Skrb za novorojenčka se ne začne z dnem, ko se novorojenček rodi, temveč že mnogo prej, pred njegovim spočetjem. Zdravje in primeren prehranski status matere sta ključna dejavnika za uspešen začetek, potek in zaključek nosečnosti. Uravnotežena prehrana, primerna telesna aktivnost in primerno vedenjsko okolje ohranjajo dobro zdravje ženske v reproduktivnem obdobju. Neprimerne prehranjevalne in gibalne navade ter nezdrav življenjski slog (kajenje, alkohol) ženske v rodnem obdobju povečujejo tveganje za razvoj debelosti, gestacijskega diabetesa, povišanega krvnega tlaka, sindroma policističnih ovarijev in vodijo v pomanjkanje folata (folne kisline) že v obdobju pred zanositvijo.

Debelost matere ima pomemben vpliv na izid nosečnosti tako pri materi kot pri zarodku. Zaradi debelosti matere se poveča tveganje za razvoj gestacijskega diabetesa, povišanega krvnega tlaka, preeklampsije (povišan krvni tlak, edemi …), apneje v spanju in za prezgodnji porod. Debelost matere pa ne vpliva le na njeno zdravje, temveč tudi na zdravje ploda in poveča možnost pozne smrti ploda, splavitve oziroma poveča potrebo po porodu s carskim rezom, kasneje pa poveča možnost razvoja debelosti pri otroku. Visok krvni tlak matere vpliva na zastoj rasti ploda in prezgodnji porod.

Pomemben je vnos primernih maščobnih kislin (omega-3), predvsem pa je treba zmanjšati vnos transmaščobnih kislin, saj njihov prekomeren vnos lahko povzroči neplodnost. Zdrava in uravnotežena prehrana, primeren življenjski slog, predvsem pa normalna telesna teža matere so torej ključni za zdravo zanositev, nosečnost in zdravje novorojenčka. Zadostno povečanje teže nosečnice zagotovi optimalen razvoj plodu. Velika izguba ali povečanje teže med nosečnostjo ni zaželena.

V nosečnosti pa zdrava in polnovredna hrana ni dovolj za vnos vseh pomembnih vitaminov in mineralov. Nujno moraš dodajati še zadostno količino folatov, vitaminov in mineralov, ki jih dobiš z uživanjem prenatalnih vitaminov. Predlagamo, da jih začneš uživati že v obdobju zanositve, da svoje telo preskrbiš z vsemi potrebnimi hranili za dojenčka.

Jedilnik je pripravila dietetičarka Andreja Širca Čampa, univ.dipl.ing., klinični dietetik

Jedilnik za prvo trimesečje

Jedilniki imajo visoko vsebnost folne kisline in omega-3 maščobnih kislin, ki so ključne za normalen razvoj ploda v prvih mesecih. Seveda pa kljub temu potrebujete dodatek s folno kislino, ki vam ga je priporočil ginekolog.


Jedilnik za drugo trimesečje

V tem obdobju običajno slabost mine, tek se povrne in ponovno boste uživale ob hrani. Jedilnik vam pomaga optimalno pridobivati na telesni teži.


Jedilnik za tretje trimesečje

Zaradi večjega trebuščka imate lahko hitro občutek sitosti in prenapihnjenosti. V tem obdobju je pomembno, da so obroki redni. Enako pomembni kot glavni obroki so tudi vmesni prigrizki,
ki morajo biti hranilno gosti in energijsko primerni.


Jedilnik za obrobje po porodu

Prve tedne po porodu se mlada mamica znajde v razburkanem morju fizične izčrpanosti in hormonskih sprememb. Tudi to ni čas redukcijskih diet, vaš organizem si mora opomoči.


Shramba nosečnice

V shrambi naj bo širok nabor živil, hladilnik pa bogato založen. To je še posebej pomembno v tretjem tromesečju in po rojstvu otroka, ko morda ne boste mogli pogosto v trgovino. Živila s seznama naj vam bodo vedno na voljo.


Avtor: Andreja Širca Čampa, univ.dipl.ing., klinični dietetik

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki