V obdobju devetih mesecev, kolikor traja nosečnost, se v telesu dogaja pravi hormonski vihar. Tudi najprijetnejša nosečnost s seboj prinese dogajanja, ki jih ženska pred nosečnostjo ni poznala. V tem obdobju je zaradi utrujenosti in rastočega trebuha prisotna določena mera nelagodja. To ženska sicer sprejme kot nekaj normalnega, vendar lahko storimo marsikaj, da se izognemo oziroma omilimo nekatere težave.

Ugodnosti ob nakupu številnih izdelkov za nego med nosečnostjo poiščite v brezplačni dm Knjižici ugodnosti za nosečnice, ki jo lahko ob predložitvi active beauty kartice ugodnosti prevzamete na blagajni v katerekoli dm prodajalni. Več informacij o ugodnostih za nosečnice in starše poiščite na dm spletni strani.

Do 80% nosečnic dobi strije v zadnjem trimesečju nosečnosti

Med nosečnostjo je treba poskrbeti za vlažnost in elastičnost kože, saj lahko le na ta način preprečimo posledice, s katerimi se srečujemo med nosečnostjo in po porodu. V obdobju nosečnosti se obseg trebuha razširi za okoli 50 do 60 centimetrov, kar je precejšnja obremenitev za kožo. Posledično vezivno tkivo slabi, koža poka in pojavijo se strije. Te nastanejo, če vlakni kolagena in elastina, ki skrbita za elastičnost kože, popustita ali počita.

Koža, ki se mora z raztezanjem prilagajati spremembam oblike telesa, izgubi čvrstost in vlago. Telo ženske se ves čas nosečnosti spreminja, saj sledi potrebam razvijajočega se ploda. Pogost pojav je blaga razdraženost kože, ki jo povzročata povečan dotok krvi v kožo in raztegovanje kože na trebuhu. V nosečnosti poskrbimo za preventivo, ki odpravi ali zmanjša posledice poškodbe kože. Priporočljivo je, da nosečnica nosi ohlapna oblačila iz naravnih materialov, pije veliko tekočine in se maže z vlažilnimi kremami že od začetka nosečnosti ali pa vsaj od 10. tedna naprej. Najpogosteje prizadeta območja so trebuh, stegna in roke, ki jih mažemo od 2- do 3- krat dnevno. Priporočljivo je masiranje v obliki gnetenja in ščipanja ogroženega predela telesa. Masiramo se od bokov do zadnjice in nazaj proti trebuhu. Pod prho uporabljamo način vodne masaže, ki krepi kožo in hkrati na celo telo deluje sproščujoče.

Pigmentacije na koži

V nosečnosti se pojavijo krvne kapilare videza pajkove mreže in spremembe kožnega pigmenta, ki po porodu izginejo. Pogosta je pigmentacija kože. Znamenja, madeži in pege na koži potemnijo, obarva se trebušna linija od sramne kosti do popka. Nosečnice s svetlejšo poltjo imajo po obrazu temne lise, stanje pa še poslabša izpostavljenost soncu. Pomembna je zaščita pred soncem z ustreznimi zaščitnimi sredstvi (klobuk, oblačila) in kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem. Na koži obraza se lahko pojavijo akne in drobni mozolji, ki izginejo sami. Ustnice so v nosečnosti nekoliko bolj suhe in jih je treba zaščititi z balzamom, ki vsebuje naravno olje.

Pripravite svoje dojke na dojenje z naravno kozmetiko alverde Mamaglück

Dojke bodo po porodu zelo izpostavljen organ in jih je treba na dojenje pripravljati tudi v nosečnosti. Nežno jih prhamo z vodnim curkom, nato jih dobro obrišemo z brisačo in pustimo na zraku, da se bradavice in kolobarji dobro osušijo. Suhe dojke namažemo z negovalnim oljem, posebno previdnost pa namenimo kolobarju in bradavici. Utrjene dojke v nosečnosti bodo dobro pripravljene na dojenje.

 

alverde
Izdelki za nego telesa alverde Mamaglück bodo nosečniško kožo razvajali na naraven način, Maslo za telo z naravnim izvlečkom divje maline, oljem večerne primorje in karitejevim maslom podpira elastičnost kože in preprečuje nastanek strij. Z redno uporabo nežnega olja za telo pa boste ublažili strije, brazgotine in napetost kože.

Nega presredka

Masaža presredka z masažnim oljem pomaga pri zmanjšanju bolečin, raztrganin in poškodb presredka pri porodu. Z masažo mesta med vagino in anusom tkivo postaja prožnejše in se med porodom lažje razteza. Omenjeno mesto s tremi prsti masiramo z mandljevim oljem ali oljem pšeničnih kalčkov, ki povečujeta elastičnost tkiva in ga mehčata. Presredek masiramo od 5 do 10 minut dnevno, in sicer od 34. tedna nosečnosti do poroda.

Nega nog

Noge so zelo obremenjene, saj nosijo povečano telesno težo ženske. Nosečnica ima občutek težkih in oteklih nog, saj je cirkulacija skozi noge počasnejša. Zaradi težnosti kri odteče navzdol in se težje vrača proti srcu, vse to pa lahko pripelje do okvare ven in venskih zaklopk. Žilne stene se razširijo, zatečejo, vijugajo in nabreknejo, to pa vodi do grčastih črt na nogah, ki jim pravimo krčne žile.

Svetujejo se:

  • masaža nog v smeri srca s kremami in losjoni, ki vsebujejo izvleček divjega kostanja;
  • izogibanje stanju pri miru in sedenju s prekrižanimi nogami;
  • plavanje in hoja;
  • izogibanje vročim kopelim in sončenju;
  • nošenje elastičnih kompresijskih nogavic za nosečnice, ki preprečujejo otekanje nog (nosečnica jih obleče zjutraj, preden vstane iz postelje in jih nosi do večera, ko gre spat);
  • pitje vsaj dveh litrov tekočine dnevno;
  • zdrava prehrana.

MIVOLIS
Prehranski dodatki Mivolis A-Z Mama poskrbijo za dodaten vnos folne kisline ter drugih vitaminov in mineralov. Uživate jih lahko od trenutka, ko želite imeti otroke in nadaljujete vse do konca dojenja.

Krči v nogah so znak slabe prekrvavitve

Pojavijo se naenkrat (večinoma ponoči) in so zelo boleči. Velikokrat so znak slabe prekrvavitve, zato se v razmahu štirih ur priporoča uživanja magnezija in kalcija. Magnezij sprošča in umirja mišice, kalcij pa stimulira njihovo delovanje. Z dodajanjem magnezija prenehamo en mesec pred porodnim terminom prekinemo. Pomemben je tudi zadosten vnos ostalih vitaminov, mineralov in pri nosečnicah tudi folne kisline. 

 

Preberi tudi:


ČLANEK JE OGLASNA VSEBINA


Avtor: Aleksandra Mernik Merc, dipl. med. sestra, IBCLC in psihoterapevtka TA

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki