Izbira pravega porodnega položaja lahko omili porodne bolečine in skrajša čas poroda. Večina žensk na žalost še zmeraj porod doživi v leže na hrbtu. Ta položaj je eden izmed najslabših položajev in je bil ženskam nekako vsiljen že dolgo nazaj z namenom, da bo zdravnik ali babica imela dober pregled nad tem, kaj se dogaja. Uh!

V tem prispevku bomo govorili o položajih, ki pomagajo pri različnih fazah poroda.

Porodni položaji glede na fazo poroda

porodni položaji

Zakaj je porodni položaj pomemben?

Veliko razlogov je, zakaj je položaj, v katerem rodiš, pomemben.

S premikanjem in spreminjanjem položaja telesa med porodom si lahko olajšaš celoten proces. Zmanjšaš bolečino in zvišaš udobje, hkrati pa pridobiš tudi boljši nadzor nad dogajanjem. Pomagaš si lahko tudi pri dolžini in pogostosti popadkov ter njihovi efektivnosti. S pravim položajem zagotoviš tudi do, da bo otrok dobival reden dovod kisika ves čas.

Različni položaji lahko spodbudijo pomoč gravitacije, da se bo otrok hitreje spustil po porodnem kanalu in bo tako čas poroda krajši.

Porodni položaji v prvi fazi poroda

Prva faza poroda je odpiranje, ki je lahko boleče in dolgotrajno. Ključno je, da poiščeš načine sprostitve in pripomoreš k temu, da se bo proces odpiranja lahko gladko nadaljeval. Ker odpiranje lahko traja dolgo časa, je pomembno tudi to, da najdeš udoben položaj, ali jih menjaš, da boš ves čas v najbolj udobnem položaju, ki ga bo določen trenutek zahteval.

Veliko žensk v prvi fazi poroda najraje leži na boku. Med kolena si lahko položiš blazino za še dodatno udobje. Tak položaj pomaga omiliti bolečino popadkov.

Nekaterim ženskam bolj ustreza napol sedeči položaj. Uporabiš lahko posteljo ali kavč, ali pa se nasloni na svojega partnerja, ki te lahko podpira z rokami. Sedenje z eno nogo dvignjeno lahko pomaga otroku doseči najboljši možen položaj. Tvoj partner ti z masiranjem hrbta lahko pomaga pri lajšanju bolečin.

V prvi fazi poroda je najbolj ključno, da se osredotočiš na sproščanje.

Na samem začetku, preden popadki postanejo zelo boleči, je dobro, da jih preprosto skušaš ignorirati. Poskusi s sprehajanjem po prostoru, branjem, kaj pojej, ali počni karkoli že, kar ponavadi počneš.

Preberi tudi: Kako prestati zgodnji porod

Ko bodo popadki postali preveč boleči, da bi jih lahko še naprej ignorirala, poišči položaj, ki te bo sproščal in se osredotoči na dihanje. Meni je najbolj ustrezal položaj na kolenih, medtem ko sem se naslanjala na posteljo. Poskusiš lahko tudi tako, da na tla položiš zelo veliko blazino ali kaj podobnega in se nanjo v čepečem položaju nasloniš, tako da tvoja glava in telo počivata na blazini. Karkoli te bo sproščalo, bo v redu.

Ležanje na boku je lahko tudi udobno ob bolečih popadkih. Ležanje na hrbtu ponavadi ni preveč udobno, boljše je napol sedeči položaj.Poleg menjavanja položajev, ti priporočam tudi, da se pred porodom naučiš nekaj tehnik sproščanja, tvoj partner pa masažnih prijemov, ki ti bodo pomagali.

Preberi tudi:

Položaji v drugi fazi poroda

V drugi fazi poroda bo otrok pripravljen na iztis in boš morala začeti potiskati. Najbolj pogost položaj v tej fazi je ležanje na hrbtu z razširjenimi nogami. Tak položaj pomaga porodničarju/porodničarki, da vse dobro vidi, to pa je tudi edina dobra plat tega položaja. Tak položaj pomeni, da otroka potiskaš navzgor! Kar pa ni preveč efektivno.

Preberi tudi: Kako preživimo aktivno fazo poroda

Skoraj katerakoli druga poza bo boljša. Sproščanje in pomoč gravitacije sta v tem trenutku ključni za preprečevanje poškodovanega tkiva in zato, da bo otrok prišel ven hitro

Lahko poskusiš z napol sedečim položajem. Blazine položi pod svoj hrbet, roke in kolena. Če imaš težave z visokim krvnim tlakom, boš verjetno morala ležati na boku, saj bo to pomagalo pri zmanjšanju krvnega tlaka in ti bo tako bolj udobno.Ležanje na boku ali uporaba porodne pručke sta tudi dobra položanja za iztis. Če ti stanje na nogah in rokah ali klečanje ustreza, so tudi te položaji v redu za gravitacijo. Če pa se v takih položajih ne bi morala sprostiti, potem poskusi z drugim položajem.

Pogovori se s svojim ginekologom ali svojo ginekologinjo o možnih porodnih položajih in poišči takega, ki ti bo najbolj ustrezal. Zavedaj pa se, da se boš med porodom počutila drugače kot sicer in ti morda izbrani položaj takrat ne bo ustrezal, zato takrat izberi položaj, ki se ti bo zdel najbolj udoben.


Nosečkin nasvet:
Pred porodom ne pozabite na možnost shranjevanja matičnih celic. Vaš otrok je ob rojstvu obdarovan z enkratno zavarovalno polico – potentnimi matičnimi celicami v popkovnični krvi in tkivu. Njihova posebna lastnost je, da lahko zamenjajo stare, poškodovane celice tkiv in organov. Shranjene matične celice lahko vaš otrok izkoristi kadarkoli v življenju za morebitno zdravljenje že skoraj 100 različnih bolezni.

Več o shranjevanju matičnih celic >


Avtor: Uredništvo Nosečke

Podobni članki