Spodaj je seznam osmih najpomembnejših stvari, ki jih moramo spakirati pred počitnicami z otroki v tujini. Razvrščene so od najbolj do najmanj kritične glede na njihovo pomembnost. Zanemarjenje tega seznama nam lahko poslabša počitnice ali pa celo uniči celoten oddih.

1. Potni list ali osebna izkaznica

Pri potovanju v tujino sta osebna izkaznica ali potni list (odvisno od države) obvezna! Če pozabimo na veljavne osebne dokumente, nimamo druge izbire, kot da se obrnemo nazaj domov. Ne pozabite preveriti roka veljavnosti!

2. Zavarovanje za tujino

Dodatno zavarovanje za tujino krije stroške zdravljenja v tujini, prevoz v domovino, izgubo ali krajo prtljage in osebnih dokumentov, preklic leta ali zamudo prtljage. Če se v tujino odpravite brez zdravstvenega zavarovanja, lahko že manjša nezgoda povzroči visoke stroške, ki lahko ogrozijo vaš družinski proračun. Zavarovanje za tujino potrebujete tudi, ko greste samo na enodnevni izlet ali po nakupih čez mejo. Nezgoda ali nenadno bolezensko stanje se lahko, še posebej z otroki, pripeti kadarkoli.

Zakaj EU kartica zavarovanja ni dovolj?

Zavarovanje za tujino z asistenco Tujina AS

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Kritje stroškov v javnih bolnišnicah

Kritje stroškov v zasebnih bolnišnicah

24 urna asistenca v slovenščini

Kritje celotne višine stroškov zdravljenja

Kritje prevoza (v bolnišnico, domovino …)

3. Oblačila primerna vremenu destinacije

Zgodi se lahko tudi najizkušenejšim popotnikom: pred odhodom preverimo vremensko napoved za svojo destinacijo, spakiramo kratke hlače, kopalke in japonke, potem pa nas preseneti mrzlo in deževno vreme. Na to se pripravimo z nekaj kosi dodatnih, raznolikih oblačil, primernih za različne vremenske razmere. Teniske, pulover in jakna nam bodo prišli prav ob nepričakovanem mrazu ali dežju.

4. Zdravila

Zdravstvene težave v kraju, ki ga ne poznamo, nam lahko prinesejo kar nekaj težav. Torbica z osnovnimi zdravili in zdravstvenimi pripomočki je lahko hitro naša rešiteljica.

5. Plenice in čistilni robčki

Plenice in čistilne robčke lahko seveda kupimo skorajda povsod na svetu. Če pa se odpravljamo na oddaljen in osamljen kraj ali na ladjo, pa ne smemo pozabiti na tistih nekaj dodatnih plenic in robčkov.

6. Voziček in ostala oprema za otroka

Ne prenaglite se z odločitvijo, da bo voziček ostal doma. Jokajoč in utrujen otrok nam lahko hitro prekriža načrte med potovanjem in voziček še kako prav pride, ko se odpravljamo na turo ali sprehod po novem in zanimivem kraju.

7. Otroški sedež

Če boste med svojim potovanjem tudi vozili, so otroški sedeži obvezni zaradi varnosti in zakonskih določb, čeprav je prevažanje otroškega sedeža lahko tudi mučno. Zelo primeren za na potovanje je avtosedežek Mifold, edina slabost je, da je primeren samo za otroke v starosti od 4 leta naprej.

8. Gotovina

Zaradih modernih načinov plačil se vse pogosteje dogaja, da ljudje sploh ne nosimo več s seboj gotovine. Tudi na potovanjih vse več krajev in ponudnikov sprejema kreditne kartice in ostala negotovinska plačila. Vseeno pa so pogosti tudi primeri, ko gotovino pač nujno potrebujemo – pa naj bo to za napitnino izredno prijazni natakarici, za kepico sladoleda ali pa za ljubek spominek na stojnici domačina, ki ne sprejema kartic.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki