Zagotovo sta se že pogovarjala o tem, kako ti lahko partner med porodom pomaga. Sta govorila o njegovi vlogi? O tem, kaj si želiš ti in kaj želi? Ker se zavedamo, da je porod res neponovljiv trenutek, ki ostane večno v tvojem/vašem spominu, smo za vaju pripravili 7 idej, ki bodo zagotovo pomagale pri porodu.

1.  Opazovanje tvojega telesa

Ni neobičajno – pravzaprav je precej pogosto – da v prvi porodni fazi zakrčimo mišice med popadki. V trenutku, ko se popadek začne, nismo sproščene in naše mišice se »zategnejo«. Rezultat tega je zakrčena nožnična mišica, ki ne more biti sproščena. Posledica tega je, da se odpiramo zelo počasi ali pa sploh nič. Da se lahko naša nožnica odpre potrebuje sproščeno žensko, sproščene mišice. Če med popadkom partner opazi, da so tvoja stegna ali mišice rok ali celo mišice na zadnjici napete, naj se te na teh delih rahlo dotika ali te masira ali celo trese (npr. stegna ali zadnjico). Morda se sliši smešno, bo pa zagotovo sprostilo mišice in pripeljejo do hitrejšega in lažjega odpiranja.

2.  Preveč postavljenih vprašanj?

»Si žejna? Si lačna? Ti lahko kaj prinesem? Te zebe? Katero glasbo bi rada poslušala? Kako ti lahko pomagam? Kje te boli? Kje te naj zmasiram?« Ne. Če partner meni, da si žejna ali lačna, naj poskrbi za to, da bo vedno imel dovolj vode ali kakšen prigrizek, ki ga imaš rada. Kar ima pri roki, naj ti ponudi, če zavrneš ali si zaželiš kaj drugega, pa mu to seveda poveš. Kje je trik? V razmišljanju 😉 Pri porodu res ni preveč dobro uporabljati sprednega (razvitega) dela naših možganov. Porod je stanje čutenja, izkušnje, meditacije, sproščenosti, zaupanja vase. Če v tak proces vstavimo razmišljanje in smo primorane odgovarjati tudi na najpreprostejša vprašanja, se nam hitro vklopi razum, ki upočasnjuje proces poroda ali pa ga za nekaj trenutkov čisto ustavi. Manj razmišljanja in več čutenja je zagotovo boljša pot.

3.  Gibanje

Partner je lahko odličen pri spodbujanju gibanja. Gibanje je najboljši način, da dosežeš optimalno odpiranje, da so popadki manj boleči in da je porod lepši. Več je gibanja, večjo možnost ima otrokova glavica, da pravilno in lepo vstopi v porodni kanal. Še bolje je, da se gibaš vedno drugače. Lahko se sprehajata po hodnikih, enkrat s kratkimi, drugič z daljšimi koraki, lahko hodita po stopnicah, lahko prestopita dve stopnici ~ večkrat, lahko narediš počepe, lahko zaplešeta. Vsako gibanje bo boljše kot ležanje na hrbtu ali na levem ali desnem boku. Gibanje je odlična pot do lepo napredujočega poroda.

4. Skrb zase

Izčrpan in utrujen partner ti ne bo mogel biti v oporo. Zato je pomembno, da med porodom poskrbi tudi zase – da bo tudi on dovolj pil in dovolj jedel. Prav tako si naj, če porod traja že cel dan ali več, vzame kratek predah, ko ga potrebuje.

5. Masaža akupunkturnih točk

Na tvojem hrbtu, križu in zadnjici je nekaj močnih točk za spodbujanje in lepše napredovanje poroda, s katerimi partner ne more zgrešiti. Masira naj vedno od zgoraj navzdol ali krožno. Pritisk na križnem delu naj bo tako močan, kot ti bo ustrezalo. Usmerjaj ga, raziskujta skupaj. Naj ti ne bo nerodno povedati – močneje, manj močno, bolj levo ali bolj desno. Vse mu lahko poveš 😊

Vir slike: https://i.pinimg.com/originals/89/84/c3/8984c33e088053886043278e4d8974c1.jpg

6. Smeh

Če ni dober v pripovedovanju vicev ali pa če jih ti ne maraš, najdita kak drug razlog za smeh 🙂 Morda pripovedovanje o trenutkih, ko sta se spoznala? Kako sta se prvič poljubljala? O kakšnih zanimivih družinskih srečanjih? Karkoli, kar te bo nasmejalo. Če je smeh pol zdravja, potem je zagotovo tudi dobra tretjina lepega poroda. Zakaj? Ker boš pri tem sproščena. Nihče se ne more smejati in imeti hkrati zategnjene mišice.

7. Ogled predavanja skupaj

Skupaj si oglejta predavanja za nosečnice na online šoli za starše www.podsrcem.si/sola. Tako bosta vajin odnos lahko še poglobila in njegov prispevek k porodu mu bo dal odličen občutek, da je pri rojstvu otroka sodeloval. Slišala boš vse trike in skrivnosti najlepših, hitri in nebolečih porodov. Izvedela bosta, kako pripraviti porodni načrt in kako sprejemati situacije v porodnišnici. Naučila se bosta premagati strah in najpomembneje, kako doseči res lep porod, da bo za prihod vajinega otročka to res trenutek, ki ga bosta z nasmehom delila.

P.s. Dragi mož, partner, spremljevalec: najpomembneje zate je, da veš, da je rojevajoča ženska v svojem svetu, kjer ni zunanjih pravil, kjer je njeno čutenje potencirano, kjer je njen vonj izostren (ne pozabi na prijeten deodorant in tuš), kjer je njen svet čuten (in ne poln vprašanj), kjer je njen sluh občutljiv (šepetaj s čutnostjo in tvoj glas naj bo pozitiven), kjer je njeno zaznavanje okolja potencirano (skušaj biti suveren in brez strahu – zato se pouči o porodu in se udeleži kakšnega dobrega predavanja). Včasih pa je dovolj, da si samo tam z njo in zanjo.

Marina P. Frangež,
porodna spremljevalka in svetovalka za dojenje

 

Podobni članki

Komentarji in vprašanja (1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja