Pazi na svoje besede! Tvoj radovedni dojenček že lahko sliši tvoj glas in prisluškuje tvojim pogovorom. Uživa lahko tudi v uspavanki ali dveh – zato mu kar pogumno zapoj. Nekateri strokovnjaki pravijo, da dojenčki po rojstvu lahko prepoznajo pesmi, ki jih je mama pela med nosečnostjo; morda jih celo lažje pomirijo tiste znane melodije, ko prihajajo »od zunaj«. Ne skrbi, dojenčku bo vseeno, tudi če boš malo “fušala”.

Velikost ploda v 34. tednu

V tem obdobju je otroček velik kakor maslena buča. Težek je dobra 2 kilograma in velik slabih 45 cm.

Trenutno si v osmem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 34. tedna

Simptomi tega tedna so precej tipični za pozno nosečnost in se bodo pogosto pojavljali še naprej.

  • Zamegljen vid. Zaradi kombinacije hormonov, kopičenja tekočine in pomanjkanja spanca se ti lahko zazdi, da s tvojim vidom nekaj ni v redu. Včasih gre le za običajen začasni nosečniški simptom, če pa zamegljen vid spremljajo še oteklina, glavobol, hitro povečanje telesne teže in/ali otekanje, je to lahko znak preeklampsije, zato takoj o tem obvesti svojega ginekologa.
  • Utrujenost. Nadvse naporno je nositi vso to dodatno težo (ne glede na to, ali si noseča z enim ali z dvema otrokoma). Ko bi le lahko spala ponoči!
  • Zaprtje. Običajno je, da te pesti zaprtje, zaradi česar se boš počutila še bolj nelagodno, kot se že. Ne pozabi na pogoste sprehode, uživaj hrano z veliko vlakninami (listnato zelenjavo) in pij veliko vode.
  • Hemoroidi. Kakšen začaran krog! Napetost, ko greš na stranišče, lahko povzroči ta drugi težaven simptom. Prav tako k temu pripomore plod, ki s težo pritiska na končni del tvojega črevesja. Če želiš olajšati težave s hemoroidi, poskrbi, da ne boš zaprta in preizkušaj različne sedeče in stoječe položaje, da s težo ne pritiskaš na to področje.
  • Otekli gležnji in stopala. Čimvečkrat se usedi in dvigni stopala nad raven srca, da se oteklina zmanjša.
  • Pritisk na trebušček. Ko se dojenček pripravlja na prihod in se spusti nižje, lahko občutiš pritisk v medenici, kar te sili v še pogostejše uriniranje.
  • Popadki Braxton Hicks. Takšni krči so v tem času povsem običajni. Tvoje telo se samo pripravlja na veliki dogodek. Upoštevaj pa, da so lahko bolečine v medenici znak za težave. Redni popadki, ki se ne ustavijo po približno eni uri, vaginalne krvavitve in bolečine v spodnjem delu hrbta so znaki prezgodnjega poroda. Če se ti zgodi kaj podobnega, takoj pokliči ginekologa.
Prsne črpalke Medela imitirajo ritem naravnega dojenja in s tem ustvarjajo več mleka (večja laktacija), ter ga bolje izčrpajo. Tako tudi ne prihaja do bolečih bradavic, trdih dojk, mašenja mlečnih vodov. V prvih mesecih otrokovega življenja, je poleg ljubezni, materino mleko najpomembnejše, zato je dobra črpalka izredno pomembna. 

Nosečniški trebušček 34. tedna

Tvoj noseči trebušček se ti sedaj zdi morda nekoliko – ali veliko – nižji kot pred nekaj tedni. To je zato, ker se je dojenček spustil nižje v medenico. Sedaj lahko lažje zadihaš, saj imajo tvoja pljuča več prostora. Nekateri dojenčki se ne spustijo nižje vse do dneva poroda, zato nič ne skrbi, če ne občutiš razlike. Slaba plat tega je še večji pritisk na mehur, zato bodi pripravljena na več obiskov wc-ja.

V 34. tednu nosečnosti naj bi trebuh meril približno 32 do 36 centimetrov od vrha maternice do sramne kosti. Če je meritev večja ali manjša, lahko to pomeni, da je dojenček večji ali manjši od povprečja, da je obrnjen z nogami navzdol ali je v bočnem položaju ali da je v trebuhu neobičajna količina amnijske tekočine. Če bo zdravnik opazil kaj nenavadnega, te bo naročil na ultrazvok, da bo odkril vzrok.

Količina amnijske tekočine je med 34. in 36. tednom ves čas velika, zato se boš počutila, kot da trebušček ne raste več veliko. Sčasoma se bo količina tekočine zmanjšala, tako da bo lahko dojenček rastel in se gibal. Kljub temu postaja tesno, zaradi česar boš začela gibanje čutiti na drugačen način.

 

Počutje dojenčka še naprej preverjaj s štetjem njegovih brc. Dvakrat na dan nastavi štoparico in ugotovi, koliko časa traja, da se dojenček 10-krat premakne. (Naj preizkus traja eno uro ali manj.) Obvesti zdravnika o vseh nenavadnih spremembah.

Če si noseča z dvojčki, si morda precej nemirna. To je lahko subtilen znak, ki oznanja, da bosta dojenčka kmalu prišla. Pri takšnih nosečnicah se je odštevanje uradno začelo, saj nosečnost dvojčkov  doseže polno obdobje pri 37. tednih. Če dojenčkov ne bo treba predčasno poroditi, boš najbrž rodila okrog 37. tedna.

Ultrazvok 34. tedna nosečnosti

Če naroči zdravnik, ti zdravnik lahko v tem tednu opravi biofizični profil, to je kombinacija ultrazvoka in posebnega stresnega testa, ki meri otrokov srčni utrip v obdobju 20 minut. Ta dva testa pomagata zdravniku potrditi, da dojenček dobro reagira na stres in se lepo razvija.

V 36. tednu boš najbrž morala opraviti tudi test, ki preverja prisotnost streptokoka B in vključuje bris nožnice in danke. Te bakterije so lahko škodljive za dojenčka, če se prenesejo nanj med porodom. Deset do 30 odstotkov nosečnic je na tem testu pozitivnih. Tudi če boš pozitivna, ne skrbi – med in po porodu boš morala zgolj vzeti nekaj antibiotikov. Mogoče je pametno, da se odločiš za novo knjigo, ki jo boš prebirala med čakanjem na pogostejše preglede.

Seznam 34. tedna nosečnosti

• Naroči se na pregled pri ginekologu v 36. tednu
• Izobrazi se o tem, kako si lahko olajšaš porod
• Napiši zahvalne kartice za udeležence baby shower zabave (če si jo imela)

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki