Dobrodošla v tretjem trimesečju! Bodoče mamice v tem času trpite za pomanjkanjem spanja. Če se zbujaš sredi noči, počni kaj sproščujočega. To ni čas za temeljito čiščenje hiše, čeprav se zna zgoditi, da boš občutila tudi to potrebo (temu rečemo nosečniško “gnezdenje”.) Namesto tega beri knjigo, privošči si kamilični čaj ali poslušaj pomirjujočo glasbo. Potem se vrni v posteljo in poskusi počivati!

Velikost ploda v 28. tednu

Pri 28. tednih je plod velikosti jajčevca. Dojenček pridobiva na maščobi in meri približno 38 centimetrov in tehta približno 1 kilogram.

 

Trenutno si v sedmem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 28. tedna

Tvoje telo raste zaradi rastočega ploda in se pripravlja na njegov prihod. Med glavnimi simptomi v tem obdobju bodo:

  • Težave s spancem. Bolj kot se boš približevala roku, več težav boš najbrž imela s spanjem (kar je res bedno, ker si že sedaj izmozgana!). Za to so lahko odgovorni tako hormoni kot živci – ali oboje hkrati.
  • Zasoplost. Dojenček še naprej pritiska na pljuča in diafragmo, zaradi česar je dihanje oteženo. Bodi prijazna do sebe in si privošči počitek.
  • Bolečine. Tretje trimesečje je lahko resnično neprijetno zaradi hormonskih nihanj in ostalih simptomov, ki vplivajo na celotno telo. (To posebej velja za mamice, ki so noseče z dvojčki.) Ukvarjaj se z jogo, raztezanjem, plavanjem, sprehajaj se in si privošči nosečniško masažo. Če veliko stojiš ali hodiš, si lahko pomagaš s podpornim pasom. Vemo, da ni seksi, vendar lahko tvoje telo malce razbremeni in pomaga pri lajšanju bolečin.
  • Popadki Braxton Hicks. Ti krči lahko postanejo močnejši, opaznejši ali pogostejši, ko se telo pripravlja na porod. Bodi pozorna nanje, da boš prepričana, da so ti krči le občasni. Če so redni in jih je vedno več v krajšem času ter ne prenehajo, ko spremeniš položaj telesa, lahko nakazujejo na predčasni porod. V tem primeru takoj pokliči ginekologa!
  • Izcedek iz dojk. V tvojih prsih morda že nastaja otrokova prva hrana, rumenkasta snov, imenovana kolostrum. Nekaj ga lahko pokuka iz dojk še preden se dojenček rodi!
Nexcare nosečniški pas nosečnici olajša nošenje teže trebuha. Porazdeli nošenje teže trebuha na širši del hrbta da ne vleče več tako točkovno naprej in navzdol in tako pomaga zmanjšati bolečine v križu.

Nosečniški trebušček 28. tedna

Ginekolog ti bo ob naslednjem obisku najbrž izmeril trebušček. V tem tednu naj bi bila fundalna višina – razdalja od sramne kosti do vrha maternice – približno 26 do 30 centimetrov. Ta podatek zagotavlja, da je rast dojenčka primerna in da se dojenček nahaja v primernem položaju, saj bi lahko na meritve vplival drugačen položaj otroka. Pri ženskah, ki so noseče z dvojčki, se po drugi strani fundalna višina običajno ne meri. To je zato, ker zdravniki težje ocenijo “povprečje” pri nosečnosti z dvojčki.

 

Zdravniki priporočajo, da pri 28. tednih začneš šteti brce. Vodila boš seznam pogostosti gibanja otročka in opazovala ali so si njegovi gibi iz dneva v dan podobni. To narediš takole: izberi uro v dnevu in nastavi štoparico. Pozorna bodi na to, kako dolgo traja, da se otroček premakne 10 krat – trajalo naj bi manj kot dve uri. Naslednji dan ob enakem času naredi isto. Vsak dan si zapiši ure gibanja in tako boš našla povprečno število za svojega otroka. Super je vedeti, da se v trebuščku dobro počuti. Če imaš občutek, da se pojavljajo neskladja, se pogovori s svojim zdravnikom.

Ultrazvok 28. tedna nosečnosti

V tem času dojenček začne kopičiti več maščobe, zato se njegova koža, ki je bila prej nagubana, začne gladiti. Otroček vadi tudi dihanje. Pljuča tvojega 28-tedenskega otročka so že dovolj zrela, da bi v zunanjem svetu že verjetno preživel. Vau!

Dojenček bo po 28. tednu nosečnosti vedno večji in pametnejši, nato pa bo potreboval še nekaj zaključnih “opravkov”, preden te bo pripravljen spoznati.

V 28. tednu nosečnosti boš svojega ginekologa začela obiskovati dvakrat na mesec, lahko pa tudi enkrat mesečno, odvisno od mnenja zdravnika. Če je bila tvoja nosečnost nezapletena, ultrazvok ne bo potreben. Kljub temu, da si najbrž želiš pokukati v svoj trebušček, dodatni ultrazvoki preprosto niso potrebni, razen če ima zdravnik razlog, da te še dodatno skrbno spremlja. Poskusi biti potrpežljiva! Kmalu bo dojenček tukaj in gledala ga boš lahko kolikor ti bo poželelo srce.

Seznam 28. tedna nosečnosti

  • Naroči se na pregled v 30. tednu
  • Štej otrokove brce
  • Izobrazi se glede porodnih protibolečinskih sredstev

Nosečkine kartice s porodnimi afirmacijami

Kartice porodne afirmacije nosečnico vodijo skozi različne stopnje nosečnosti in ji nudijo dodatno vzpodbudo in krepitev samozavesti vse do poroda. Vsaka kartica prinaša praktičen namig, ki bodočo mamico opolnomoči, predstavljajo pa čudovito darilo tako za tiste, ki pričakujejo prvega otroka, kot tudi mamice, ki povečujejo svojo družinico. Zaradi praktične velikosti 8 x 13 cm so nosečnici vedno pri roki.

Kartice nudijo podporo in jo vsakodnevno opominjajo, da ima vso moč že v sebi in zmore morda še več, kot se sama zaveda. Z jutranjim ritualom meditiranja na izrek vsake posamezne kartice bodoča mamica v svoje življenje in srce povabi ljubečo energijo, ki ji polepšajo dan, nosečnost in porod. Znanstveno je dokazano, da kartice z afirmacijami pomagajo preusmeriti negativne misli k bolj pozitivnemu pogledu na življenje, s tem pa k večjemu zadovoljstvu s seboj, medosebnimi odnosi in življenjem nasploh.

16,00  EUR

 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki