Če dojenje povzroča močne bolečine v dojkah, imaš morda mastitis. Preberi, kaj lahko storiš, da izboljšaš počutje in nadaljuješ z dojenjem brez bolečin.

Lahko se zgodi, da mamica tudi šest mesecev doji dojenčka praktično brez težav, nenadoma pa se na prsih pojavijo intenzivne bolečine. Prvi simptom je navadno boleč predel na prsi, ki je tudi rahlo obarvan in na otip bolj vroč. Do tega najpogosteje pride, ko se dojenček manj doji, na primer kadar sta z mamico ločena več ur skupaj, mamica pa ne pomisli, da bi si dodatno količino mleka izčrpala s prsno črpalko. Največkrat poskušajo simptome olajšati s toplimi obkladki in nežno masažo, ko pa se počutje poslabša in se pojavijo še utrujenost, bolečine v telesu in vročina nad 38°C, se je potrebno obrniti na zdravnika.

Kaj je mastitis?

Mastitis dejansko pomeni vnetje dojke, do katerega lahko pride brez dojenja, je pa to najpogostejši vzrok zanj. Prav tako se lahko pojavi zaradi okužbe, ni pa nujno. V hujših primerih zna biti zelo boleč, nekatere mlade mamice ga primerjajo celo z naravnim porodom.

Kaj povzroča mastitis?

Zakaj torej pride do mastitisa? Pri doječih mamicah sta vzroka ponavadi naslednja:

Zamašen mlečni vod

Če mleka mamica ne odstrani pogosto ali dovolj učinkovito iz dojk (z dojenjem ali črpalko), mlečni vodi, po katerih teče mleko, dobesedno postane tako preplavljen, da se mleko nabere in ne more priti iz dojk, kar povzroči občutljive grudice, “pravi Andrea Syms -Brown, mednarodna svetovalka za dojenje (IBCLC). “Če se tega ne odpravi v nekaj urah, se lahko razvijejo klasični simptomi mastitisa: rdeče lise na prsih, povišana temperatura (nad 38°C), občutek mrazenja in splošne bolečine v telesu.”

Okužba

Mastitis se lahko pojavi tudi, ko bakterije pridejo v mlečne vode. Razpoka na bradavici zaradi nepravilno pristavljenega dojenčka ali slabega črpanja lahko omogoči, da se bakterije naselijo v dojki in ustvarijo okužbo. Tako kot zamašeni mlečni vodi lahko tudi to povzroči vnetno reakcijo. Najpogostejše bakterije, ki povzročijo težave, so Staphylococcus aureus, Staphylococcus albus, Escherichia coli in Streptococcus aureus, prav tako pa povzročijo pordelost in bolečino. 

Kdo je najbolj izpostavljen tveganju za mastitis?

Raziskave WHO (Svetovne zdravstvene organizacije) kažejo, da se tretjina žensk sooča z mastitisom v prvih treh mesecih dojenja. Nekatere mame so bolj ranljive kot druge, kar je odvisno predvsem od naslednjih dejavnikov:

 • Starost. Ženske, stare od 21 do 35 let, so bolj nagnjene k mastitisu, največ tveganja pa imajo mamice med 30. in 34. letom.

 • Zgodovina. Študije so pokazale, da je 40 do 54 odstotkov žensk, ki so prej imele mastitis, bolj nagnjenih k ponovitvi mastitisa. Strokovnjaki menijo, da je to lahko posledica nepravilnega dojenja.

 • Delo. Možnosti za nastanek mastitisa se povečajo, ko se mamica vrne nazaj na delovno mesto, otrok pa se še vedno pogosto doji. Zaradi daljših intervalov med dojenjem lahko pride do zastoja mleka, zato v tem primeru s seboj vzemi črpalko, vendar načrpaj ravno toliko, kot je potrebno, da se boš počutila bolje (da malce izprazniš prsi). Ne načrpaj preveč mleka ali prepogosto, sicer boš imela mleka še več, s tem pa tudi možnosti za nastanek mastitisa.

 • Udarec ali poškodba. Vsaka poškodba tkiva dojke, ki negativno vpliva na žleze in delovanje žlez, lahko poveča možnosti za mastitis.

Mama blazinice za dojenje to.to so namenjene zaščiti oblačil v času dojenja.

Simptomi mastitisa

Čeprav se najpogosteje pojavi v prvih treh mesecih po porodu, lahko simptomi mastitisa izbruhnejo tudi, če dojiš že dlje časa. Pozorna bodi predvsem na naslednje znake mastitisa:

 • Boleče, otekle prsi
 • Prisotnost ene ali več izboklin v dojki
 • Na dotik tople ali vroče prsi
 • Bolečine v prsih ali pekoč občutek med ali po dojenju
 • Rdeča koža, trikotna ali polkrožna oblika pordelega dela kože
 • Gripi podobni simptomi, kot so mrzlica, bolečine v telesu ali utrujenost
 • Vročina, višja od 38,3°C

Na splošno se mastitis brez okužbe pojavi na zelo razširjenem območju, medtem ko je zamašen mlečni kanal običajno lokaliziran. V obeh primerih se lahko pojavi rdečica, bolečina in oteklina, vendar so simptomi pri bakterijskem mastitisu na splošno hujši. Vročina in gripi podobni simptomi kažejo na okužbo.

Zdravljenje mastitisa

Če opaziš poškodbe bradavic ali boleče izbokline na prsih, takoj poišči pomoč. “Čas je vedno bistven,” pravi svarijo zdravniki. Ko se vnetje v dojki ne zdravi, lahko pride do abscesa (lokalno nabiranje gnoja, ognojek), ki običajno zahteva kirurško drenažo.

Kako zdraviti mastitis s strokovno pomočjo

Ena izmed rešitev je, da stopiš v kontakt s svetovalko za dojenje, ki bo ponudila rešitev glede dojenja za lajšanje oteklin in bolečin. 

Če občutiš simptome, podobne gripi ali če bolečina traja dlje kot 24 ur, pokliči zdravnika. Morda bo predlagal kratkotrajno zdravljenje z analgetikom brez recepta (z ibuprofenom), lahko mu tudi predpiše antibiotik. Simptomi mastitisa bi se morali izboljšati v treh dneh, vendar jih boš morala najverjetneje jemati daljše časovno obdobje (običajno od 10 do 14 dni).

Domače rešitve zdravljenje mastitisa

Za pomiritev bolečine lahko poskusiš naslednje domače rešitve za zdravljenje mastitisa. Mnoge mame prisegajo nanje:

 • Dojenje. Kljub temu, da je lahko fizično naporno, je ob pojavu bolečine dojenje ključno pri zdravljenju mastitisa. Dojenčkovo dojenje lahko pomaga zlasti pri zamašenih vodih, istočasno pa iz prsi odstranjuje mleko. 

 • Vlažni, topli obkladki ali prhanje. Pred dojenjem lahko izboljšaš prekrvavitev na predelu prsi z uporabo toplih vlažnih obkladkov ali namakanja v topli kopeli ali prhi.

 • Česen. Česen je živilo z naravnimi protivnetnimi lastnostmi. Zaužiješ ga lahko na različne načine – surovega, v kapsulah ali kuhanega med preostalimi živili. 

 • Listi zelja. Tako kot česen, tudi zelje vsebuje protivnetne učinkovine. Zeljnate liste postavi v hladilnik in jih pred uporabo potolči, da se omehčajo. Potem jih položi na prsi in pusti učinkovati par ur, nato pa zamenjaj z novimi, prav tako predhodno potolčenimi listi.

Nasveti za dojenje z mastitisom

Dojenje ni samo učinkovito zdravljenje mastitisa, ampak tudi pomaga pri vzdrževanju primerne količine mleka. Morda si pomislila, če je za dojenčka dojenje v času mastitisa in zdravljenju le-tega lahko škodljivo, a ta skrb je povsem odveč. Večino zdravil je varno jemati med dojenjem, in če zdravnika opomniš na to, da še vedno dojiš, ti bo predpisal ustrezno zdravljenje.

 • Otroku najprej ponudi bolečo dojko. Dojenček je na začetku dojenja bolj lačen, zato ga vedno pristavi najprej na bolečo dojko, da jo izprazni. Pred tem lahko uporabiš tudi ročno črpalko ali masažo, da spodbudiš izločanje mleka preden se pristavi dojenček.

 • Preveri, če je dojenček dobro pristavljen. Pozorna bodi, da je dojenček dobro pristavljen, kar lahko ugotoviš tudi glede na dolžino dojenja. Dojenček mora aktivno piti ves čas dojenja, v nasprotnem primeru mu moraš morda pomagati s položajem ust na prsih. Če si v dilemi, se posvetuj s strokovnjakinjo za dojenje.

 • Pogosto doji. Proizvodnja mleka je dolgotrajnejši proces, ki se uravnava s pogostostjo pristavljanja (in intenzivnostjo, glej prejšnjo točko). Priporočljivo je dojenje vsaki dve uri ali tako pogosto, kot to zahteva dojenček. Če sta ločena in dojenje v danem trenutku ni možno, črpaj mleko s črpalko ravno tako pogosto, da ne pride do zastoja mleka.
 • Zamenjaj položaj. Med dojenjem zamenjaj položaj svojega telesa ali telesa dojenčka, saj s tem pomagaš, da se prsi v celoti izpraznijo. Več o različnih položajih si lahko prebereš tukaj.

 • Spremljaj svoje prsi. Pred in po dojenju vedno preveri prsi. Po dojenju morajo biti prsi na otip mehkejše ali lažje. Če temu ni tako, je priporočljivo, da preostanek mleka ostraniš s črpalko. Pozorna bodi na boleče točke, zlasti, če ostanejo boleče tudi po enem do treh dojenjih. V tem primeru se posvetuj s svojim zdravnikom, predvsem, kadar opaziš tudi rdečico in toploto na tem predelu.

Kako preprečiti mastitis

Mame, ki so se s tem v preteklosti že srečale, ti bodo v en glas zatrdile – ne želiš si ga! Najboljši način je preventiva, zato poskusi narediti čim več, da do njega sploh ne pride. Koristili bodo predvsem:

 • Počitek. Tako kot pri prehladu ali gripi – bolj ko je telo utrujeno, daljši je čas, ki ga potrebuje, da se povrne v boljše stanje. Privošči svojemu telesu nekaj več počitka, zlasti, ko je otrok majhen in je hranjen izključno preko dojenja. Zmanjšaj tudi stres in se poskusi s partnerjem dogovoriti, da v določenem delu dneva ali noči on prevzame skrb za otroka, da se lahko ti naspiš . Med posameznimi dojenji poskusi spati ali pa poslušaj pomirjujočo glasbo ali vodene meditacije.

 • Zadostna količina vode. Poskrbi, da boš hidrirana skozi ves dan, saj bo tako izboljšana cirkulacija, s tem pa omogočeno ustvarjanje mleka.

 • Dojenje. To je bilo v članku že omenjeno, a ponovili bomo še enkrat: Dojenje je pri preprečevanju mastitisa ključnega pomena. Če se mleko lahko nekam izteka, ne bo prišlo do zamašitve mlečnih vodov. 

 • Lahkotna oblačila. Tesna oblačila ali neprimerni nedrčki in spanje na prsih lahko ustvarijo pritisk na prsi, kar lahko vodi do bolečine med dojenjem in mastitisa.

 • Zdrava prehrana. Poskrbi za svoj imunski sistem s svežimi polnovrednimi živili, bogatimi z vitaminom C (agrumi, paprika), vitaminom A (sladki krompir, brokoli, korenje, ohrovt), probiotiki (grški jogurt), vitaminom E (mandlji, špinača, avokado) in vitaminom B-6 (piščanec, puranje, sončnična semena).

 • Higiena. Roke vedno očisti z milom in vodo pred dojenjem in po njem, da odstraniš morebitne vire bakterij.

 • Poišči pomoč. Priporočljivo je, da se o dojenju pozanimaš pred samim porodom, bodisi preko knjig ali preko udeležitve dogodka, namenjenega dojenju. Idealno bi bilo, če se lahko osebno pogovoriš tudi s strokovnjakinjami za dojenje, ki ti bodo ponudile še dodatne nasvete kako se lahko izogneš mastitisu in ti pomagale na poti k zdravemu dojenju, ki bo v veselje tako tebi, kot malčku. 

Druge različice mastitisa

Medtem ko je mastitis običajno povezan z novopečenimi mamicami, lahko posebne vrste mastitisa prizadenejo vse ženske, simptomi pa so različni. 

Granulomatozni mastitis. Ta redkejša vrsta mastitisa lahko prizadene tako doječe mamice, kot tudi ženske, ki ne dojijo. Gre za benigno različico, katerega vzrok ni povsem znan, pogosto pa ga z ultrazvokom napačno diagnosticirajo kot rak dojke. Granulomatozni mastitis vključuje bolečino in opazno popačeno tkivo, zadebelitev kože. Za postavitev natančne diagnoze je običajno potrebna preiskava biopsije vzorca tkiva.

Periduktalni mastitis. V tem primeru so bakterije vstopile v dojko nedoječe ženske bodisi skozi razpokano bradavico bodisi preko prebadanja bradavice. Dojka je občutljiva, bradavica je lahko videti obrnjena, dostikrat je prisoten tudi krvav izcedek, ni pa nujno.

Kronični mastitis. Še ena oblika mastitisa, ki je povezana z nedoječimi ženskam, se lahko pojavi v menopavzi kot posledica hormonskih sprememb. Mlečni vodi se lahko napolnijo z odmrlimi kožnimi celicami, zaradi česar so bolj dovzetne za bakterije in okužbo. Simptomi so podobni mastitisu, ki se pojavi pri dojenju: bolečina, pordelost in oteklina.

E-Šola za starše: Kako poskrbimo, da ne pride do mastitisa?

📱 Nosečnost je čas, ko se bodoče mamice učijo o materinstvu, razvoju otroka in pripravah na prihod novorojenčka. V letu 2023 je na voljo veliko spletnih virov, ki jih lahko enostavno dostopate prek pametnega telefona. Obišči spletno stran Šola za starše, ki ti bo ponudila številne koristne informacije, nasvete in priporočila strokovnjakov. Tako boš lahko kadar koli in kjer koli izkoristila proste trenutke za učenje in pridobivanje dragocenih znanj o materinstvu. Ne pozabi, da je znanje moč, zato je dobro biti pripravljena in informirana o vsem, kar se tiče nosečnosti in materinstva.

Preden pride do mastitisa je dobro, da dojki praznimo na 2 do 3 ure, približno tako, kot bi se otrok dojil. Pred črpanjem si lahko ročno zmasiramo in izčrpamo nekaj mleka. Ker gre za zelo različne primere in razloge, zakaj se z dojenjem preneha je precej individualno in mišljeno, da se mamica posvetuje z nekom, ki ji bom pomagal pri izbiri najboljše podpore pri prenehanju dojenja in izogibanju mastitisa. 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki