Ena najbolj pogostih težav novopečenih staršev so prav kolike oz. krčki novorojenčka. Spremljajo jih še prebavne težave in vetrovi oz. je vse skupaj ponavadi povezano in nemalokrat se nemočni sprašujemo, kaj še storiti, da bi svojemu dojenčku pomagali.

Najpogosteje so krčki posledica nerazvitega otrokovega črevesja, ki ni sposobno še prebaviti določenih sestavin v mleku. Velikokrat gre tudi za alergijo na kravje mleko in jajca, zato se doječi materi v takem primeru svetuje dieta brez mlečnih izdelkov in jajc; po poročanjih je ponavadi stanje veliko boljše.

Čeprav se daje veliko poudarka materini prehrani, pa kolike niso nujno povezane z živili, ki jih mamica zaužije, razen ob že omenjenih alergijah. Vseeno pa obstaja nekaj živil, ki se jim je bolje ogniti in tako mogoče pomagati novorojenčku premagati najhujše težave.

1. Kravje mleko in vsi mlečni izdelki

Mamica lahko poskusi dieto brez omenjenih živil in spremlja posledice; dieta naj bi trajala vsaj 2 neprekinjena tedna, da so opazni rezultati.
V tem primeru naj bo prehrana kar se da raznovrstna, z obilo zelenolistnate zelenjave (radič, cikorija, špinača, blitva), prav tako lahko kravje mleko odlično nadomestimo z rastlinskimi napitki.

Vir slike: www.huffingtonpost.in

2. Kofein

V omenjenem težavnem obdobju se je bolje izogibati koefina, kar velja za kavo, prave čaje in energijske pijače. Prav tako je smiselno opustiti čokolado in pravi kakav. Odličen nadomestek so prave žitne in mešane kave – ječmenova, iz cikorije, iz želoda, … ali pa blagi zeliščni čaji.

3. Oreščki

Najbolj sporni so arašidi, pri nekaterih pa tudi indijski oreščki in lešniki. Če ne morete brez okusa oreščkov, jih lahko nadomestite z zemeljskimi mandlji (vrsta korenine), ki se uporablja tudi pri alergijah na oreščke.

Vir slike: www.anti-agingfirewalls.com

4. Pekoča hrana

Čeprav je po eni strani kulinarično igračkanje z okusi in vpeljava različnih okusov dojenčku preko materinega mleka zanimivo, je po drugi strani preveč začinjena in pekoča hrana mogoče povzročitelj napenjanja in vetrov, pa tudi krčkov pri dojenčku.

Vir slike: theseptemberstandard.com

5. Prehrana, ki napenja

Hrana, ki tudi nas napenja, naj bi povzročala težave tudi otroku; sem štejemo brokoli, brstični ohrovt, navadni ohrovt, čebula, zelje, cvetača, … Čeprav ni nekega znanstvenega dokaza, da je temu tako, vseeno kar nekaj mamic poroča, da je bilo bolje, ko so opustile to hrano. Če se tovrstni, zelo zdravi zelenjavi ne želite odreči, jo je bolje pripraviti kuhano; efekt napenjanja je omiljen, prav tako pa je priporočljivo dodati začimbe – kumino, janež ali pa ob obroku spiti skodelico čaja iz kumine.

Nasplošno ni priporočljivo pri zdravem prehranjevanju, ki velja tudi za doječe matere, pretiravati z nobenim živilom; če bomo recimo pojedli preveč radiča, nam lahko tudi ta povzroči težave in posledično lahko vpliva na materino mleko. Prav tako nobeno izmed omenjenih pravil ni »zapisano v kamen« in zaradi specifik vsake mamice in dojenčka, ni nujno, da vse velja za vse.


Nosečkin nasvet:
Pri napenjanju pomaga uživanje komarčka in kumine. Nam so zelo všeč kapsule Lactil, rastlinskega izvora in vsebujejo navadni komarček in sladki janež, zato spodbujajo nastajanje mleka pri doječih mamicah in zavirajo pojav krčkov pri dojenčku. Kapsule ne vsebujejo alergenov.
Lactil kupiš tukaj >


Vsekakor bomo ob kolikih poizkusili vse nasvete, saj želimo otroku čimprej olajšati res zoprno stanje in omiliti bolečine. Najbolj pa preverjeno pomaga umirjeno in nežno okolje, dojenje in ogromno crkljanja, božanja, objemanja in pestovanja.

V določenih primerih je vredno preizkusiti kapljice proti napenjanu oz. krčem. Na trgu jih je veliko, priporočamo, da posežete po najbolj preverjenih in takih, ki vsebujejo tudi vitamin D, ker ga dojenčki za razvoj zelo potrebujejo, sploh v zimskih mesecih, ko je sončka tako malo.

Priporočljivo je tudi, da vodimo dnevnik prehranjevanja, saj bomo tako najlažje poiskali morebitnega krivca za naše težave in izločili tega nebodigatrebo.

 


BioGaia ProTectis Baby kapljice vsebujejo kompleks mikroorganizmov z vitaminom D3 in so primerna in varna izbira za vsakega otroka. Samo pet kapljic dnevno zagotavlja priporočeni dnevni odmerek 100 milijonov bakterij Lactobacillusreuteri Protectis, ki dopolnjujejo mikrofloro v prebavnem traktu.


Preberi še:


Avtor: Klavdija Kosič, prehranska svetovalka AFP

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki