Ko izveš veselo novico, je tvoj prvi korak jasen in enostaven: Povej svojemu partnerju in se veseli! To veselje pa se čez čas poleže in ob razmišljanju o vseh nadaljnjih korakih, boš morda občutila malce strahu. Da bi ti pomagali olajšati situacijo in počutje v prvih mesecih nosečnosti, smo za nasvet o prvih korakih vprašali ginekologinjo.

1. Priskrbi si prenatalne vitamine

Primerna in kakovostna prehrana je v nosečnosti še pomembnejša in tvoje telo v tem času potrebuje tudi dodatne vitamine. Nosečnice za preprečitev prirojenih okvar pri otroku npr. potrebujejo večji odmerek folne kisline (400 do 600 mikrogramov na dan). ”Ker so prava hranila med nosečnostjo tako zelo pomembna, nosečnicam priporočam, da z uživanjem prenatalnih vitaminov začnejo takoj, ko želijo zanositi,” je povedal naš ginekolog. Obstaja veliko število različnih znamk vitaminov, pri vsaki pa skrbno preberi navodila o doziranju.

2. Ne pij alkohola

Prekomerno uživanje alkohola lahko povzroči resne težave tvojemu otroku. Pitje alkohola med nosečnostjo lahko vodi do fetalnega alkoholnega sindroma, ki ovira mentalni in fizični razvoj. V mislih imej skupno količino alkohola, ki si ga spiješ med nosečnostjo, zato naj te ne skrbi tisti kozarec vina, ki si ga spila še preden si izvedela, da si noseča – pomembno je, da se od zdaj naprej izogibaš alkoholu. Nekateri strokovnjaki sicer verjamejo, da majhna količina alkohola sem in tja nosečnici sicer ne škodi, vendar pa si tukaj v zdravstvu niso enotni.

3. Izberi si svojega ginekologa

Nosečnice imajo zdaj pestro izbiro ginekologov in drugačne zdravstvene pomoči (npr. doula). S partnerjem se pogovorita in pozanimajta, kakšna pomoč bi ti najbolj ustrezala. Če imaš kakršnekoli zdravstvene težave ali dedne okvare, razmisli tudi o pomoči zdravnikov specialistov.

4. Naroči se na prvi obisk

Prvi obisk boš imela med 8. in 12. tednom nosečnosti. Ginekolog naredi nežen ginekološki pregled in oceni maternico. Po potrebi odvzame bris materničnega vratu – PAP test. Nosečnici se izmeri krvni pritisk in se jo stehtamo. Pogovorita se o pomenu folne kisline v nosečnosti, pravilni prehrani, telesni aktivnosti in redni vadbi pod strokovnim nadzorom ter materinski šoli – izobraževanju za bodoče starše. Z vaginalno sondo(tipalom) se oceni, ali se nosečnost razvija v maternici, koliko plodov nosi nosečnica in ali je plod živ (ocenimo bitje srca). Plod se uzmeri in se tako najbolj natančno določi pričakovani datum poroda (PDP). Potrebna je določitev: krvna skupina in RhD faktor, ICT test in hemogram, sifilis, tokosplazmoza (protitelesa IgG in IgM), urin.

5. Ugasni cigareto

Kajenje med nosečnostjo tvoj plod izpostavi nevarnim kemikalijam, npr. nikotinu in katranu, in zmanjša krvni obtok. Kajenje posledično zviša možnosti zapletov med nosečnostjo in možnost rojstnih okvar. S svojim zdravnikom se pogovori o najboljših načinih za prenehanje s kajenjem. Pomembno je tudi, da nisi izpostavljena dimu kadilcev okoli sebe. Tudi pasivno kajenje je zelo nevarno za plod. Študija objavljena v reviji Pediatrics je razkrila, da imajo nosečnice, ki so bile izpostavljene pasivnemu kajenju, 23 odstotkov več možnosti za rojstvo mrtvega otroka, njihov plod pa ima 13 odstotkov več možnosti za rojstne okvare. Zato prosi svojce, naj ne kadijo v tvoji bližini in se izogibaj javnim prostorom, kjer je kajenje dovoljeno.

6. Razmisli o svojem življenjskem stilu

Nosečnice se morajo izogibati napornemu delu in stresnim situacijam. Če moraš v službi dvigovati težke predmete ali pa si vsak dan izpostavljena stresnemu okolju, se o spremembah in prilagoditvah pogovori s svojim delodajalcem.

7. Razišči svoje družinsko drevo

Družinske člane vprašaj o morebitni družinski zgodovini porodnih zapletov ali dednih bolezni, npr. o Downovem sindromu in anemiji srpastih celic. S tem boš svojemu ginekologu pomagala pri iskanju in preprečevanju potencialnih zapletov med nosečnostjo ali porodom.

8. Izogibaj se premalo kuhani hrani

Surovo ali premalo kuhano meso (vse od sušija do medium-rare zrezka) je lahko idealno gojišče nevarnih bakterij, ki povzročajo toksoplazmozo – nevarno infekcijo, ki lahko povzroči hude očesne in možganske poškodbe. Nevarno je lahko tudi delikatesno meso. Če se ne moreš odpovedati rezinam puranjih prsi, jih pred zaužitjem temeljito toplotno obdelaj.

9. Preglej svojo zgodovino cepljenja

Poskrbi, da si na tekočem z vsemi obveznimi in priporočljivimi cepljenji. Ker so nosečnice zaradi sprememb v imunskem sistemu še posebej dovzetne za zaplete pri boleznih kot je gripa, je priporočljivo cepljenje proti gripi. Preveri tudi status tvojega cepljenja proti tetanusu, davici in oslovskemu kašlju. Za dodatno varnost, prosi tudi svoje najbližje, naj se cepijo še oni.

10. Pojdi nakupovat

Končno imaš izgovor za šoping! Tvoje telo se bo med nosečnostjo precej spremenilo in na te spremembe bodi pripravljena in jih pričakaj z dobrodošlico. Kupi si modrček za dojenje, nosečniška oblačila in udobne čevlje.

11. Bodi pozorna na svoje počutje

Več kot polovica žensk med nosečnostjo doživi občutke tesnobe in depresije. Če se tudi sama spopadaš s takimi čustvi, se o tem z nekom pogovori in si priskrbi pomoč. Morda bo dovolj že dober objem, morda pa ti bo pomagala le strokovna pomoč.

12. Odloči se, kdaj boš oznanila veselo novico

S partnerjem se odločita, kdaj bosta z družino in prijatelji delila veselo novico. Možnost spontanega splava je manjša, ko je srčni utrip že viden na ultrazvoku, zato se večina ljudi odloči novico deliti po tem. Vendar pa gre za popolnoma osebno odločitev, ki je odvisna le od vaju s partnerjem.

13. Obišči zobozdravnika

Med nosečnostjo se ukvarjaš s številnimi telesnimi spremembami, zato verjetno ne razmišljaš o zdravju svojih zob. Vendar pa lahko tudi stanje tvojih dlesni in zob vpliva na otrokovo dobrobit. Bakterije iz ustne votline vstopijo v tvoj krvni obtok in lahko povzročijo povišano možnost prezgodnjih popadkov. Ne pozabi na ščetkanje, nitkanje in obisk zobozdravnika.

14. Pozanimaj se o možnostih shranjevanja matičnih celic

Pred porodom ne pozabite na možnost shranjevanja matičnih celic. Vaš otrok je ob rojstvu obdarovan z enkratno zavarovalno polico – potentnimi matičnimi celicami v popkovnični krvi in tkivu. Njihova posebna lastnost je, da lahko zamenjajo stare, poškodovane celice tkiv in organov. Shranjene matične celice lahko vaš otrok izkoristi kadarkoli v življenju za morebitno zdravljenje že skoraj 100 različnih bolezni. Preberi si članek: Plusi in minusi shranjevanja matičnih celic

14. Uživaj!

Hitro se zgodi, da se začneš preobremenjevati z vsemi podrobnostmi. Zato vsake toliko globoko vdihni, se sprosti in uživaj v nosečnosti. To je poseben čas v ženskem življenju zato se razvajaj in naj bo tvoja nosečnost zmeraj na prvem mestu


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki