Juhu! Skoraj si že pri koncu! Najbrž si želiš, da bi se otrok odločil roditi čim prej. Nestrpnost in nelagodje, ki ju čutiš, sta lahko način, na katerega te narava pripravlja na porod. Se spomniš, kako prestrašeno si se v preteklosti počutila, ko si pomislila na porod? Zdaj, v 39. tednu nosečnosti, ti je preprosto vseeno, kaj bo to od tebe terjalo, saj preprosto ne želiš več biti noseča.

Velikost ploda v 39. tednu

V tem tednu je dojenček velik kakor lubenica. Meri približno 50,80 centimetrov in tehta 3,3 kilograma.

Trenutno si v devetem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 39. tedna

Tipični simptomi nosečnosti v tem tednu, so podobni tistim, ki si jih doživljala zadnjih nekaj tednov. Oznanjajo, da je porod blizu. Med glavnimi simptomi so:

 • Popadki Braxton Hicks. V tem času se lahko zdi, da nenehno trpiš za krči in občutkom stiskanja v trebuhu. Tovrstni popadki se običajno začnejo na prednjem delu telesa in ponehajo, ko zamenjaš položaj. Vedela boš, da se je pravi porod začel, ko se bodo popadki začeli pri vrhu maternice, postajali vse pogostejši in se pojavljali v rednih razmakih.
 • Pritisk v medenici. Medtem, ko se dojenček namešča v položaj, primeren za rojstvo, se lahko namesti tako nizko, da se počutiš težko in neudobno.
 • Bolečine v mednožju. Ker je otrok tako nizko, lahko njegovi gibi udarijo ob nekatere občutljive živce, kar povzroča ostre bolečine v medenici in nožnici – ja, kot strela z jasnega! Auč!
 • Gnezdenje. Nekatere mame poročajo, da pred otrokovim prihodom dobijo veliko energije in močno željo po čiščenju doma. Vseeno pa ne čisti preveč. Pred porodom se ni pametno preveč izčrpati.
 • Sluzasti čep. To je izcedek, ki je gost kot sluz in včasih vsebuje ostanke krvi. Čeprav mnogi ljudje menijo, da je to znak, da se bo porod kmalu začel, potek rojstva ni natančna znanost, zato je težko reči, kdaj se bo dojenček odločil roditi.

Če si ena izmed redkih mamic, ki je noseča z dvojčki in se je z njima v trebuščku prebila do 39. tedna, čestitke! Otročka si obdržala v trebuhu kljub nevarnosti zgodnjega poroda in navkljub vsem neprijetnostim. Verjetno čutiš številne nosečniške tegobe, vključno s potrebo po tem, da dojenčkaže spraviš na svet. Brez skrbi – konec nosečnosti je že skoraj tu!

Znaki poroda

Drugi simptomi sporočajo, da bo dojenček vsak čas tu. V 39. tednu nosečnosti te najbrž najbolj skrbijo (in istočasno veselijo) znaki morebitnega poroda. Dobro je vedeti, kateri so, vendar ne skrbi preveč, saj se porod najverjetneje ne bo začel, brez da bi se tega zavedela. V večini primerov so porodni simptomi tako močni in tako drugačni od dosedanjih, da jih preprosto ne boš mogla prezreti.

Če izkusiš katerega od spodaj naštetih simptomov, takoj pokliči svojega ginekologa.

Odtekanje vode. Mogoče ne bo tako, kot prikazujejo v filmih – namesto ogromnega slapa, lahko voda odteka v obliki curka ali kapljic. Če je izcedek voden namesto običajne konsistence, to verjetno pomeni, da se je amnionska ovojnica predrla in da boš rodila v roku nekaj ur.

 

Redni popadki. Če v trebuhu čutiš ponavljajoče in boleče zategovanje, začni meriti dolžino popadkov. Če prihajajo pogosto in je čas med njimi vse krajši, si v začetni fazi poroda. Kako dolgo bo ta faza trajala je različno pri vsaki mamici (ja, kmalu boš mami!), zato sproti obveščaj ginekologa in sledi navodilom za prihod v porodnišnico, da boš prišla tja pravočasno, ko se bo začel aktiven porod.

Če se v tem tednu nosečnosti še ne pojavljajo znaki poroda, je to povsem v redu! Povprečna mamica v prvi nosečnosti rodi v 41. tednu, mamica, ki drugič rodi, pa ponavadi rodi v 40. tednu. Medtem ko se pri nekaterih ženskah znaki poroda (odprt maternični vrat, redni popadki, itd.) začnejo kazati že dneve ali tedne pred rojstvom, se pri drugih maternični vrat odpre za 10 centimetrov v nekaj urah pred porodom.

BioGaia ProTectis Baby kapljice vsebujejo kompleks mikroorganizmov z vitaminom D3 in so primerna in varna izbira za vsakega otroka. D3 vitamin pripomore k absorbciji kalcijevih ionov iz prebavnega trakta. Ti so za otroka izrednega pomena, saj pripomorejo k normalni izgradnji kosti.

Sprožitev poroda

Si že v 39. tednu nosečnosti in res bi že rada rodila, zato se morda sprašuješ, kako lahko sprožiš porod doma po naravni poti. Pitje velikih količin ricinusovega olja in jemanje zeliščnih pripravkov nista ravno najbolj varni metodi – uživanje začinjene hrane pa tudi ne bo pomagalo. Vseeno obstaja nekaj stvari, ki jih je poanvadi varno početi in lahko delujejo:

 • Nadeni si superge in pojdi na res dolg sprehod. To sicer ni znanstveno dokazana metoda, ki bi ti pomaga sprožiti porod, vendar nekateri strokovnjaki verjamejo, da bo gravitacija otroka potisnila navzdol proti materničnemu vratu in da bo pritisk začel odpirati maternični vrat.
 • Akupunktura. Tudi to ni znanstveno podprta metoda, vendar obstajajo nekateri dokazi, ki potrjujejo, da ta starodavna praksa uravnava pretok krvi, kar spodbuja odpiranje materničnega vratu.
 • Spolni odnosi. Nekateri verjamejo, da lahko orgazem (ki ga dosežeš s partnerjem ali brez njega) pomaga pri sprožitvi popadkov. Pomaga tudi partnerjeva sperma. Poskusiti ni greh, kajne?

Nekaterim ženskam lahko zdravnik priporoči umetno sprožitev poroda. Razlogi so zapleti (preeklampsija, gestacijski diabetes, srčno obolenje), težave s posteljico in okužba maternice. Morda ti bo sprožitev poroda zdravnik priporočal tudi, če si noseča z dvojčki ali če ti je voda odtekla, porod pa se kasneje ni začel sam od sebe.

Več o spodbuditvi poroda na naraven način si lahko prebereš tukaj.

Mama blazinice za dojenje to.to so namenjene zaščiti oblačil v času dojenja.

Ultrazvok 39. tedna nosečnosti

Znotraj tvojega trebuščka lahko dojenček zdaj že razgibava svoje okončine. Njegovi možgani se še vedno hitro razvijajo – iz tedna v teden postajajo pametnejši! Zrasli so mu lahko tudi že zares dolgi nohtki.

Morda bosta potrebna ultrazvok in nestresni test, da zdravnik preveri otrokovo počutje, še posebej, če nosiš dvojčke. Na podlagi rezultatov bo zdravnik priporočil predčasno sprožitev poroda, če bo to potrebno.

V 39. tednu nosečnosti ti ne preostane drugega, kot da vsak teden obiščeš zdravnika, počakaš na otroka in se zamotiš z majhnimi nalogami. Če jih uspeš dokončati, super. Če ne, se ne sekiraj. Vemo, da se je težko sprostiti, vseeno pa je dobro poskusiti!

Seznam 39. tedna nosečnosti

 • Naroči se na pregled v 40. tednu
 • Preberi si, kaj se dogaja med porodom
 • Izberi katerim prijateljem boš sporočila veselo novico
 • Operi in pripravi dojenčkova oblačila

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki