Lahko verjameš, da so pri 31. tednih nosečnosti vsa otrokova čutila že v celoti razvita? Dojenček je tudi pametnejši! Medtem pa se ti lahko dejansko počutiš nekoliko… neumna. Nisi! Številne mame se v tretjem trimesečju obnašajo nekoliko odsotno. Nekateri pravijo, da “nosečniški možgani” ne obstajajo, toda ali se lahko spomneš katerega koli drugega časa v svojem življenju, ko si morala poskrbeti za toliko stvari naenkrat? Najbrž ne. To je dovoljšen razlog, da si v 31. tednu nosečnosti dovoliš biti nekoliko pozabljiva. Poleg tega je dokazano dejstvo, da se možgani med nosečnostjo skrčijo – brez skrbi, to se popravi po približno šestih mesecih.

Velikost ploda v 31. tednu

V 31. tednu nosečnosti je dojenček velik kot šopek špargljev. Dojenček je dolg približno 41 centimetrov in tehta približno 1,4 kilograma. Otroček postaja tako velik, da je za pljuča vedno manj prostora, zato boš že pri običajni hoji po stopnicah zadihana.

 

Trenutno si v prvem tednu osmega meseca nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 31. tedna

V 31. tednu nosečnosti boš najbrž imela številne že poznane simptome. Nekateri se lahko poslabšajo, drugi pa postanejo znosnejši. Med glavnimi simptomi v tem tednu bodo:

 • Zasoplost. Možno je, da boš imela več težav s premikanjem, saj boš postajaš vedno bolj okrogla, prav tako pa težje dihaš. Ne pozabi, ne naprezaj se preveč. Zate in za otročka je dobro, da si privoščita nekaj gibanja, vendar je pomembno, da si oddahneta, ko to potrebujeta.
 • Suhi, krhki nohti. Nohti na rokah in nogah pospešeno rastejo, vendar zato lahko postanejo suhi in lomljivi. Nekatere bodoče mamice si pomagajo nohte vlažiti z oljem za obnohtno kožico. Popoln izgovor za obisk manikerke in pedikerja.
 • Popadki Braxton Hicks. Za lajšanje tovrstnega nelagodja pij veliko vode in pogosto menjuj položaje.
 • Izcedek iz dojk. Kolostrum je rumena tekočina in prvo otrokovo živilo, ki ga telo že pripravlja za dojenčkov prihod.
 • Pogosto uriniranje. Tvoj mehur ima, prav tako kot tvoja pljuča, precej malo prostora. V zvezi s tem ne moreš kaj prida storiti, razen da se navadiš na večje število sprehodov v kopalnico.
 • Bolečine v hrbtu. Raztezanje je prava rešitev za lajšanje bolečin v hrbtu. Tečaj joge za nosečnice ti lahko pri tem pomaga.
 • Težave s spanjem. Saj ni čudno, da večino noči preležiš budna, če te boli hrbet, trebuh se ti krči, ne moreš najti udobnega položaja in moraš kar naprej vstajati, ker te tišči lulat!
 • Strije. Če si ena izmed srečnic, ki jih do sedaj ni opazila, se morda pojavijo v tem obdobju.
Linija izdelkov za nosečnice, Lekovita, vsebuje Nosečka olje, ki kot mešanica hranljivih in vlažilnih olj spodbuja obnavljanje kože med nosečnostjo in po porodu in pomaga pri preprečevanju nastanka strij. Kožo hrani, vlaži in varujejo pred izsuševanjem ter jo ohranja vitalno.

Nosečniški trebušček 31. tedna

Do 31. tedna nosečnosti si verjetno pridobila približno 9,5 do dobrih 12 kilogramov. Če nosiš dvojčke, si pridobila med 12 in 19 kilogramov.

 

Tvoj nosečniški trebušček ti že otežuje opravljanje vsakdanjih stvari, kot so zavezovanje čevljev, tudi spolni odnosi postajajo težavnejši. Celo hoja postaja vedno težja, morda začneš celo malce “racati”.

Ultrazvok 31. tedna nosečnosti

Plodu v 31. tednu nosečnosti se pospešeno razvijajo možgani in živci. Tudi njegove oči se razvijajo – šarenice lahko zdaj reagirajo na svetlobo! (Na tvoj nosečniški trebušček od časa do časa le posije nekaj svetlobe!) V resnici je vseh pet otrokovih čutov že v dobrem stanju.

Dojenčkov položaj pri 31. tednih? Z glavo navzdol! Po vsej verjetnosti. Tvoj ginekolog bo natančen položaj preveril ob naslednjem srečanju.
Ženske, ki imajo zaplete v nosečnosti, kot je gestacijski diabetes ali so noseče z dvojčki, so lahko naročene na ultrazvok, da se preveri zdravje ploda(-ov). Če ne spadaš v to skupino, ti ta teden na ultrazvok ne bo treba.

Ja, vemo. Resnično si želiš vedeti kako je dojenček videti. Nekateri radovedni starši se zato odločijo, da bodo 3D/4D ultrazvok naredili pozneje v nosečnosti – ponavadi nekje med 24. in 32. tednom. (Torej je 31. teden nosečnosti pravi čas!)

Pri 3D/4D ultrazvoku lahko na eni sliki vidiš celotno površino otrokovega obraza. Ja, slika je tridimenzionalna. Četrta dimenzija je čas – videla boš lahko, kako se otroček na zaslonu premika. To pomeni, da boš morda lahko videla, kako tvoj 31-tedenski plod mežika, sesa palec in se morda celo smehlja ali kremži, poleg tega pa boš lahko domov odnesla tudi posnetek!

Obstajajo zdravstvene okoliščine, pri katerih bi bilo 3D/4D ultrazvok v 31. tednu nosečnosti smiselno narediti. Če ga zdravnik ne naroči, se lahko naročiš v neodvisnem diagnostičnem centru. V tem primeru je 3D/4D ultrazvok tvoja izbira, zato ga zavarovalnica ne bo krila in zanj boš morala plačati iz svojega žepa.

Kljub temu so ti posnetki resnično fantastični, zato če jih želiš imeti in se zdravnik strinja, si jih le privošči!

Seznam 31. tedna nosečnosti

 • Pripravi hišne ljubljenčke na otrokov prihod
 • Poglej kateri so znaki prezgodnjega poroda
 • Kupi dojenčkov dnevnik (fizična knjiga, kamor vpisuješ razvoj otroka)

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki