Natančen pregled morfologije ploda je ena od najpomembnejših preiskav v nosečnosti, saj je namenjena predvsem potrditvi normalnega razvoja ploda oziroma odkrivanju večjih razvojnih nepravilnosti, pa tudi t.i. mehkih označevalcev, ki povečujejo tveganje za prisotnost kromosomske napake pri plodu.

Kdaj moram na morfologijo ploda?

Preiskavo je najbolje opraviti med 20. in 22. tednom nosečnosti, saj je razvoj plodovih organov takrat že večinoma zaključen. Najprej ocenimo lego ploda in preverimo plodov srčni utrip, nato pa preverimo rast ploda. Izmerimo premer in obseg glavice, obseg trebuščka in dolžino stegnenice ter še zadnjič preverimo predvideni datum poroda. Po 20. tednu tega namreč ne smemo več spreminjati, saj je rast ploda v drugi polovici nosečnosti precej bolj individualna in odvisna od zunanjih dejavnikov, kot v prvi polovici!

morfologija

Sledi natančen pregled posameznih organov in organskih sistemov. Začnemo pri glavici, kjer ocenimo možganske in obrazne strukture in nadaljujemo do trupa. Pregledamo položaj  trebušne prepone in lego organov v prsnem košu in trebušni votlini. Čeprav vedno posebno pozornost namenimo pregledu srca, je včasih diagnostika srčnih napak še vedno eden večjih zalogajev za vsakega preiskovalca. Sledi pregled trebušnih organov in trebušne stene, ter pregled hrbtenice in okončin. Ob preverjanju morfologije ploda lahko iščemo tudi t.i. mehke označevalce, ki morda nakazujejo na kromosomsko napako ploda; če je teh markerjev več, priporočamo kariotipizacijo. Večina preiskovalcev pogleda tudi spol ploda, staršem pa ga seveda razkrijemo na njihovo izrecno željo. Preštejemo še žile v popkovnici, preverimo položaj posteljice in ocenimo količino plodovnice.

Preberi še: NIPT testiranje – vse, kar rabiš vedeti

Pri nosečnicah s povečanim tveganjem za prezgodnji porod preverimo tudi dolžino in zaprtost materničnega vratu, pri tistih s povečanim tveganjem za preeklampsijo in/ali zastoj plodove rasti pa še pretok v materničnih arterijah.


E-šola za starše: Pregledi in testiranja v nosečnosti

V Sloveniji pripada 10 redni pregledov skozi nosečnost, glede na dodatne specifike se lahko številko obiskov poveča. Praviloma potekajo pregledi med 8. in 10. tednom, 16., 20., 24., 28., in 32. Zaradi višine nosečnosti se pregledi zgostijo in sicer v 35., 37., in do konca termina – 40. tedna nosečnosti so enkrat na teden. Po terminu pa potekajo pregledi na dva dni. 

Poglej si video ginekologinje, v katerem boš izvedela, kako izgledajo vsi pregledi v nosečnosti. Za več predvanj pa obišči Šolo za starše.


Kaj pokaže morfologija ploda?

Kljub vsemu pa se moramo vedno zavedati, da vseh razvojnih nepravilnosti pri tem pregledu ne moremo izključiti, kar pa pomeni, da normalen izvid preiskave ne pomeni, da otrok zagotovo ne bo imel nobenih težav. Nekatere razvojne napake se namreč pokažejo šele kasneje v nosečnosti ali pa celo šele po rojstvu otroka, kot naprimer v primeru nepravilnega razvoja pljuč ali možganov, ki se do konca razvijejo šele po rojstvu. Vendar pa lahko v primeru normalnega izvida z veliko verjetnostjo napovemo rojstvo zdravega otroka.

Razvojna nepravilnostKaj pomeniVerjetnost, da jo odkrijemo
Spina bifidaodprt hrbtenični kanal90%
Anencefalijaodsotnost vrhnjega dela glave99%
Hidrocefaluspovečana količina tekočine v možg. prekatih60%
Večje srčne napake 25%
Diafragmalna herniarazpoka v trebušni preponi, ki ločuje prsno votlino od trebušne60%
Eksomfalos, gastroshizarazpoka treb.stene ob izhodišči popkovnice,desno pod popkom90%
Večje napake v razvoju ledvicmanjkajoča ali nenormalna ledvica85%
Večje nepr. V razvoju okončmanjkajoče ali kratke dolge kosti90%
Cerebralna paralizapovečana mišična napetostnikoli
avtizem nikoli
Downov sindromkromosomska napaka, povezana z razvojnimi nepravilnostmi (srčne napake, neprav. v razvoju črevesja, obrazne značilnosti…)40%

Prijavi se na morfologijo in posvet

Polona Podnar morfologija

V Medicinskem centru Podnar izvajajo vse redne prenatalne ginekološke preglede. Pri vsakem pregledu poleg omenjenih preiskav preverimo srčni utrip ploda in posredno njegovo rast z merjenjem razdalje simfiza – fundus, nosečnico stehtamo, izmerimo krvni tlak in preverimo urin, seveda pa se z njo tudi pogovorimo. V primeru, da jo kadarkoli v nosečnosti uvrstimo v skupino s tvegano nosečnostjo, so nadaljnji pregledi in preiskave lahko pogostejši, predvsem pa odvisni od ugotovljene patologije.

Poleg rednih ginekoloških pregledov, izvajajo tudi morfologijo, pregled nuhalne svetline, NIP in 4D/3D ultrazvok.


Preberi še:


Avtor: Polona Podnar, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki