V času nosečnosti pride do prenekaterih prebavnih motenj in ostalih dejavnikov povezanih z nosečniškimi hormoni: slabost, zaprtost, spahovanje… Ker si ne moreš pomagati z rednimi zdravili, se moraš obrniti na naravna zdravila. Na srečo je teh veliko.

HLADNA HRANA
Zaradi povečane količine hormona estrogena, ki vpliva na možgane in spodbudi tvoj voh, se pojavi jutranja (ali večerna ali celodnevna) nosečniška slabost. Topla hrana, ki ima močnejši vonj, slabost samo še povečuje, medtem, ko hladna hrana, kot je sorbet, sladoled in milkshake pomaga (seveda brez dodanega sladkorja).

JEJ ZGODAJ ZJUTRAJ
Krekerje si pripravi kar na nočno omarico in takoj, ko se zbudiš, si postrezi s parimi. Prazen želodec namreč povečuje slabost. Krekerji naj bodo čim bolj slani.

LIMONE
Vedno imej eno na dosegu roke. Dodaj si nekaj kapljic v vodo, naredi si limonado, liži rezine, kakorkoli že, njen osvežilen vonj ti bo pomagal odgnati slabost.

VITAMINI
Vitamini ti bodo pomagali ohraniti zdrav imunski sistem in s tem prebavo. Jej živila bogata z omega 3 maščobami (orehi, čips iz ohrovta), vitaminom A (korenje, špinača…) in vitaminom B (sladki krompir in banane).

IZOGIBAJ SE SLADKARIJAM
Privošči si edino temno čokolado, ki naj bo vsaj 70%.

JEJ POLNOVREDNO
V nosečnosti so polnovredna žita še posebej priporočljiva. Prebavljanje polnovrednih žit boljše vpliva na črevesje in vlaknine v žitaricah mehčajo blato. Polnovredna žita vključi v čim več obrokov v dnevu.

ZELENJAVA IN SADJE
Vse vlaknine so dobre, ampak najboljše so sadne in zelenjavne, saj vsebujejo vlaknino xylooligosaccharides (XOS),ki pomaga pri zaprtju. Naše telo je ne more prebaviti, ampak je dobra hrana za prijazno bakterijo, ki se nahaja v črevesju in ji pomaga mehčati blato. Dovolj sadja in zelenjave na dan torej odžene zaprtost stran.

vir: http://www.fitpregnancy.com/nutrition/p

Avtor: Uredništvo Nosečke

Podobni članki

Komentarji in vprašanja (1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja