Nosečnost je lepo obdobje, še posebej za zunanje opazovalce, ki vidijo le rastoči trebušček in nasmejano bodočo mamico. Vse tiste, ki ste že bile v veselem pričakovanju pa veste, da se poleg vsega lepega, med nosečnostjo dogajajo tudi spremembe, ki so lahko manj prijetne. Ene izmed teh so spremembe v mišično-skeletnem sistemu, posledice katerih pa, z ustrezno vadbo in upoštevanjem priporočil ginekologa ter usposobljenega vaditelja za varno vadbo v nosečnosti, lahko omilite.

Spremembe v nosečnosti so posledica hormonov, mišično-skeletne pa tudi rasti trebuščka, ki vpliva na telesno držo. Težišče telesa se v nosečnosti spremeni. Premakne se od drugega ledvenega vretenca naprej in navzgor. Da lahko nosečnica najde ravnotežje, mora prilagoditi držo. Vsaka nosečnica se na spremembo težišča prilagodi drugače, a večinoma se prilagodijo tako, da se nagnejo nazaj, iztegnjeno kolke ali povečajo aktivnost v m. triceps surae oziroma mečih. Spremenjena drža vpliva na krivine hrbtenice, kar pa lahko povzroči bolečine. Posledica premika težišča se lahko kaže tudi kot mravljinčenje v rokah.

Zaradi hormona relaksina je gibljivost sklepov povečana, stabilnost pa posledično manjša, kar zahteva posebno previdnost pri načrtovanju in izvajanju telesne aktivnosti. Prav tako med nosečnostjo prihaja do razmika premih trebušnih mišic. Kako velik bo, je odvisno od vsake posameznice. Tudi razmik je ena izmed sprememb na katero je potrebno biti pozoren in ji prilagoditi telesno aktivnost, da ga nebi dodatno povečali.

 

Spremembe v mišično-skeletnem sistemu so normalne in so prisotne pri vsaki nosečnici. Nekatere jih občutijo bolj, druge manj. Nikakor niso razlog za paniko, je pa dobro, da se jih nosečnice zavedajo in jih pričakujejo. Da bi bile te spremembe čim manj moteče in da bi povzročale čim manj bolečin, pa je priporočljivo, da bodoča mamica (p)ostane telesno aktivna. Seveda mora biti aktivnost prilagojena in izvajana s strani strokovanjaka.

Za Nosečko piše Elena Jurman


Avtor: Mamica, Zapisi pravih mamic

Podobni članki

Komentarji in vprašanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.