Včasih slišim kakšno babico reči, kako je bilo včasih lepo, ko so imeli 8, 10, 12 ali še več otrok, kako so si vsi pomagali, si stali ob strani, se razumeli, kako skromni in hvaležni so bili, kako so znali ceniti malenkosti in uživati življenje, hkrati pa so se vsi zavedali, da `brez dela ni jela` in so znali početi vse, bili so veliko bolj iznajdljivi, delovni in vajeni življenja. Tudi jaz bi z veseljem imela več otrok, mogoče ne ravno 10, ampak vsekakor kakšnih 5, če bi vedela, da bodo imeli vsi kaj obleči, da bodo vedno siti, da jih bodo čez 20 let čakale službe in da bo zanje prostor v družbi, pa odkrito, še zase ne vem, kje bom čez pol leta in kaj bom počela, kako naj potem predvidim prihodnost in varnost za svoje otroke.

Velikokrat slišim ali preberem, da je lažje imeti več otrok kot enega ali dva, da se bolj zamotijo med seboj, da so bolj samostojni, manj zahtevni, bolj prilagodljivi, da so navajeni deliti stvari, da so skromnejši in predvsem, da se bolj izplača. Ker je vseeno, če imaš enega ali dva in potem tudi, če imaš dva ali tri. Se pa menda trije, štirje ali še več super izplačajo, ker imajo družine cel kup ugodnosti. No, ker me takšna izjava ne more pustiti ravnodušne in ker sem si tudi sama vedno želela tri otroke, sem se odločila, da pridem zadevi do dna in preverim, kaj so tiste ugodnosti, ki pripadajo velikim družinam in zaradi katerih se izplača imeti tri ali več otrok.

  • Dodatek za veliko družino: enkrat letno pripada družinam s tremi ali več otroki, ki ne presegajo premoženjskega cenzusa 64% povprečnega mesečnega dohodka na družinskega člana, kar znaša 659,30 eur na družinskega člana in znaša za družine s tremi otroki 395 eur, za družine s štirimi ali več otroki pa 480 eur ter se izplača v enkratnem znesku
  • Otroški dodatek: s prihodom vsakega novega družinskega člana se pri enakih dohodkih zmanjša povprečni mesečni dohodek družinskega člana, kar vpliva tudi na višino otroškega dodatka in znižano plačilo vrtca; praviloma se otroški dodatek poveča, prav tako subvencija vrtca.  Otroški dodatek za tri otroke v 1. dohodkovnem razredu tako znaša 377,22 eur in v 6b dohodkovnem razredu 114,25 eur.
  • Znižano plačilo vrtca: če imate v vrtcu hkrati dva otroka, plačujete za prvega polno ceno skladno z odločbo CSD, za drugega pa zgolj 30% cene prvega otroka; če imate v vrtcu hkrati tri otroke, plačujete za prva dva kot doslej, tretji pa ima vrtec brezplačen. V 1. Dohodkovnem razredu so vsi otroci oproščeni plačila vrtca, v 9. dohodkovnem razredu pa bi cena vrtca za tri otroke znašala 77% cene programa za prvega, 23,1% cene programa za drugega in brezplačno za tretjega, torej 100% cene programa za vse tri otroke.
  • Olajšava za vzdrževane družinske člane: za vsakega otroka kot vzdrževanega družinskega člana enemu od staršev v celoti ali obema deljeno pripada olajšava za preživljanje vzdrževanega družinskega člana, ki znaša 2.436,92 eur za prvega, 2.649,24 eur za drugega, 4.418,54 eur za tretjega, 6.187,85 eur za četrtega otroka in 7.957,14 eur za petega otroka (podatki za leto 2016), kar pri treh otrocih znese 9.504,70 eur in pri štirih 15.692,55 eur.
  • Olajšava pri nakupu vozila: družine s tremi ali več otroki mlajšimi od 18 let, so vsaka 3 leta oproščene plačila davka na motorna vozila (DMV) ob nakupu vozila; avto mora imeti najmanj 5 sedežev in je lahko nov ali rabljen, v kolikor gre za vozilo z osmimi sedeži, pa so družine upravičene do 30% povračila davka. Prihranek je odvisen od znamke in modela vozila in je lahko zelo nizek (nekaj 10 eur) ali zelo visok (nekaj 10.000 eur).
  • Dopust za nego in varstvo otroka: se podaljša staršem, ki doma že varujejo dva ali več otrok starih do 8 let za obdobje 1 do 3 mesecev.
  • Plačilo prispevkov: za družine s 4 ali več otroki velja, da lahko starši pustijo službo in koristijo varstvo otroka z naslova katerega jim država plačuje socialne prispevke od višine minimalne plače ter jim teče pokojninska doba, do dopolnjenega 10 leta najmlajšega otroka. V tem času staršu ne pripada posebno nadomestilo ali dodatek zaradi varstva otrok.

Situacije žal ne morem posplošiti in tako zapisati, koliko bolj (v znesku) se splača imeti tri otroke kot dva, saj lahko to presodi le vsak sam na podlagi svojih dohodkov in trenutnega življenjskega standarda, vsekakor pa neke razlike so; za tiste z nižjimi dohodki večje, za tiste z višjimi dohodki manjše, kot vedno. Vendarle pa menim, da odločitve o tretjem otroku ni mogoče sprejemati na podlagi trditve, da se to bolj izplača, saj vsaka družina zase najbolje ve, koliko potrebuje, da lahko normalno živi.

Če bolje razmislim menim, da nekateri ljudje pozabljajo, da otrok ni strošek samo kot dojenček, ampak z leti strošek, odgovornosti in breme rastejo; majhen otrok – majhne skrbi, velik otrok – velike skrbi. Pa še kako drži! Dokler so otroci majhni se lahko oblačila in obutev dedujejo, igrače in knjige si lahko delijo, a vendarle je treba nahraniti vsakega posebej in ko gredo v šolo potrebujejo vsak svojo torbo in šolske potrebščine, vsak gre na svoj izlet, vsak potrebuje svoj telefon, vsak posebej gre v kino ali gledališče in potem začnejo vsi naenkrat hoditi na fakulteto, uživati v družabnem življenju in izdatki gredo v nebo.  Ženske smo veliko bolj emocionalna bitja kot moški in se velikokrat odločamo na podlagi čustev, občutkov in hormonov, medtem ko moški raje kalkulirajo, tehtajo in se odločajo razumsko. Včasih je bolje za voljo kvalitete življenja že rojenih otrok, življenjskega standarda in nepredvidenih situacij, ki nas lahko doletijo, sanje in želje zatreti ali zgolj za nekaj časa prestaviti in se odločati predvsem razumsko. Otrok ima svoje potrebe in svoje zahteve in žal je to vedno povezano tudi s financami.

Vsekakor pa po zgoraj zapisanem ne bi mogla reči, da se izplača imeti tri otroke – nekomu mogoče ja, nekomu drugemu pa nikakor ne, saj je vse odvisno od dohodkov družine in kar je nekomu ugodnost je lahko drugemu breme. Vsak se naj odloča na podlagi lastnih zmožnosti, želja in pričakovanj in ima otroke zato, ker si jih želi in jih ima rad, ker čuti, da je to njegovo poslanstvo in ne zato, ker so zanj vir dohodka.

Za Nosečko piše mamica Gabrijela Ajhmajer Neuvirt
http://www.mamintwist.com/


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki