Vsak starš se je že srečal z izzivom, ko je otroku med vožnjo slabo. Ta neprijeten občutek, ki ga pogosto spremlja vrtoglavica, lahko hitro spremeni sicer veselo in pričakovanj polno vožnjo do počitniške destinacije v stresno izkušnjo za celotno družino. To je lahko še posebej moteče na dolgih potovanjih, ko je potrebno prevoziti večje razdalje in je več časa za to, da se simptomi potovalne bolezni razvijejo.

Poleg tega je lahko otrokova slabost med vožnjo tudi zaskrbljujoča za starše, saj se lahko počutijo nemočne in negotove, kako najbolje pomagati svojemu otroku. Vendar pa obstajajo načini, kako to preprečiti in ublažiti. S pravimi strategijami in pripravki lahko starši pomagajo ublažiti ali celo preprečiti slabost med vožnjo, kar bo izboljšalo udobje potovanja za vse vključene.

Kaj povzroča slabost med vožnjo?

Slabost med vožnjo, znan tudi kot potovalna bolezen, je pogosta težava, ki prizadene otroke in odrasle. Povzroča jo neskladje med informacijami, ki jih prejmejo naše oči in notranje uho, ki je odgovorno za ravnotežje. Ko sedimo v avtomobilu, naše oči vidijo, da se ne premikamo, medtem ko naše notranje uho zazna gibanje avtomobila. To neskladje informacij lahko povzroči občutek slabosti.

Kako preprečiti slabost med vožnjo?

Obstaja več načinov, kako preprečiti slabost med vožnjo. Tukaj je nekaj nasvetov:

  1. Poskrbite za dobro prezračevanje v avtomobilu. Toplota in pomanjkanje svežega zraka lahko poslabšata občutek slabosti.
  2. Omejite branje ali gledanje filmov med vožnjo. To lahko poveča neskladje med informacijami, ki jih prejmejo oči in notranje uho.
  3. Naredite redne postanke. Vsake toliko časa se ustavite, da se otrok malo razgiba in sveže prezrači.
  4. Poskrbite za lahko prebavljivo hrano. Pred in med vožnjo se izogibajte težki hrani. Otrok naj ne uživa mleka in mlečnih izdelkov. Otroku ponudite lahke prigrizke, kot so krekerji ali suho sadje.
  5. Uporabite Antimetil. Antimetil je prehransko dopolnilo, ki vsebuje ingver. Ingver je več kot le kulinarični dodatek. Številne raziskave so pokazale, da v odmerku, ki ustreza 1000 mg ingverja v prahu, ingver zmanjša občutek nelagodja, ki spremlja slabost in bruhanje med potovanjem ali nosečnostjo, in tako skrbi za lahkotnost vašega želodca (Raziskava: McParlin 2016, Heitmann 2012, Careddu 1999, Schmid 1994, Thomson 2014, itd.). Antimetil je primeren za otroke od 3. leta starosti dalje in je na voljo v obliki žvečljivih tablet, ki so priročne za uporabo na poti.

Kako se pripravimo pred potovanjem?

Antimetil je preprost za uporabo. Otrokom od 3. do 6. leta starosti se priporoča, da vzamejo 1 žvečljivo tableto 30 minut pred potovanjem. Otroci, starejši od 6 let, in odrasli lahko vzamejo 2 žvečljivi tableti 30 minut pred potovanjem. Če je potovanje daljše od 4 ure, se lahko odmerek ponovi.

Slabost med vožnjo je neprijetna, vendar obstajajo načini, kako jo preprečiti in ublažiti. Z uporabo nasvetov, ki smo jih navedli zgoraj, in z uporabo Antimetila, ki vsebuje ingver, lahko poskrbite, da bo vaša naslednja vožnja bolj prijetna za vašega otroka. Ne dovolite, da bi slabost pokvarila vaše družinske izlete ali počitnice. Z malo načrtovanja in pravimi pripomočki lahko poskrbite, da bo vožnja udobna za vse.

Pa varno pot! 🙂

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki