Veliko mamic skrbi, da bodo z zmanjšanjem zaužitih kalorij (z namenom izgube odvečnih poporodnih kilogramov) zmanjšale in oslabile tudi svojo laktacijo. To še posebej skrbi tiste mamice, ki so v službi in si morajo črpati mleko. V resnici pa bi morala biti zelo podhranjena, da bi nehala proizvajati mleko. Glavni cilj tvojega telesa je nahraniti dojenčka – šele zatem pa samo sebe. Če ne uživaš dovolj hranljivih snovi, bo to slabo ZATE.

Ne skrbi, obstaja veliko različnih živil, ki ti bodo pomagala na poti do ravnega trebuščka, hkrati pa vzdrževala tvoje proizvajanje mleka.


Ovsena kaša: Ovsena kaša vsebuje veliko vlaknin in železa in je zato fantastična za zgubljanje odvečne teže. Vlaknine bodo poskrbele, da boš imela dalj časa občutek sitosti in (ker ovsena kaša ni hitro prebavljiva) ne boš imela naglega dviga nivoja krvnega sladkorja. Železo je izredno pomembno za doječe mamice, ker anemičnost sicer vpliva na zmanjšano laktacijo.


Korenje: Doječe mamice nujno potrebujejo beta-karoten, saj je eden izmed glavnih hranil, ki spodbujajo proizvajanje mleka. Korenje je izredno zdrav in nizkokaloričen vir beta-karotena, hkrati pa se zaradi korenja ne boš redila. Korenje je bogato tudi z vlakninami in zelo priročno za hitro in enostavno malico. Če ti surovo korenje ni preveč všeč, ga malo začini in speci v pečici.


Nosečkin nasvet:
Če dojenje, poleg ustrezne prehrane, še vedno ne steče, poizkusi z dodajanjem prehranskih dopolnil. Nam so zelo všeč kapsule Lactil, rastlinskega izvora in vsebujejo navadni komarček in sladki janež, zato spodbujajo nastajanje mleka pri doječih mamicah.
Lactil kupiš tukaj > 


Špinača: Ja, to je tipična dietna hrana, ampak je zaradi visoke vsebnosti železa odlična tudi za tvoje mleko. Poleg železa pa vsebuje še ogromno ostalih odličnih hranil, ki bodo tvojemu telesu dajala moč in energijo. Špinačo lahko ješ surovo v solati, ali pa jo skuhaš in začiniš.


Mandljevo mleko: Si vedela, da ima mandljevo mleko več kalcija kot kravje mleko? Vsebuje tudi veliko vitamina E, A in D in dobre maščobe. Mandljevo mleko ima manj kalorij in veliko vitaminov, zato je popolno za zmanjšanje teže. Če ti samo po sebi ni všeč, ga poskusi zmešati v smuti ali v kavo ali pa ga segrej in mu dodaj malce čokolade.


Grško seno: Grško seno je fantastično živilo za spodbujanje laktacije (zares deluje!). Grško seno lahko zaužiješ kot čaj in če ti okus ni všeč, ga zmešaj z malce mandljevega mleka, precedi in po potrebi sladkaj.

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Podobni članki

Komentarji in vprašanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja