Bi si rada med črpanjem zagotovila kar dvojno količino mleka? Orodje, ki ga potrebuješ, je pred tvojim nosom – tvoje roke!

Raziskave so pokazale, da je tehnika črpanja z rokami do dvakrat bolj uspešna od ostalih metod črpanja. Zakaj? Med raziskavo so upoštevali, da je še vedno zmagovalna metoda tista, ki jo uporablja dojenček: dojenček ustvarja pozitiven in negativen pritisk na dojko, da pride do mleka. To pomeni, da najprej stisne in nato sesa. Narava že ve kako je treba. Črpalke izkoriščajo zgolj negativen pritisk, kar posledično privede do manjše količine izčrpanega mleka. Manjka pozitiven pritisk. Tega moramo ustvariti z rokami.

Upoštevaj naslednje korake:

1. KORAK: Uporabi dvojno črpalko

Če imaš doma že enojno črpalko, ni nič hudega, še vseeno lahko dosežeš dobre rezultate. Dvojna črpalka pa je optimalen način, da se izčrpa več mleka. Kupiš lahko tudi nedrček, ki drži črpalko na mestu, da lahko brez težav uporabiš svoje roke. Dobra črpalka in proste roke so torej prvi korak k uspehu.

2. KORAK: Masaža prsi

Pomagaj svojim dojkam, da se pripravijo na črpanje, tako da z obema rokama primeš dojko. S palci, ki so na vrhnji strani, počasi masiraj od prsnice v smeri proti bradavici. To počni z nežnimi, krožnimi gibi.

vir: http://pad3.whstatic.com

3. KORAK: Črpanje

Črpaj kot si navajena. Okoli 15-20 minut. Najboljši način je dvojna črpalka, ti pa izmenično pomagaš z rokami najprej na eni nato na drugi strani. V kolikor imaš enojno črpalko, črpaj in masiraj izmenično.

4. KORAK: Masaža za konec

Po črpanju si še enkrat zmasiraj dojki. Preveri, če kje začutiš kakšno otrdino. Če jo, jo najprej nežno zmasiraj in potem zopet usmerjaj proti bradavici, da iztisneš še preostalo mleko. Lahko z eno ali obema rokama. Tako boš dojki res dokončno izpraznila. Načrpano mleko shrani v hladilnik ali ga zamrzni.

 

In še dve skrivnosti za konec:

5. SKRIVNOST: Pij čaj za dojenje

Zelišča, kot so islandski lišaj, plodovi kumine in sladkega komarčka, listi poprove mete in melise, navadni sporiš, majaro, … pripomorejo k boljši laktaciji. Če imaš vrtek in svoja zelišča, odlično! Lahko si posadiš zelišča tudi namesto sobnih rastlin v lončke. Če pa nimaš žilice za vrtnarjenje, si pa čaj lahko tudi kupiš. Me priporočamo slovenski Lekovita MAMI čaj, ki vsebuje vse potrebno za boljšo laktacijo in zaradi kumine in komarčka, ki ga čaj vsebuje, boš tudi dojenčku boš omilila krčke <3 Bingo!

6. SKRIVNOST: Kapsule za boljšo laktacijo

Če čaji niso tvoja stvar, lahko poizkusiš s kapsulami Lactil. To so popolnoma naravne kapsule, ki vsebujejo  vsebujejo izvleček ekološkega navadnega komarčka in sladkega janeža. Kapsule smo preizkusile mamice in preverjeno delujejo. Za večanje laktacije jih priporočajo jih tudi v veliko slovenskih porodnišnicah. Kapsule Lactil kupite tu >

Avtor: Uredništvo Nosečke

Podobni članki

Komentarji in vprašanja