Aktivna faza poroda je po medicinskih standardih vključena v prvo fazo poroda. Vendar pa jo ženske občutimo drugače, kot zgodnjo fazo poroda. Aktivni porod je torej del poroda, kjer se maternični vrat odpira (6-10 cm).

Čeprav se porod dogaja zvezno in ga ženske ne dojemamo v fazah, pa s časom intenzivnost poroda narašča. Večina žensk kot najbolj intenziven del poroda opisuje prav aktivni del poroda. To je del poroda, ki ga pogosto opisujemo kot bolečega in ga večina žensk najtežje prenaša.

Pogosto se mi zdi da je najtežje pri tem predvsem, ker ne vem, koliko časa bo ta del poroda trajal in do katere mere se intenzivnost poroda lahko stopnjuje. Aktivni fazi poroda sledi tranzicija, spuščanje otročka v porodni kanal.

Znaki aktivnega poroda:

 • Krči postajajo daljši, močnejši in so vse bližje skupaj.
 • Krčenje maternice je v povprečju dolgo 60 sekund.
 • Krči si lahko sledijo na 3 do 5 minut.  V zgodnji fazi poroda si navadno sledijo na 5-7 (ali več) minut.
 • Krči postajajo bolj predvidljivi, lahko se nam celo zdi da se zlivajo en v drugega. Krčenje je v zgodnji fazi  bolj redko, ni nujno da si krči sledijo na točno določen čas.
 • Krči od nas zahtevajo, da se nanje povsem osredotočimo. Če se v zgodnji fazi poroda med krčenjem maternice lahko sprehajamo, je to v aktivnem delu poroda navadno bolj zahtevno.
 • Med krči si moramo pomagati z različnimi tehnikami (dihanje, masaža, tuširanje, kopel…) da omilimo občutek bolečine.
 • Krči se ob tuširanju ne omilijo ali izzvenijo, kot je to pogosto v zgodnji fazi poroda.
 • Potreba, da se ugnezdiš v svojem porodnem prostoru, ne glede na to kje ta prostor je
 • Si zelo čustvena, negotova o tem ali boš zmogla. Večina izmed nas v nekem trenutku, tik preden se porod prevesi v zaključno fazo tranzicije ugotovi: “Ne morem več”
 • Krvav izcedek, bledo rožnat ali sluzast izcedek
 • Odpiranje materničnega vratu (po novejši definiciji je aktivni porod čas, odpiranja med 6 in 10 centimetrom)
 • Driska
 • Bruhanje
 • Občutek tresenja, noge te ne držijo
 • Občutek mraza, vročine
 • Predrejo se plodni ovoji in »odteče voda«

Aktivni porod in odpiranje materničnega vratu

Tako kot smo med seboj različne ženske in kot so si med seboj različne naše nosečnosti tako različni so tudi naši porodi. Zato ni nič nenavadnega, da je čas, ki ga potrebuje naš maternični vrat, da se odpre do 6 cm zelo različen in ga ni moč natančno določiti in zapisati v učbenik. Zavedati pa se je potrebno, da se porod navadno pospeši, ko dosežemo 6 cm, torej ko porod vstopi v aktivno fazo. Ko se porod pospeši, ste torej časovno že čez polovico poroda.


Porodne afirmacije za lažji porod

Kartice porodne afirmacije nosečnico vodijo skozi različne stopnje nosečnosti in ji nudijo dodatno vzpodbudo in krepitev samozavesti vse do poroda. Vsaka kartica prinaša praktičen namig, ki bodočo mamico opolnomoči, predstavljajo pa čudovito darilo tako za tiste, ki pričakujejo prvega otroka, kot tudi mamice, ki povečujejo svojo družinico. Zaradi praktične velikosti 8 x 13 cm so nosečnici vedno pri roki.

Kartice nudijo podporo in jo vsakodnevno opominjajo, da ima vso moč že v sebi in zmore morda še več, kot se sama zaveda. Z jutranjim ritualom meditiranja na izrek vsake posamezne kartice bodoča mamica v svoje življenje in srce povabi ljubečo energijo, ki ji polepšajo dan, nosečnost in porod. Znanstveno je dokazano, da kartice z afirmacijami pomagajo preusmeriti negativne misli k bolj pozitivnemu pogledu na življenje, s tem pa k večjemu zadovoljstvu s seboj, medosebnimi odnosi in življenjem nasploh.

19,00  EUR


Porod ni linearen

Na tem mestu moramo prekiniti pogovor o aktivnem porodu, da bi razčistili zelo pomembno dejstvo. Porod ni linearen. Porodna matematika ne obstaja. Recimo, da ste potrebovala 6 ur, da ste se odprla do 6 centimetrov. Logično bi naslednje 4 centimetre do popolnoma odprtega materničnega vratu (torej do 2. Faze poroda – iztisa otroka) potrebovala 4 ure. Porodna matematika ne obstaja.  Zato so kakršni koli izračuni ali prihodnje napovedi o porodu le nesmisel in izguba časa. Porod ni linearen. To ni sprehod od točke A do točke B, da rodimo otroka. Porod je potovanje v neznano. Ne moremo ga nadzorovati. Ne moremo ga napovedati. Porod je pot predaje. Opuščanja.

In prav to je najtežje razložiti, ko porod opazuješ, pa ti je v hipu jasno, kdaj se mamica preneha spopadati s porodom in se mu preprosto prepusti. Porod je potovanje v neznano, in pot v neznano nam ni prijetna, saj ženske navadno stvari rade načrtujemo in jih imamo pod nadzorom (tudi jaz!!!). Pa vendar je med porodom pomembno, da  sem “prisotna” v tem trenutku, namesto da nenehno razmišljam o tem, kaj se bo zgodilo kasneje. Porod ni racionalno doživetje, ki bi ga lahko upravljali in doživljali z razumemo.  Je čustveno doživetje, ki ga doživljamo s telesom. In če želimo doživet lepo porodno izkušnjo,  se moramo porodu prepustiti.

Najpreprostejši način, da ostajamo osredotočeni in prisotni v trenutku porodu (in v življenju) je, da se osredotočimo na dihanje. Ne da ga spreminjamo, a nanj preprosto usmerimo svojo pozornost. To je zavetno dihanje.

Poglej tudi:

Načini soočanja z aktivnim porodom

Zdaj, ko vemo, česa med porodom NE smemo delati (nadzorovati, načrtovati in napovedovati poteka poroda), spregovorimo o tem, kaj pa nam med aktivnim porodom lahko pomaga. Tukaj je nekaj idej kako začeti:

 • Masaža
 • Proti pritisk na križ
 • Kopel ali tuširanje
 • Porodna žoga
 • sprehajanje
 • zibanje
 • ples
 • počitek
 • čepenje
 • mrmranje
 • stokanje
 • spuščanje zvokov kit e sproščajo,
 • petje
 • aromaterapija
 • homeopatija
 • afirmacije
 • vizualizacije
 • sedenje na WC školjki
 • hrana in pijače
 • glasba
popadki

Najpogostejša vprašanja o aktivnem porodu

To je del, kjer na mojih delavnicah priprave na porod “KER SE RODIM LE ENKRAT” starši začnejo postavljati res dobra vprašanja. Pogosta vprašanja so:

1. Kdaj je čas za odhod v porodnišnico?

Če je le mogoče, pojdite v porodnišnico, ko ste v aktivnem delu poroda in se že bližate tranziciji. Dobro okvirno pravilo je 411: Ko so popadki 4 minute narazen, trajajo vsak 1 minuto in to traja že eno uro, je čas da odidete v porodnišnico. Seveda je pomembno tudi to, kako oddaljeno porodnišnico si izberete in kateri zaporedni porod je.

Sama kot spremljevalka gledam več kot le časovno razporeditev krčev. Pozorna sem na mamino počutje – njena čustva, gibanje njenega telesa, kako je v stiku z mano in drugimi spremljevalci.

 • Če je med popadki klepetava, odlično razpoložena in se s popadki enostavno sooča, bo verjetno želela ostati doma dlje.
 • Če se premika zelo počasi in so njeni popadki 3-4 minute narazen, si verjetno želi oditi v porodnišnico.
 • Če težko odgovarja na vprašanja, saj so njeni popadki blizu skupaj, ali pa, ker je vsa njena energija osredotočena na spopadanje s krči, je morda čas za pogovor o odhodu.

V kolikor se odločite, da boste rodili doma, je to tudi čas, da k vam pokličete izbrano babico, čeprav jo je o dogajanju dobro obvestiti že prej.

2. Kako merimo razmik med popadki?

Pogostost popadkov najlažje določimo tako, da merimo čas od začetka enega do začetka drugega popadka. Prav tako pomembno kot razmak med popadki, je tudi to, kako dolgo popadek traja, saj to kaže na to, kako porod napreduje.

Sama sicer nisem zagovornik uporabe elektronskih pripomočkov med porodom, saj lahko to moti porod. Vendar pa se je v zadnjem času pojavilo nekaj različnih aplikacij za merjenje popadkov (npr. “contraction master“), ki nam lahko zelo olajšajo merjenje dolžine in razmika med popadki in je lahko med porodom bolj v pomoč kot motnjo.

OPOZORILO! Prosimo, da se ne ujamete v merjenje popadkov. Pogosto se zgodi, da se starši osredotočajo na merjenje, namesto da bi se osredotočili na občutke, ki jih imajo ob porodu. Najbolje je izmeriti nekaj zaporednih popadkov in nato čez uro ali več preveriti, ali se je kaj spremenilo.  Tako mamica lahko načrtuje, da bo med 8. in 10. uro nekajkrat izmerila popadke, saj začuti, da se je porod začel. A ob 9:30 se porod pospeši in  popadke meri nekaj dlje. Ker ugotovi, da si sedaj sledijo na 3 do 4 minute se odloči, da je čas za odhod v porodnišnico. Ko odločitev sprejme, z merjenjem popadkov preneha. Ali je to smiselno?

3. Kako dolgo traja porod za mamico, ki rojeva prvič?

Vsak porod je drugačen. Povprečen prvi (naravni) porod traja približno 15-17 ur. Vendar pa bo veliko mamic, ki bodo prvič rojevale mnogo dlje, spet druge pa mnogo hitreje. Dolžina poroda ni pomembna. Žal! Ne pozabite, da je porod ni linearen! Ni pomembno koliko časa porod traja, pač pa kako se v času poroda počutita mamica in otrok in koliko poškodb (prerez presredka, raztrganine) doživita med porodom. Naravni porod traja toliko časa, kolikor otrok in mamica potrebujeta, da se otrok rodi.

4. Kdaj mi bo odtekla voda?

Voda vam lahko odteče ko se porod začenja,  med porodom ali med potiskanjem. Morda pa vam sploh ne bo! Otrok se lahko rodi v nepoškodovanih amnijskih ovojih! To je sicer zelo redko, a tudi to je povsem normalno.

Vendar pa po mojih izkušnjah, ko spremljam porode, voda najpogosteje odteče tik pred ali med tranzicijo ali pa ko se začne iztis.

5. Kaj naj storim, ko mi odteče voda?

V času odkar sem začela delati kot obporodna spremljevalka se je moj odgovor na to vprašanje precej spremenil. Najboljši odgovor, ki ga lahko ponudim je, da upoštevate nasvet, ki ga dobite v izbrani porodnišnici ali vam ga poda vasa izbrana babica.

V večini porodnišnic želijo, da v porodnišnico pridete takoj, ko vam odteče voda. Nekateri želijo, da pridete “v nekaj urah”. Babice iz tujine pravijo, da se lahko čaka en dan.

Vsako rojstvo, vsaka mama, in vsaka porodnišnica so drugačni. Pogovorite se z osebnim ginekologom in z medicinskim osebjem v porodnišnici ali z izbrano babico, da vidite kaj vam priporočajo za vas in vašega otroka.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Če povzamem: Aktivni porod

 • Aktivni delovno sledi zgodnjemu porodu in je del faze poroda.
 • Obstaja veliko načinov za soočanje z aktivnim porodom, predvsem pa je pomembno, da ostanete prisotni v sedanjem trenutku.
 • O tem, kaj vam svetujejo v času aktivnega poroda se lahko pogovorite z medicinskim osebjem v izbrani porodnišnici.
 • Zavedati pa se morate, da medicinskega osebja v času aktivnega poroda večino časa ni ob vas. Če menite, da bi v tem obdobju potrebovale več podpore, ali pa bi dodatno podporo potreboval vaš partner, vam zato svetujem, da si poiščete obporodno spremljevalko (dulo).

Delno povzeto po: http://www.motherrisingbirth.com/2016/05/active-labor.html


Avtor: Špela Peternel, dr. biomedicine, biologinja

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki