V Sloveniji (in ponekod v Afriki, v vzhodni Aziji, Latinski Ameriki in še ponekod v Evropi)  je star običaj, da nosečnica prvih 6 tednov po porodu počiva. Priporočeno je, da mamica po porodu le leži in izkoristi čas za povezovanje z dojenčkom. Tako naj bi si odpočila od nosečnosti in poroda in se pripravila na novo življenje z njenim dojenčkom. Vsa opravila prevzamejo sorodniki in bližnji.

Se sliši kot sanje?

Ja, na žalost je tudi v Sloveniji tega vedno manj. Hitro zahodnjaško življenje nam narekuje, da takoj po porodu že bleščimo, gostimo in celo opravimo še kakšne službene zadeve. Celotna družba se osredotoči na dojenčka, vse se vrti samo okrog njega, mamico pa pozabimo.

Zakaj si ženske to dovolimo? Vrnimo se k popolnoma razumnemu običaju in izkoristimo prvih 6 tednov samo za počivanje in povezovanje. To bo prineslo mnogo več dolgoročnih koristi kot karkoli drugega!

O tebi, draga mamica

Prvi dnevi po porodu so po navadi megleni. Zahtevno obdobje nosečnosti in porod terjata svoj davek – si izčrpana in na hormonskem vrtiljaku. Poleg tega se nate zgrne velika teža tega, da si kar naenkrat postala odgovorna za majhno nebogljeno štručko, ki se zanaša samo nate. To, vse skupaj, je za novo mamico velik zalogaj. Svetovna zdravstvena organizacija označuje poporodno obdobje za najbolj kritično obdobje v življenju mamice in dojenčka, a vseeno je to najbolj spregledano obdobje. V današnjem hitrem tempu se pričakuje, da so ženske nekaj dni po porodu spet na nogah.

Poleg tega se pričakuje, da je otrok samo češnja na vrhu smetane in da počutje mamice sploh ni pomembno, saj se je sama odločila za otroka in je vedela kaj jo čaka. Poporodne depresije je vedno več, prav tako izčrpanosti staršev. Ker vso svojo energijo vložimo v čas nosečnosti in za porod, nam je po porodu ne ostane več dosti. Ravno zaradi teh razlogov je 6 tedenski počitek tako zelo pomemben!

vir: http://media3.s-nbcnews.com

V Sloveniji si ga v večini lahko privoščimo. Očka lahko vzame očetovski dopust, naši starši, sorodniki in prijatelji so blizu nas. Dovoli jim, da ti pomagajo! Po porodu potrebuješ počitek in nihče ne more pričakovati, da boš vsa neprespana in čustveno izčrpana, urejena kot iz škatlice kazala svetu, da je res čudovito imeti novorojenčka. Saj je, ampak je tudi naporno in tega se ne smeš sramovati!

Lahko se pripraviš tudi vnaprej

  • že v času nosečnosti skuhaj juhice in enolončnice, ki jih zamrzneš, vloži sadje in zelenjavo, založi se z različnimi prigrizki in vitamini
  • s prijatelji in sorodniki se dogovori, da ti namesto daril podarijo svoj čas in postorijo kaj v stanovanju (lahko se izmenjavajo pri kuhi in sesanju ali ti vsak dan nekdo pride pomagat)
  • pomoč lahko tudi najameš (čistilni servis, varuška za možne starejše otroke, poporodna doula…)
  • pripravi si prijeten prostor, kjer se bosta z novorojenčkom povezovala in ”crkljala”

Zmotno je mišljenje, da se mamica in dojenček povežeta takoj po porodu. Za povezovanje je pomemben ljubezenski hormon oxytocin, ki se sprošča ob dotiku. Za povezovanje je potreben čas. Vzemi si ga in se posveti svoji štručki. S tem boš gradila tudi samozavest in hitreje začela zaupati svoji intuiciji. Za mamico je to zelo pomembno, saj boš ves čas obkrožena z nasveti in pravili. Kaj je najbolje za tvojega otroka, boš vedela le, če se boš naučila poslušati sebe in svojega otroka.

O tvojem telesu

Da se tvoje telo vrne v prednosečniško stanje, je potrebno veliko več kot samo izguba trebuščka. V tvojem telesu se dogajajo velike fizične in hormonske spremembe, obenem lahko okrevaš tudi po carskem rezu.

Porod, kakršenkoli že je, je naporen. Ženska se mora po njem spočiti, saj sicer tvega veliko. Če se boš prenaglila in pretiravala, se lahko pojavijo marsikateri resni problemi. Skrhaš si lahko sklepe, nategneš vezi, odpreš zašito rano, dobiš inkontinenco ali zapadeš v poporodno depresijo. Družba narekuje, da je dobro čim prej spet priti v top formo, to tudi močno spodbuja in slavi. Redko ima mamica dovolj časa, da bi se osredotočila zgolj in samo na svoj prehod iz ženske v mamico. Zaradi tega lahko trpi njeno duševno zdravje in posledično cela družina.

Časa za klesanje telesa, pospravljanje in postavljanje v družbi, bo še dovolj. Počitka po porodu in dragocene trenutke prvega povezovanja ne moreš prestaviti na ”kasneje”, ker ”kasneje” ne bo nikoli več prišlo.


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki