V 32. tednu nosečnosti se rojstvo otroka še vedno zdi nekje daleč v prihodnosti, vendar se tako ti kot ​​dojenček pripravljata na veliko načinov… če bi prišlo do njegovega predčasnega prihoda. Verjetno se ukvarjaš z zadnjimi opravki ob koncu nosečnosti, na primer s tem, da ugotoviš, kako za vraga se namesti otroški avtosedež. Tvoj otroček se je najbrž že obrnil z glavo navzdol (ali pa se bo kmalu), tako da je pripravljen na potovanje po porodnem kanalu. Brez skrbi: še kar nekaj časa imaš, da se lahko mentalno pripraviš!

Velikost ploda v 32. tednu

Pri 32 tednih nosečnosti je dojenček velik kot listnati ohrovt. Še vedno raste in meri približno 42,5 centimetrov in tehta približno 1,7 kilograma.

Trenutno si v osmem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 32. tedna

Intenzivnost simptomov je vedno večja, saj postanejo zgaga in popadki ponavadi opaznejši okrog 32. tedna nosečnosti. Domnevamo pa, da si tako navdušena nad bližajočim se prihodom otroka, da te ti simptomi ne vzamejo vsega veselja. Med glavnimi simptomi so:

  • Več popadkov Braxton Hicks. Ti popadki so verjetno pogostejši in močnejši. Obstaja ena velika razlika med popadki Braxton Hicks in dejanskimi porodnimi popadki: prvi so neboleči (čutiti je mogoče, kako se maternica skrči) in hitro odidejo, pravi popadki pa se ne prenehajo. Pri ženskah, ki so 32 tednov noseče z dvojčki, obstaja večje tveganje za prezgodnji porod, zato bodi pozorna na popadke, ki kar vztrajajo in se stopnjujejo
  • Temnejše bradavice. Vau! Nenadoma sta areoli zaradi hormonskih sprememb videti temnejši. Nihče ne ve natančno zakaj, toda ena teorija je, da potemnijo zato, da jih novorojenček bolje vidi pri dojenju. Telo je precej neverjetno, kajne?
  • Zasoplost. Brez skrbi: dojenček sicer dobi dovolj zraka, ti pa žal ne, zato ne pretiravaj z aktivnostmi.
  • Zgaga. Zdravnika povprašaj, katere tablete proti zgagi priporoča, če je res zelo moteče.
  • Izcedek iz dojk. Tvoje prsi so najbrž že opazno večje in morda so celo začele proizvajati kolostrum, gosto rumeno tekočino, ki jo bo dojenček pojedel v prvih dneh življenja.
  • Izcedek iz nožnice. S povečanim izcedkom se telo pripravlja na porod, saj izcedek preprečuje okužbo. Bodi pozorna na maternični čep; to je gosta, sluzasta (včasih krvava) snov, ki prekriva maternični vrat do nekaj dni (ali le nekaj ur) pred porodom, ko ga tvoje telo izloči. Pazi tudi na izcedek, ki je bolj podoben vodni tekočini. Če je pretok neprekinjen in je bolj podoben vodi kot izcedku, je mogoče, da ti je začela odtekati voda. V tem primeru pokliči ginekologa in čim prej pojdi v porodnišnico.

Nosečniški trebušček 32. tedna

Trebušček sedaj meri približno 30 do 34 centimetrov od vrha maternice do medenične kosti. V času med 32. in 34. tednom nosečnosti se bo dojenček »spustil« od reber navzdol v medenico, kjer bo ostal z glavo navzdol do poroda. Ko se to zgodi, boš opazila, da trebušček nosiš nižje. Vendar to še ničesar ne zagotavlja; nekateri dojenčki se ne spustijo navzdol vse do dejanskega poroda.

Če nosiš dvojčke, je zate še težje kot za druge nosečnice. Možno je tudi, da si bližje porodu, saj povprečna nosečnost pri dvojčkih traja 37 tednov.

Ultrazvok 32. tedna nosečnosti

Dojenček se pripravlja na spust in kot smo že omenili, je zdaj verjetno v položaju z glavo navzdol. Verjetno se počuti še bolj utesnjenega.

Mogoče boš v tem tednu naročena na pregled, saj večina ginekologov želi svoje pacientke od sedaj naprej videti vsak drugi teden, če presodi, da je potrebno. V tem tednu najbrž ne boš imela ultrazvoka – razen če se spopadaš z zapleti ali želiš, da zdravnik preveri kaj drugega. Ženske, ki nosijo dvojčke, bo zdravnik od 30. tedna dalje morda želel še dodatno spremljati.

Kakorkoli že, le nekaj tednov ti še manjka do srečanja z dojenčkom (ali dojenčki)! Kako razburljivo!

Seznam 32. tedna nosečnosti

  • Naroči se na pregled v 34. tednu
  • Privošči si frizerja
  • V avto namesti otroški sedež

Nosečkine kartice s porodnimi afirmacijami

Kartice porodne afirmacije nosečnico vodijo skozi različne stopnje nosečnosti in ji nudijo dodatno vzpodbudo in krepitev samozavesti vse do poroda. Vsaka kartica prinaša praktičen namig, ki bodočo mamico opolnomoči, predstavljajo pa čudovito darilo tako za tiste, ki pričakujejo prvega otroka, kot tudi mamice, ki povečujejo svojo družinico. Zaradi praktične velikosti 8 x 13 cm so nosečnici vedno pri roki.

 

Kartice nudijo podporo in jo vsakodnevno opominjajo, da ima vso moč že v sebi in zmore morda še več, kot se sama zaveda. Z jutranjim ritualom meditiranja na izrek vsake posamezne kartice bodoča mamica v svoje življenje in srce povabi ljubečo energijo, ki ji polepšajo dan, nosečnost in porod. Znanstveno je dokazano, da kartice z afirmacijami pomagajo preusmeriti negativne misli k bolj pozitivnemu pogledu na življenje, s tem pa k večjemu zadovoljstvu s seboj, medosebnimi odnosi in življenjem nasploh.

16,00  EUR

 

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki