Se začenjaš počutiti kot hodeči trebušček? Tvoj nosečniški trebušček v tem času počne več kot samo to, da ti povzroča težave pri iskanju udobnega položaja za spanje. Postal je jedro vsakega pogovora. Kamor koli greš, se zdi, da ima kdo pripravljen komentar o tem, kako izgledaš, kar ni vedno zabavno. Brez dvoma si že naletela na osebo ali dve, ki ne premislita, preden spregovorita in rečeta kaj neprimernega ali škodljivega (kaj je narobe z ljudmi?).

Teh komentarjev ne jemlji resno, a vedi, da si nekatere lahko vzameš k srcu – na primer tiste, ko ti nekdo pohvali, da žariš! Ja, res je! Poleg tega lahko sedaj izkoristiš kakšno nosečniško ugodnost. Ko ti nekdo pridrži vrata ali ponudi sedež v nabito polnem avtobusu, ga sprejmi!

Velikost ploda v 30. tednu

Pri 30. tednih nosečnosti je dojenček velik kakor zelje. Tvoj 40 centimetrski, 1,3 kilogramski otroček vsak teden še naprej pridobiva približno dva dekagrama teže in 1,25 centimetra v višino.

Trenutno si v zadnjem tednu sedmega meseca nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 30. tedna

V 30. tednu nosečnosti bodo tvoje sanje morda še bolj čudne – če sploh kaj spiš. To je lahko posledica hormonov, lahko pa tudi tesnobe, zato poskusi najti rešitve, ki bi bodo pomagale počivati. Rabiš idejo? Naredi testno vožnjo do porodnišnice, da boš vedela, koliko časa traja, da prideš do tja. Potem boš morda nehala imeti nočne more glede poroda v avtomobilu. Med glavnimi simptomi v tem tednu bodo še:

  • Zgaga. Če trpiš za zgago, bodi pozorna na to, katero hrano uživaš. Pogosto je kriva mastna, težka, začinjena ali kisla hrana. Izogibaj se ji, kolikor lahko, še posebej pred spanjem, saj ti lahko tovrstne jedi kratijo spanec.
  • Težave s spanjem. Premetavaš se, ker se ne moreš udobno namestiti in ker tvoj um noče nehati razmišljati. Tak začaran krog vodi v drugo težavo: utrujenost.
  • Otekanje. Nekaj zabuhlosti je pričakovati, a običajno bo izginila, če za nekaj časa stopala postaviš višje od srca. Kljub vsemu bodi pozorna, saj je lahko nenadna ali močna oteklina znak drugih težav.
  • Splošno nelagodje. Zahvaljujoč velikemu trebuhu te bolijo hrbet, boki in celo stopala.
  • Zasoplost. V predelu pljuč je vedno večja gneča. Dojenček je v 30. tednu nosečnosti še vedno blizu reber, vendar se bo spustil proti medenici nekoliko kasneje, v 33. ali 34. tednu. Kadar se bo to zgodilo, boš začutila, saj boš spet lahko globoko vdihnila. Končno!

Nosečniški trebušček 30. tedna

Verjetno boš opazila, da trebušček v 30. tednu nosečnosti na trenutke postane precej trd in tesen. Ja, v tem času so popadki Braxton Hicks precej pogosti. Na ta način se telo pripravlja na glavni dogodek (rojstvo). Braxton Hicks popadki se ponavadi pojavijo po telesni vadbi, spolnih odnosih, ko si utrujena ali dehidrirana. Če jih dobiš, sedi ali se ulezi na bok, sprosti se in popij nekaj vode. Če kontrakcije ne prenehajo ali če se jih pojavi štiri ali več v obdobju ene ure, pokliči zdravnika, saj bi lahko šlo za začetek prezgodnjega poroda.

Skupno boš do sedaj pridobila približno 8 do 11 kilogramov teže. Če pa si noseča z dvojčki, boš najbrž pridobila med 11 in 18 kilogramov. Fundalna višina – oddaljenost sramne kosti do vrha maternice – bo v tem času od 28 do 32 centimetrov.

 

Te skrbi povečanje telesne teže? Nikar. Odvečni kilogrami, ki jih pridobivaš, bodo delovali kot zaloga za dojenje otroka. Ni treba, da se z njimi obremenjuješ ali jih hitiš izgubiti; potrebovala si več mesecev, da si jih pridobila in trajalo bo vsaj toliko časa, da jih izgubiš. Vseeno pa bodi pozorna na nenadno ali drastično povečanje telesne teže, saj bi to lahko bil znak resnega zapleta, ki se imenuje preeklampsija, zato takoj obvesti zdravnika, če številka na tehtnici poskoči več, kot je običajno.

V tem času je dojenček obrnjen z glavo navzdol. Otroček udobno plava v dobrih osmih decilitrih amnionske tekočine. Morda se zdi, da mu je tesno, vendar se še vedno lahko premika. V prihodnjih tednih bo tvoj trebušček še bolj naraščal, da bo lahko nosil rastočega dojenčka in bolj kot se boš bližala porodu, bolj oprijeta ti bodo oblačila.

This image has an empty alt attribute; its file name is DHK-nosečnost-nosečka-DHA.png
 
Pri nosečnicah, ki so v zadnjem trimesečju uživale 2,7 g maščobnih kislin omega-3, se je trajanje nosečnosti podaljšalo za štiri dni, novorojenčki pa so bili v povprečju težji. Otroci mater, ki so v zadnjem trimesečju uživale 400 mg DHK na dan, so dokazano bolj osredotočeni, vnos DHK s hrano ali dopolnili pa poleg zdravega domačega okolja pripomore k boljšim kognitivnim sposobnostim otrok

Ultrazvok 30. tedna nosečnosti

Če je tvoja nosečnost brez zapletov, verjetno v tem tednu ne boš imela ultrazvoka. Če bi lahko videla, kaj se z otročkom dogaja, bi opazila, da njegova koža postaja vse bolj gladka, možgani pa vse bolj nagubani – to bo omogočilo, da se lahko razvije vse potrebno možgansko tkivo. Otroček je zdaj že dovolj močan, da se oprime prsta! To je veščina, ki jo bodo uporabil takoj po porodu.

Si noseča z dvojčki? Do sedaj sta otročka verjetno rasla z enako hitrostjo kot vsi drugi dojenčki. Toda nekje med tem in 32. tednom se bo njuna rast najbrž nekoliko upočasnila. Približno v 30. tednu nosečnosti lahko tvoj ginekolog naroči biofizični profil ploda. To je kombinacija ultrazvoka in nestresnega testa (NST). Za NST ti bodo na trebuh dali senzorje, ki bodo zaznavali in merili popadke in srčni utrip dojenčka. Test je zasnovan tako, da preveri, kako se otrokov srčni utrip odziva, ko se premika. Če bo pri obeh pregledih vse v redu, bo zdravnik izključil stisko ploda in prezgodnji porod, da bo zagotovil, da se dvojčka počutita zares dobro.

Seznam 30. tedna nosečnosti

  • Naroči se za pregled v 32. tednu nosečnosti
  • Prosi za pomoč, ki jo želiš, ko bo otrok prišel domov
  • S partnerjem se pogovorita kako bo izgledal prevoz v porodnišnico (če te bo lahko peljal on ali je morda bolje z rešilcem)

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki