Vedno več ljudi se navdušuje nad aromaterapijo in učinkovanjem eteričnih olj in na naših delavnicah je med njimi tudi vedno več nosečnic. Nosečnost s porodom je čas velikih fizioloških sprememb, hkrati pa jo spremlja tudi čustveno in duševno zelo pestro obdobje. Eterična olja so odličen pripomoček v tem času in z njimi si lahko nosečke pomagate pri številnih težavah in stanjih, ki vas spremljajo v obdobju nosečnosti.

Kljub temu, da uporabljamo eterična olja glede na njihovo delovanje in ne (le) vonj, pa je vseeno pomembno, da vam vonj eteričnega olja ustreza. V času nosečnosti smo ženske še toliko bolj občutljive na vonjave, zato eteričnega olja ne uporabite, če vas moti. Če eterična olja poznamo, razumemo njihovo uporabo, hkrati pa se podučimo o varni koncentraciji, je uporaba eteričnih olj varna praktično skozi vso nosečnost in celo med porodom.

vir: realisticallyrawyou.com

Vedno več nosečnic me na individualnih svetovanjih sprašuje, kako bi lahko uporabile eterična olja za lajšanje težav in vedno znova se čudijo, ko odkrivajo neskončne možnosti. 🙂 Tokrat bom z vami delila nekaj možnosti uporabe (sledi nadaljevanje), v prihodnjih objavah pa bom številne od teh podrobneje obravnavala.

Torej, kje vse lahko uporabimo eterična olja in katera so varna?

Za jutranje (in druge) slabosti:

V primeru (jutranje) slabosti je eterična olja najbolje inhalirati, saj je to način, ki bo najhitreje učinkoval, hkrati pa je uporaba zelo preprosta. Eterično olje si lahko kapnete v izparilnik ali difuzor oz. izvajate »suho inhalacijo« – na robček kapnete eterično olje in vdihavate. Najbolj primerna za ta namen so:

  • ingver,
  • rožni les,
  • poprova ali zelena meta.

Inhalirajte nekaj minut in po potrebi čez nekaj časa ponovite.

Pri pogostem uriniranju:

V primeru prepogostega tiščanja na vodo lahko izdelate masažno olje, v katerega kanete eterična olja. Uporabite 50 ml hladno stiskanega in nerafiniranega rastlinskega olja (npr. mandljevo, olje grozdnih pešk,…) in mu dodajte do 7 kapljic eteričnih olj:

  • neroli,
  • sladki majaron

Za slabo čajno žličko mešanice nežno vmasirajte v predel spodnjega trebuha. Ponovite 2-3x dnevno.

Za nespečnost:

V primeru insomnie si lahko pomagate s sproščujočo kopeljo (če nimate kadi, lahko tudi nožno). V 2-3 velike žlice nerafinirane soli (lahko tudi sladke smetane, mleka, medu) dodajte do 5 kapljic eteričnih olj:

  • sivka,
  • rimska kamilica

V kad jo dodajte, ko bo že polna (ne prej), se sprostite in uživajte. Po kopeli lahko izvajate vaje za sproščanje (ali sorodne tehnike) in se odpravite v posteljo.

Če vas zanima specifična tematika glede uporabe eteričnih olj, se lahko oglasite na info@naravni-koticek.si in naslednjič bomo pisali o tem 🙂

Podobni članki

Komentarji in vprašanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.