Postaja tesno! Zdaj, ko si noseča že 22 tednov, tvoj hitro rastoči otroček že vdira v tvoj osebni prostor – milo rečeno. Zato opažaš, da si bolj zadihana in da te boli hrbet. Ker je dojenček začel zelo hitro rasti, je možno, da boš začela opažati strije – morda se ti celo popek obrne navzven!

Čeprav vsi ti stranski učinki niso najprijetnejši, boš verjetno želela pokazati svoj nosečniški trebušček in jih obeležiti s profesionalnimi fotografijami. Dvaindvajset tednov je pravi čas, da začneš načrtovati fotkanje. Pametno je, da si za fotografiranje izbereš zadnje trimesečje, da fotograf ujame sliko lepega trebuščka, vendar ne čakaj do zadnjega, saj nočeš tvegati, da se porod sproži tik pred samim fotografiranjem.

Velikost ploda v 22. tednu

Pri 22. tednih je dojenček velikosti kokosa. Povprečna velikost dojenčka pri 22 tednih je 28 cm (merjeno od vrha glave do pet), teža pa je približno 430 gramov.

Trenutno si v začetku šestega meseca nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 22. tedna

Najpogostejši simptomi nosečnosti v 22. tednu so povezani z dejstvom, da otroček (ali otročka, če nosiš dvojčka), v telesu zavzema že veliko prostora. Med glavnimi simptomi bodo:

Strije. Te brazgotine nastanejo, ko se koža raztegne tako hitro ali toliko, da se pod površjem dejansko raztrga. Strije ne bodo nikoli povsem izginile, po porodu pa bodo zbledele, zato bodo veliko manj opazne.
Popek obrnjen navzven. Tvoj popek, na začetku sramežljiv, se je obrnil navzven. To je še en stranski učinek rastočega trebuha. Ja, občutek je lahko čuden. Vendar ti obljubljamo, da se bo popek znova obrnil navznoter, ko bo čas za to.
Povečana želja po spolnosti. Nekatere bodoče mamice občutijo, da se jim v 22 tednu libido poveča. To je zato, ker so hormoni v tvojem telesu že čisto podivjani! (Upamo, da si dovoliš uživati!)
Povečan izcedek iz nožnice. Spodaj imaš cel vodomet – kar SPLOH ni zabavno, vendar ni zaskrbljujoče, saj je samo rezultat povečanega pretoka krvi. Zaradi tega simptoma morda ne občutiš povečanja libida tako kot druge bodoče mamice, vendar se poskušaj ne obremenjevati preveč zaradi tega. Po vsej verjetnosti se tvoj partner ne bo branil nekaj dodatnega naravnega lubrikanta.
Otekle roke in/ali stopala. Nosečnost povečuje količino tekočin v telesu, zato je zmerno zatekanje povsem normalno in bo kmalu po porodu izginilo. Hudo ali nenadno zatekanje pa ni običajno in lahko kaže na nevaren zaplet v nosečnosti, ki ga imenujemo preeklampsija, zato takoj obvesti svojega ginekologa, če postaneš zelo otečena ali se zatekanje pojavi nenavadno hitro.
Bolečine v hrbtu. Hrbet te boli zaradi dodatnega pritiska otročka in zaradi tega, ker okrog prenašaš dodatno težo. Bolečino lahko pomaga ublažiti grelna blazinica, masaža za nosečnice in/ali spanje s podporo blazine.
Rast dlak. Tega se najbrž veseliš, če ti rastejo lasje, kadar pa govorimo o dlakah drugje, pa boš najbrž že stotič preklela delovanje hormonov. (Pinceto pa le imej pri sebi!)
Težave z zadihanostjo. Dojenček še naprej raste in zavzema prostor pljučem, zaradi česar boš včasih težko dihala. Ne pozabi, da je telesno vadbo potrebno na tej stopnji ohranjati zmerno in če se počutiš zadihana, si vzemi trenutek za počitek.

Nosečniški trebušček 22. tedna

Običajni nosečniški trebušček v 22. tednu meri približno od 20 do 24 centimetrov in se meri od vrha sramne kosti do vrha maternice; to imenujemo fundalna višina. Če nosiš dvojčka se fundalna višina ne upošteva, saj so nosečnosti z dvojčki tako različne, da značilne tipične višine ni mogoče izmeriti.

Pri 22. tednu te bo najbrž začelo skrbeti pridobivanje teže. Ginekolog ti bo verjetno svetoval, da poskušaj težo počasi in enakomerno pridobiti – slab kilogram na teden, odvisno od tvoje telesne konstitucije. Da se to zgodi, mnogi svetujejo uživanje približno 300 dodatnih kalorij na dan. Vsekakor je obsedenost s štetjem kalorij ali čem drugim povsem odveč – je le dobro vodilo, ki ga velja upoštevati.

Tristo dodatnih kalorij ne pomeni, da moraš na dan zaužiti točno tri obroke in enega ali dva dodatna prigrizka. Bolje je, če čez dan poješ pet ali šest manjših obrokov. Na ta način se je tudi lažje držati polnovrednega prehranjevalnega režima (ker večinoma bolj pazimo na to, da so naši glavni obroki bolj zdravi v primerjavi s prigrizki). Poleg tega uživanje manjših in rednih obrokov zmanjšuje utrujenost in prebavne ter druge težave, ki se pojavljajo ob tem času. 

Ultrazvok 22. tedna nosečnosti

Zdaj ko so otrokove oči in ustnice že bolj razvite, je otroček že bolj podoben novorojenčku. Dojenček spi v ciklih – približno 12 do 14 ur na dan (to so verjetno obdobja, ko brcanja ne čutiš).

Če še nisi imela ultrazvoka na sredini nosečnosti, je ta teden kot nalašč za to. Ultrazvok v starosti od 18 do 22 tednov omogoča vpogled v vse otrokove glavne organe in ostale dele telesa. Ob tem času se opravi še preostanek genetskega testiranja. Ko je to za tabo, se resnično lahko sprostiš.

Seznam 22. tedna nosečnosti

  • Poišči fotografa za nosečniško fotografiranje
  • Čas za odločitev: vrtec ali varuška
  • Dokončno poskrbi za bogat nabor primernih oblačil

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki