Si noseča in še zmeraj v službi? Ja, to ni zmeraj lahko. Ampak ne skrbi, tu smo, da ti pomagamo. 🙂 Z različnimi strokovnjaki smo se pogovorili o pogostih nosečniških problemih in kako jih rešiti.

Na poti v službo ti je slabo

Nosečke, ki uporabljajo javni prevoz, pogosto potožijo, da se počutijo vroče in slabotno. Še posebej v času gneče, ko grejo vsi v službo. V taki situaciji lahko nosečka omedli, še posebej, če že nekaj časa ni nič jedla. Priporočljivo je, da imaš zmeraj sabo veliko vode in nekaj prigrizkov in se tako izogneš nizkemu krvnemu sladkorju in posledično tudi omedlevici. Ne boj se tudi prositi koga, da ti odstopi sedež. Pogosto se zgodi, da ljudje ne opazijo, da si noseča, saj so zatopljeni v svoje misli. V zimskem času je dobro, da si, preden stopiš na avtobus, slečeš šal in plašč, da se ne boš pregrela. Če je le mogoče, si delovni čas prilagodi tako, da v službo ne boš hodila v urah, ko je največ gneče.

V prvem trimesečju si totalno izčrpana

Prvi tedni nosečnosti ti lahko poberejo ogromno energije in zmanjšajo tvojo produktivnost. Najtežji del? Novice verjetno še nisi delila s svojimi nadrejenimi. Da bi se izognila kritikam, se pogovori z njimi in predlagaj, da bi kakšno opravilo naredila kar od doma, če je mogoče, ali pa predlagaj kakšno drugo rešitev. Pri večini žensk se energija vrne v drugem trimesečju.

Ves čas hodiš na stranišče

Na žalost ne obstaja način, kako zmanjšati potrebo po pogostem lulanju med nosečnostjo. Pomagaš si lahko le tako, da piješ v zmernih količinah in da si na stranišču nekoliko privzdigneš trebušček, kar lahko pomaga pri tem, da odteče več urina.

Imaš zatečene in boleče noge

Nekatere nosečke imajo težave z zatekanjem nog, še posebej proti koncu dneva. Če si v svoji službi veliko na nogah, lahko to zatečenost nog le poslabša. Priporočljivo je, da si že zjutraj oblečeš kompresijske nogavice, ki bodo zmanjšale zatekanje in bolečino nog. Če imaš to možnost, v službi vsake toliko nekoliko dvigni noge.

Boleče prsi

Veliko nosečk toži o bolečih prsih med nosečnostjo. Razlog? Na tak način se tvoje telo pripravlja na laktacijo. Tvoje prsi morda tudi rastejo. Rešitev? Investiraj v večji in boljši nedrček, ki bo nudil dovolj podpore.

Ves čas si lačna

Zelo pomembno je, da nadziraš svoj vnos hrane čez dan, da se boš izognila nizkemu krvnemu sladkorju in popoldanskemu prenajedanju. S seboj zmeraj nosi zdrave in okusne prigrizke in se izogibaj nekvalitetni hrani. Izbiraj prigrizke, ki jih lahko nosiš kar v torbici, npr. jogurt, žitne ploščice, sadje, sir.

Tvoja oblačila za v službo ti niso več prav

Investiraj v nova oblačila iz raztegljivih in udobnih materialov, ki bodo izgledala dobro, tudi ko ti bo trebušček še naprej rasel. Vredno je razmisliti vnaprej; izberi nosečniška oblačila, ki jih boš lahko nosila tudi po porodu.

Boleča stopala

Znebi se petk. To bo dobro za tvoja stopala, tvoje medenično dno in hrbet Nošenje petk prisili tvoje telo, da se nagiba nazaj, kar pa povzroči napenjanje mišic v mečih (krči!), krčenje mišic medeničnega dna in slabo držo, zaradi katere te bodo bolele hrbtne mišice. Rešitev? Nosi udobne čevlje.

Utrujena si, vendar se ne upaš piti kave

Marsikateri zdravnik ti bo povedal, da je pitje kave ok, ampak v zmernih količinah. Pogovori se s svojim zdravnikom / s svojo zdravnico. Seveda obstajajo stvari, ki se jim moraš med nosečnostjo 100% odpovedati (npr. kajenju, alkoholu, surovim ribam), vendar kava ne spada mednje. Samo zato, ker si noseča, še ne pomeni, da se moraš odpovedi svojim najljubšim stvarem.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Podobni članki

Komentarji in vprašanja (2)

  1. Zdravo
    Sem v 5 mesecu nosecnosti. Zanima me sedaj ko razsaja korona virus ali smo nosecnice kaj zascitene ali lahko delama man časa ali nam morajo delodojalci zagotoviti zascito ? Delam v trgovini sedaj so trgovine odprte manj časa in zaposleni delajo po 5ur. Zakaj moram jaz k sem noseca delati pa po 7 ur med tednov v soboto pa 5ur? Ni mi jasno kako je to mogoce ?Ali mi lahko kdo to pojasni hvala.

  2. Zdravo
    Sem v 5 mesecu nosecnosti. Zanima me sedaj ko razsaja korona virus ali smo nosecnice kaj zascitene ali lahko delama man časa ali nam morajo delodojalci zagotoviti zascito ? Delam v trgovini sedaj so trgovine odprte manj časa in zaposleni delajo po 5ur. Zakaj moram jaz k sem noseca delati pa po 7 ur med tednov v soboto pa 5ur? Ni mi jasno kako je to mogoce ?Ali mi lahko kdo to pojasni hvala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja