Kako lahko pravilno dihanje pomaga pri porodu?

Ritmično dihanje med porodom bo povečalo vnos kisika za mamico in otroka. Pravilno dihanje lahko tudi oblaži intenzivnost popadkov in da mamici večji občutek kontrole.

Uporabo različnih sproščujočih tehnik (med drugim tudi pravilno dihanje) povezujejo z manjšimi možnostimi zapletov med porodom. Razumevanje, kaj se zgodi, ko izgubite nadzor nad dihanjem, vam pomaga razumeti tudi, kako lahko ritmično dihanje pomaga med porodom.

Strah in napetost povzročata plitko in hitro dihanje. Ramenske in vratne mišice postanejo napete in toge. Stanje panike povzroči hiperventilacijo – mamica in dojenček dobita manj kisika in mamica se lahko počuti omotično in brez nadzora nad svojim telesom ter čuti mravljince v prstih.

Panično dihanje je pogosta reakcija na stresne in nepoznane situacije. Tak odziv je normalen, vendar telo ni sposobno dolgo vzdrževati takega stanja, ne da bi se izčrpalo. Pri porodu pa je pomembno, da mamica prihrani čim več energije in da otrok dobi dovolj kisika, da bo pripravljen na porod.

Ritmično dihanje lahko naredi ogromno razliko in pomaga mamici in otroku pri porodu.

Kakšni so najboljši vzorci dihanja pri porodu?

Za trenutek zaprite oči in se osredotočite na svoje dihanje in bodite pozorni na ritem. Vdihnete, pred izdihom pa je kratek premor. Dolžina in globina izdiha se ujemata z vdihom.

Pomembno je, da pri porodu ohranite ritmično dihanje. Vdih ne sme biti daljši od izdiha. Če že, naj bo izdih daljši od vdiha.

Pri močnih popadkih, bo dihanje postalo plitko. S tem ni nič narobe, vendar ne smete začeti dihate hitreje in hitreje, saj se to lahko spremeni v panično dihanje.

Katere specifične tehnike lahko poskusim?

Med nosečnostjo prakticirajte te tehnike. Če jih boste vajeni, jih boste lažje uporabili tudi med porodom:

  • Zamislite si besedo relax (sprostitev). Beseda ima dva zloga, “re” in “lax”. Pri vdihu v mislih izgovorite prvi zlog (re), pri izdihu pa drugi zlog (lax). Ne pustite, da vam misli medtem odtavajo drugam. Pri izdihu se znebite vseh napetosti v vašem telesu. Osredotočite se na mišice, ki postanejo napete, ko ste pod stresom. Ko izdihnite, si v mislih recite “laaaax”. Osredotočite se na izdih.
  • Poskusite s štetjem med dihanjem. Pri vdihu počasi štejte do tri ali štiri, ali do katerekoli številke, ki vam ustreza. Pri izdihu prav tako štejte do tri ali štiri. Lahko vam bo lažje, če boste pri vdihu šteli do tri, pri izdihu pa do štiri.
  • Vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta. Pri izdihu imejte usta sproščena, kot pri izdihljaju. Vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta. Morda vam bo pomagalo, če boste izdih vokalizirali z ”aaaaah” ali ”uuuuuh”. Med popadki pijte vodo, da se vam ne bodo izsužila usta.

Nikoli ni prepozno, da preizkusite dihalne tehnike. Medicinsko osebje, ki vam bo pomagalo pri porodu, vam tudi lahko pomaga pri dihanju.

Kako mi pri porodu lahko pomaga partner?

Pri močnih popadkih ni zmeraj enostavno ohranjati ritmičnega dihanja in misli na sproščanje pri dihanju. Verjetno boste utrujeni in zdelo se vam bo, da porod traja in traja. Na tej točki vam lahko močno pomaga pomoč partnerja, ki vam lahko pomaga pri ohranjanju ritmičnega dihanja tako, da diha z vami.

Morda bo pomagalo tudi ohranjanje očesnega stika. Če vam bo to ustrezalo, vas partner lahko nežno drži za roke ali za ramena, potem pa sledite njegovemu ritmu dihanja (vdihne naj skozi nos in nežno izdihne). To tehniko vadita že med nosečnostjo.

Na začetku se bosta morda počutila malce nerodno, vendar lahko usklajeno dihanje pomaga pri težkih točkah poroda, ko se vam bo zdelo, da ne zmorete več.

Kako lahko dihanje pomaga pri iztisu?

Pri drugi fazi poroda, boste svojega otroka potiskali ven na svet. Sledite svojim občutkom in potisnite kolikokrat vam paše med vsakim popadkom. Lahko boste čutili, da morate med vsakim popadkom potisniti trikrat ali petkrat, z veliko izdihi in vdihi vmes. Potisnite in štejte do pet, potem pa vmes nekajkrat vdihnite, preden boste spet začeli potiskati.

Zadrževanje diha in potiskanje toliko časa, kolikor zmorete, ni priporočljivo in vam lahko celo poškoduje medenično dno.

Še en razlog, zakaj zadrževanje diha in dolgo potiskanje ni priporočljivo je, ker lahko to slabo vpliva na otroka. Potiskanje dlje od petih ali šestih sekund naenkrat lahko vpliva na to, koliko kisika dobi otrok in to ga lahko pretrese.

Kako vem, kdaj naj potisnem?

Morda boste čutili potrebo po potiskanju še preden bo medenični vrat dovolj razširjen. Odvisno od tega, kako odprti boste, vam bo babica morda svetovala, da še ne začnete s potiskanjem zato, da bo imel medenični vrat čas, da se odpre. Vendar je lahko upiranje potiskanju neizmerno težko!

Pomagate si lahko tako, da zamenjate položaj, se morda uležete na bok ali se postavite na vse štiri z zadnjico v zraku in obrazom naslonjenim na tla ali na posteljo. Ko pride popadek, štirikrat hitro zasopihajte, nato hitro vdihnite, še enkrat štirikrat hitro zasopihajte in tako naprej.

Med sopihanjem si v mislih govorite ”ne še potiskati” in dihajte normalno vmes med popadki.

Pri epiduralni anesteziji počakajte vsaj eno uro vmes med tem, ko boste do konca odprti in med začetkom potiskanja. Razen v primeru, da je že vidna otrokova glava ali da čutite močno potrebo po potiskanju.

Čakanje da otroku možnost, da se spusti nižje in na tak način pomaga pri porodu.

Ne skrbite, če ne boste čutili potrebe po potiskanju ali če ne boste prepričani, kako naj potiskate. Babica vam lahko pove, kdaj se je popadek začel. Potem si predstavljajte, da vas tišči na veliko potrebo in potiskajte v isto smer, kot bi potiskali takrat. Potisnite in štejte do pet, nato naredite nekaj kratkih vdihov in izdihov, potem pa spet potisnite.


Pridruži se 21-dnevnemu izzivu in premagaj strah pred porodom!

Se soočaš s strahom ali tesnobo ob misli na porod? Nisi edina! 

V naslednjih treh tednih te bomo naučili kako razumeti in določiti svoj strah, spoznali te bomo s tehnikami premagovanja strahu in bolečine in te opremili z vsem potrebnim znanjem o porodu.

Zate imamo pripravljen zdravstveno priznan 21-dnevni program.

Skozi naš program boš učinkovito premagala strah pred porodom – v 21 dnevih! 


Avtor: Špela Peternel, dr. biomedicine, biologinja

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki