Čestitke! Če si že pri četrtem tednu ugotovila, da si noseča, si to izvedela prej kot dosti drugih bodočih mamic. Najverjetneje si se za test odločila takoj ob izostanku menstruacije ali celo malce prej. Verjetno se zaenkrat še ne počutiš nič drugače, kot pred zanositvijo, vseeno pa lahko veselo novico že deliš s svojim partnerjem ali najboljšo prijateljico, za tem čim prej pokliči svojega izbranega ginekologa in se naroči na prvi pregled, ki bo tudi uradno potrdil, da pričakuješ dojenčka.

Velikost ploda v 4. tednu

Trenutno je velikost še manjša od makovega zrna. “Dojenček” se sedaj imenuje blastocist, majhna kepica celic. Sedaj je zaposlen z ugnezditvijo v tvoji maternici in se pripravlja na vse pomembne spremembe, skozi katere mora iti v naslednjih 6. tednih.

Nosečniški simptomi 4. tedna

V 4. tednu nosečnosti najverjetneje še ne boš imela simptomov, kljub temu pa je povsem možno, da se slabost in bruhanje pojavita že tako zgodaj.  Med drugimi simptomi so lahko naslednji:

 • Napihnjenost,
 • Rahla (ali pri nekaterih ženskah, močnejša) bolečina, podobna menstrualnim krčem,
 • Lažja krvavitev (vgnezditvena krvavitev),
 • Nihanje razpoloženja,
 • Jutranja slabost,
 • Utrujenost,
 • Boleče prsi.

Nosečniški trebušček 4. tedna

Tvoj trebušček je sedaj nekoliko napihnjen, vendar pa vsekakor trenutno še ne izgledaš noseča. Kljub temu poskrbi za svoje zdravje in počutje, kot da je tvoja nosečnost že vsem dobro opazna.

Če še nisi začela, je zdaj ključno, da začneš z jemanjem prenatalnih vitaminov, ki bodo s folno kislino tvojemu razvijajočemu se plodu omogočilo optimalen razvoj. Povsem razumljivo, če imaš sedaj kopico drugih misli in obveznosti, a naj bo redno jemanje folke kisline od sedaj naprej tvoja prioriteta.

Oprijete hlače boš morda vse težje zapenjala, zato v omari poišči udobnejše alternative – v prihodnjih tednih in mesecih bodo tvoje najboljše prijateljice postale raztegljive hlače, pajkice in širše oblekice. Na voljo je veliko krojev v katerim boš izgledala super in se tako tudi počutila. 

Prehranska dopolnila v spreju BetterYou so unikaten in priročen način za uživanje vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki podpirajo naše zdravje. Oralno pršilo je revolucionarna formulacija, ki klinično dokazano zagotavlja optimalno absorpcijo, je primerna zlasti za tiste, ki imajo težave z uživanjem kapsul ali tablet. V njihovi široki ponudbi boš našla tudi folno kislino, ki je v nosečnosti ključnega pomena pri razvoju ploda, vsi izdelki pa so prijetnega okusa in brez umetnih sladil, barvil ali drugih dodatkov.

Ultrazvok 4. tedna nosečnosti

V četrtek tednu nosečnosti se ta skupek celic začne deliti in oblikovati v embrio (tvoj bodoči dojenček) in posteljico. Oblikujeta se tudi amnijska ovojnica in amnijska tekočina, ki bo do konca nosečnosti ščitila dojenčka.

V tem času ultrazvoka najverjetneje še ne boš imela, bi pa ultrazvok pri 4. tednu nosečnosti pokazal majhno pikico, imenovano gestacijska vrečka.

Ko se boš naročila na svoj prvi pregled, boš verjetno datum dobila čez dober mesec. To se ti bo mogoče zdelo še zelo daleč, vendar pa ni potrebe za obisk zdravnika pred tem časom, saj bo ultrazvok pri 8. tednu pokazal veliko več (tudi utrip srca!), kot bi sedaj. Do dogovorjenega termina se predvsem osredotoči nase in poskrbi za uravnoteženo prehrano, dovolj tekočine in čim manj stresa.

Seznam 4. tedna nosečnosti

 • Naroči se na prvi pregled,
 • Prenehaj s kajenjem ali pitjem alkohola,
 • Če še nisi, prični z jemanjem prenatalnih tablet,
 • Če še nisi, povej partnerju, da si noseča.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki