Pričakujem svojega tretjega otroka. Danes, ko sem sedela v čakalnici, sem prelistala nekaj nosečniških in starševskih revij. Kako sem se nasmejala (kot izkušena mama in finančna svetovalka) vsem ”nujnim” pripomočkom, ki naj bi jih mladi starši potrebovali.

Torba za umazane pleničke za 20€. Spalna vreča za 48€. Previjalna podloga za 99€. Omara za igrače za 450€.  Zibelka za 1500€. V eni od revij je bilo celo na šestih straneh obširno pokrito kako organizirati vsako sobo v stanovanju, da bo primerna in pripravljena na prihod dojenčka. In zraven nešteto izdelkov za lažjo organizacijo, seveda.

Kljub temu, da so cene za vsako stvar občutno previsoke, je tako lepo kupovati za drobceno bitje, ki prihaja na naš svet. Vse te male prisrčne oblekice, igračke, pripomočki in pohištvo, hitro premamijo bodoča starša. Vendar pazljivo! Zadnja stvar, ki jo želita, je dolg zaradi stvari, ki jih vajin dojenček NE potrebuje. Namesto okrasnega oblačka za v sobico, raje otroku zagotovita dobro zavarovanje in mu odprita varčevalni račun.

Katere so torej tiste stvari, ki jih vajin dojenček NE potrebuje? (Seveda je to stvar odločitve vsakega posameznika in nekaterim so nepomembne ravno tiste stvari, ki so za druge zelo pomembne. Seznam sem sestavila glede na lastne izkušnje in izkušnje mnogih staršev s katerimi sem v stiku.)

1. Dizajnerska otroška soba. S tem mislim sobo polno dragega pohištva in dekorja. Dojenčku bo vseeno, če je njegova posteljica prišla iz Ikee ali Lesnine, in če se zavese ujemajo s preprogo in nočno lučko. Tudio obiskovalci sploh ne bodo opazili prevladujoče teme v sobi, ker bodo vso pozornost preusmerili na glavno atrakcijo: vašega ljubkega dojenčka.

2. Posteljnina. Čeprav je zelo lepa, ni vredna svoje cene. Vse kar otrok potrebuje, sta rjuha, ki naj bo raje cenejša, da vam ne bo žal, ko bo polna madežev in dekica iz naravnih materialov.

3. Previjalna miza. Enonamensko pohištvo je brez veze. Raje na že obstoječi predalnik namestite previjalno podlogo (pa ne tiste za 99€).

4. Zibelka. Namesto, da kupujete zibelko za 100 in več €, ki jo boste lahko uporabljali le prvih nekaj mesecev, raje kupite prenosno posteljico. Uporabite jo lahko kadar greste k babici ali na počitnice, poleg tega vam lahko služi kot stajica. Vanjo namečite nekaj igrač in v miru boste lahko skuhali večerjo ;).

5. Draga oblačila. Glavna razloga, zakaj to ni potrebno: Vaš dojenček jih bo prerasel v nekaj tednih in polna bodo madežev.

6. Video varuška. Utrujeni boste. Si res želite prebedeti cele noči in preko videa opazovati svojega otroka? Namesto tega raje kupite cenejšo audio varuško.

7. Stolček za hranjenje. Prvih nekaj mesecev ga tako ne potrebujete. Ko otrok že samostojno sedi, pa kupite trip trap stol, ki ga bo otrok lahko uporabljal do šole, je veliko bolj vzdržljiv in lažje se ga čisti.

8. Grelec za robčke. Ko sem pisala tole, me je mož vprašal: ”Kaj? Prvič slišim za kaj takega.” Seveda, ker mi nismo dali 30€ za grelec robčkov. Nekateri starši na grelec prisegajo in trdijo, da se njihovi dojenčki zaradi njega med previjanjem nič ne pritožujejo. Ampak tudi moji otroci se med previjanjem niso nikoli jokali in so bili zadovoljni z robčki s sobno temperaturo. Mogoče imam pa res vzdržljive otroke.

9. Veliko vsega. Na seznamu piše, da potrebujete 2 dudi, 3 stekleničke, črpalko za mleko… Veliko vsega. Ampak počakajte. Ena moja hčerka ni nikoli uporabljala dude, pri drugi si nisem niti enkrat izčrpala mleka…

10. Koš za pleničke. Namerno sem tole prihranila za konec. Mislim, da obstaja enako število tistih, ki menijo, da je ta koš popolnoma nepotreben, in tistih, ki pravijo, da je to en najboljših izumov vseh časov. Te koši se ujemajo samo s posebnimi vrečkami, ki stanejo celo bogastvo. Piše, da so vrečke tehnološko razvite in sestavljene iz 7 plasti ter bolje zadržujejo vonj. Ok, saj pleničke niso tako zelo strupene in nevarne. Dober košek za smeti, ki se zapira, je dovolj.

Še veliko izdelkov je, ki jih NE potrebujete. Katere bi vi dodali? Napišite v komentar.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki