Čestitke in dobrodošla v prvo trimesečje! V prvem trimesečju nosečnosti so zunanje spremembe tako majhne, da jih komaj opazimo. V notranjosti telesa je zgodba drugačna. Vihar nosečniških hormonov že aktivno pripravlja telo, da bo zarodku nudilo najbolj primerno okolje za razvoj in ga devet mesecev gostilo. Čutiš lahko že rahle ali močnejše bolečine, utrujenost in napihnjenost. Kljub temu, da nad temi počutji verjetno nisi ravno navdušena, imej v mislih, da so to le začasne neprijetnosti, ki so del neverjetnega procesa, ki se dogaja v tebi. V tebi raste otrok!

Rast ploda v prvem trimesečju

Prvo trimesečje traja od 1. tedna do konca 13. tedna. V prvem trimesečju se plod iz ene same oplojene celice (zigote), skozi zarodek, ki se ugnezdi v steno maternice, razvije v kepico velikosti breskve. Udi začnejo rasti, razvijati se začnejo telesni sistemi, organi dobijo obliko in dojenček se začne premikati.

Nekaj glavnih mejnikov v tem obdobju:

 • Kosti: Do približno 6. tedna začnejo plodu rasti roke in noge, dlani in stopala. Prsti na rokah in nogah začnejo rasti okoli 10. tedna.
 • Lasje in nohti: Koža se začne formirati med 5. in 8. tednom. Lasni mešički in nohtki okoli 8. tedna.  
 • Prebavila: Okoli 8. tedna se začne formirati črevesje. Plod je do sedaj zamenjal že dva para ledvic, tretji in s tem zadnji par se začne formirati zdaj.
 • Dotik: Plod ima do 8. tedna receptorje za dotik razvite na obrazu (predvsem na ustnicah in nosu), do 12. tedna se receptorji razvijejo še na genitalijah, na dlaneh in na stopalih.
 • Vid:  Optično živčevje (dva optična živca, ki potujeta skozi oko do možganov in nazaj) in očesni leči se začnejo razvijati do 4. tedna, mrežnica se začne razvijati okoli 8. tedna.
 • Srce: Do 5. tedna začne cev, ki bo kasneje postala dojenčkovo srce, spontano utripati. Okoli 10. tedna postane utripanje močnejše in bolj redno. Na pregledu ga boš lahko že slišala!
 • Možgani: Možgani se začnejo razvijati do 8. tedna.
 • Okus: Do 8. tedna bo dojenček razvil brbončice, ki povezujejo jezik z možgani. Da bo lahko okusil plodovnico, ki ga obkroža (ki mimogrede nosi okus nosečkinega zadnjega obroka), bo moral razviti še dodatne receptorje.
 • Ostali večji mejniki: Formacija mišic, produkcija belih krvničk (levkocitov) za boj proti bacilom in razvoj glasilk.

Spremembe v nosečkinem telesu

V prvem trimesečju se v tvojem telesu veliko spremeni. Nekaj najpomembnejših simptomov, ki jih lahko občutiš:

 • Jutranja slabost: Na žalost slabost ni nujno samo jutranja in do petega tedna se lahko še okrepi. Proti slabosti deluje ingver (v čaju, kapljicah ali bonbonih), pomagajo tudi redni manjši obroki. Če postane prehudo, se posvetuj s svojim zdravnikom, ki ti lahko pomaga pri zdravljenju nosečniške slabosti z zdravili.

Poglej tudi: Hrana proti nosečniški slabosti

 • Napetost v dojkah: Tako mehke, tako napete in tako velike! Do 6. tedna se že sprašuješ kam so šle tvoje stare dojke. Možna je tud bolečina, ki je posledica napetosti.
 • Nihanje razpoloženja: Lahko se (lahko tudi ne) počutiš enkrat odlično, potem zelo slabo, in spet odlično in spet slabo.

Prvo trimesečje

Prvo trimesečje

Z napredovanjem nosečnosti lahko občutiš še mnoge druge nosečniške simptome: zgaga, zaprtost, okus po kovini, glavobol in spremembe v okusu. Drži se! V drugem trimesečju bo vse veliko lažje! V mislih imej tudi to, da je vsaka ženska drugačna. Če je tvoja sestra ali mami imela krče ali bila redna obiskovalka toalete, še ne pomeni, da bo pri tebi enako.

Pridobivanje teže

Tvoj dojenček je še zelo majhen, zato lahko v prvem trimesečju pridobiš le 1-2 kg. Nekatere nosečke v prvem trimesečju čutijo odpor do hrane in lahko nekaj teže celo izgubijo. To je normalno, a teža mora nato v drugem in tretjem trimesečju hitreje narasti. Zaenkrat se osredotoči na to, da boš jedla večkrat na dan. Obroki naj bodo lahki in bogati s hranili (npr. avokado, jogurt, banane, polnozrnati kruh ali krekerji).

Poglej tudi: Pridobivanje teže v nosečnosti je nujno

Se je tvoje hrepenenje po hrani močno povečalo? V prvem trimesečju ne potrebuješ večjega vnosa kalorij kot pred nosečnostjo (v drugem in tretjem trimesečju je potreben!). Če si dobila kakšen kilogram več kot je priporočeno, ni še vse izgubljeno. Potrudi se, da boš od zdaj naprej bolj previdna in v telo vnašala več manjših hranljivih obrokov. Dobro telesno kondicijo lahko vzdržuješ tudi s pomočjo varne vadbe.

Kdaj k zdravniku

Z vsemi spremembami, ki se dogajajo v telesu na začetku nosečnosti, težko določiš katere so še normalne in katere ne. V mnogih primerih ni razloga za skrb! Kdaj pa zdravnika nemudoma pokličemo?

 • Močnejše krvavitve
 • Močne bolečine v spodnjem delu trebuha
 • Bolečine pri uriniranju
 • Povišana telesna temperatura (nad 38,5°C), mrzlično tresenje in/ali bolečine v hrbtu (v tem primeru najprej vzami Lekadol ali Daleron, če se stanje ne izboljša pa pokliči zdravnika)

Če se pojavi kateri od zgoraj naštetih simptomov (razen pri primeru povišane telesne temperature), nemudoma pokliči svojega zdravnika! Če je zdravnik nedosegljiv, se odpravi do najbližje urgence.

Kljukice za prvo trimesečje

 • Folna kislina: Če folne kisline še ne uživaš, jo hitro začni. Vnašanje folne kisline v telo znatno znižuje možnosti za okvaro nevralne cevi. Folati imajo ključno vlogo pri sintezi DNK in aminokislin, imajo pomembno vlogo pri delitvi celic in so  nujno potrebni za razvoj ploda. Njihovo pomanjkanje v prvem trimesecju nosecnosti lahko povzroči napake nevralne cevi, iz katere se razvijeta centralni in periferni živcni sistem. Posledice pomanjkanja folatov so lahko tudi ponavljajoci se spontani splavi pri ženskah ali prirojene napake srca in urogenitalnega trakta otrok. Ob pomankanju folatov se pri nosečnicah pogosto pojavi tudi slabokrvnost.
 • Ginekolog: Izbrani ginekolog te bo spremljal celo nosečnost zato je zdaj še čas, da si izbereš nekoga ob katerem ti bo prijetno. Na preglede boš najprej hodila enkrat na mesec, kasneje pa še bolj pogosto. Svojemu ginekologu moraš popolnoma zaupati in vedeti, da se nanj lahko obrneš z vsakim vprašanjem. Malo premisli tudi glede dostopnosti in parkirnega prostora.
 • Zdravstveno zavarovanje: V Sloveniji pokriva zdravstveno zavarovanje vse redne preglede pri ginekologu (10 obiskov), obvezne dodatne preglede ali posege v primeru komplikacij in vse vrste poroda (razen poroda na domu).
 • Prvi pregled: Na prvi pregled ginekologi v Sloveniji naročajo različno. Nekateri te na prvi pregled povabijo med 6. in 10.tednom. Ginekolog bo na prvem pregledu preveril tvojo zdravstveno kartoteko, vzel bris (če je od zadnjega brisa minilo več kot tri leta, sicer ne) in z notranjim (včasih tudi zunanjim) ultrazvokom opravil prvi pregled ploda. Pogledal bo, če srček pravilno bije, preveril potek nosečnosti in določil tvoj PDP (predviden datum poroda). Morala boš tudi v laboratorij kjer ti bodo pregledali kri (da določijo tvojo krvno skupino in Rh status, preverijo za toksoplazmozo, sifilis, krvni sladkor na tešče, hemogram). Preverili bodo tudi urin (zaradi možnih infekcij). Morda te bo ginekolog poslal še na pregled za nosečniški diabetes (ta pride kasneje oziroma glede na izvid glukoze na tešče). Odgovoriti boš morala na vrsto vprašanj, vseeno moraš veliko spraševati tudi sama. Če jemlješ kakšna zdravila, preveri, če jih še lahko, če kadiš, prosi za pomoč pri prenehanju in sploh vprašaj popolnoma vse kar te zanima.

Poglej tudi: Priročnik – Nosečniški pregledi po tednih

 • Dodatna testiranja: Verjetno se boš odločila za test nuhalne svetline (med 11. in 13. tednom) ali pa NIPT (predrojstveno neinvazivno testiranje, kjer se tveganje za Downov sindrom ugotavlja iz vzorca materine krvi in je precej bolj zanesljiv kot nuhalna svetlina), na katerem vsakemu plodu določijo individualno tveganje za kromosomske napake (Downov sindrom). Glede na tveganja, ki jih tvoja nosečnost predstavlja, te lahko testirajo še z amniocentezo, ki je bolj invazivna, a tudi bolj natančna. Kje lahko opravim NIPT test? Seznam ginekoloških ordinacij, ki opravljajo NIPT test.
 • Mesečni finančni načrt: Širjenje tvoje družine je čudovita stvar. Preveri in seštej koliko dodatnih stroškov na mesec bo pomenilo imeti novega družinskega člana. Že sedaj naredi družinski finančni mesečni plan.
 • Zdrava prehrana: Iz jedilnika črtaj alkohol, surovo meso in ribe, surova jajca in kofein (skodelica kave na dan ne škodi, še bolje je brezkofeinska).

Poglej tudi: Prehrana v nosečnosti

 • Varna vadba: Vzdrževanje kondicije z varno vadbo je v času nosečnosti zelo pomembno za nosečko in za dojenčka. Za zmerno vadbo si je priporočljivo vzeti vsaj 30 minut na dan.

Poglej tudi: Vadba v nosečnosti

 • Spolnost: S spolnimi odnosi nadaljuj, če se tako počutiš. Spolnost v času nosečnosti ima blagodejne učinke na telo in je povsem varno za dojenčka. Nekatere nosečke v prvem trimesečju (pa tudi kasneje) začutijo večjo potrebo po spolnosti.
 • Vesela novica: Premisli kdaj in kako boš družini in prijateljem sporočila veselo novico. Premisli, če boš novico delila tudi na družabnih omrežjih. Večina nosečk z oznanitvijo počaka do konca prvega trimesečja, ko je možnosti za spontani splav znatno manj. Če si zaposlena, razmisli kdaj boš povedala v službi in kaj točno boš rekla. Vnaprej se pozanimaj kakšne možnosti in pravice imaš.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:


Avtor: Polona Podnar, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki