Nič ni lepšega od majhnih otroških stopal. Njihova mehkoba, oblika in nežnost malo koga pustijo ravnodušnega. Medtem, ko jih občudujemo zaradi njihovega videza, pogosto pozabimo, kako veliko vlogo imajo pri razvoju otroka.

Prav majhna otroška stopala bodo otrokom omogočila, da se bodo postavili na svoje noge in se podali v neštete pustolovščine, zagotovila pravilno držo telesa in pomagala pri razvoju živčnega sistema.

Današnji ortopedi se strinjajo, da se stopala najbolje razvijajo v bosonogem okolju, vendar pogosto zaradi različnih zunanjih vplivov ta scenarij ni mogoč. Na srečo imamo v današnjem času odlično alternativo v obliki mehkih “bosonogih” copatki, ki bodo hkrati podprli pravilen razvoj stopal in jih zaščitili pred negativnimi zunanjimi vplivi.

Kako obutev s tankim podplatom spodbuja anatomijo in nevrološki razvoj otroka?

Poleg petih osnovnih čutil, s katerimi dojenčki najprej vzpostavljajo povezavo s svetom okoli sebe: vidom, sluhom, vonjem, okusom in dotikom, sta za obdobje hoje in koordinacije izjemnega pomena tudi proprioceptivni in vestibularni čutni sistem. Ta dve čutna sistema omogočata zavedanje o položaju telesa v prostoru ter vzpostavljanje ravnotežja in koordinacije.

Stopala so ena najbolj občutljivih delov telesa s številnimi senzornimi receptorji. Prvi koraki in razvoj hoje se zgodijo naravno skozi razvoj otroka, vendar na kakovost in napredek pri osvajanju teh veščin močno vplivata vadba in stimulacijo živčnega sistema ter mišic stopala. Da bi otrokom omogočili kar najboljši razvoj koordinacije, ravnotežja, prvih korakov ter pravilno držo telesa, je pomembno omogočiti okolje, v katerem bodo stopala izpostavljena različnim dražljajem. Z bosonogo obutvijo otroci občutijo različne senzorične dražljaje. Ob prejemanju teh sporočil možgani postavijo telo v varno pozicijo in preprečijo morebitne poškodbe.

Fleksibilna obutev z mehkim podplatom pomaga tudi pri razvoju otroške anatomije. Stopala odrasle osebe so sestavljena iz 26 kosti in več kot 100 mišic, kit ter vezi. Otroška stopala se bistveno razlikujejo od stopal odrasle osebe. Večina otroškega stopala je sestavljena iz mehkih struktur, ki se s postopkom učenja hoje začnejo okosteneti. Da bi se kostna in mišična tkiva stopala pravilno razvila ter omogočila maksimalno funkcionalnost, moramo stopalom omogočiti možnost pravilnega gibanja.

S tem ko otrokom nadenemo trdo obutev s podporo za lok, zmanjšamo možnost prostega gibanja stopala ter aktivacije vseh mišic, kar lahko vodi do oslabitve stopalnega loka. Za razliko od trde obutve, prilagodljiva, mehka obutev brez podpore sledi obliki stopala, podpira svobodo gibanja in aktivira mišice otroka.

Bosonoga obutev ima širok sprednji del, ki sledi obliki stopala, kar omogoča popolnoma svoboden in naraven razvoj stopala ter večje udobje.

Poleg tega je bosonoga obutev popolnoma ravna. Popolnoma raven podplat omogoča ohranjanje težišča telesa na petah, mestu, kjer je telo najbolj stabilno. Že čisto malo dvignjena peta podplata spremeni težišče telesa, postavljajoč ga v nenaraven položaj, ki ga mora prek hrbtenice kompenzirati, da ga vrne v nevtralen položaj. To ima velik vpliv na razvoj pravilne drže telesa.

Prav vse pozitivne značilnosti bosonoge obutve najdemo tudi pri mehki otroški obutvi Baobaby.

Baobaby copatki so oblikovani z mislijo na otroške nogice. Izdelani so ročno iz naravnega, rastlinsko strojenega usnja, brez kroma in formaldehida, ter barvani z barvami, ki so neškodljive za otroško kožo.

Zaradi svoje mehkobe in prilagodljivosti idealno podpirajo rast in razvoj otroških stopal. Otrokom omogočajo svobodo gibanja, kot da bi bili bosi, in so idealni za plazenje in prve otroške korake.

Tanek, upogljiv in raven podplat omogoča sprejemanje vseh senzornih dražljajev iz okolice in možganom posreduje informacije, potrebne za ohranjanje telesa v pravilnem položaju. Baobaby sopatki sledijo gibanju otroškega stopala in omogočajo mišicam, da ostanejo močne in prožne, kar je osnova dolgoročne stabilnosti.

Širok sprednji del, ki sledi obliki stopala, omogoča prstom popolno svobodo. Naravni zračni material je nežen do otroške kože, mehak gumijast trak okoli gležnja pa čevlje varno drži na stopalih.

Njihovo udobje in vesel dizajn privlačita otroke, saj se v njih počutijo popolnoma neovirane, kot da bi bili bosi, in jih zato obožujejo nositi. Poiščite več informacij o copatkih Baobaby >

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki