Živjo, nosečniški trebušček! Pri 10. tednu se začenja poznati bolj okrogel trebušček, ki ga morda opazijo že drugi – zlasti, če je to tvoja druga nosečnost ali pa nosiš dvojčke. Vseeno pa ne pretiravaj z nakupi nosečniških oblačil, saj se bo tvoje telo v naslednjih mesecih še zelo spremenilo.

Od tega tedna dalje se tvojemu bodočemu dojenčku uradno reče plod, ne več embrio. To tudi pomeni, da postaja vse bolj podoben dejanskemu dojenčku, ti pa boš kmalu ven iz prvega trimesečja, za katerega so značilnejši intenzivnejši nosečniški simptomi.

Velikost ploda v 10. tednu

Dojenčku v tem trenutku že lahko rečemo plod. Veke se spustijo nad oči. Otrok začne dihati preko popkovnice, ki mu dovaja kisik. Koža postaja manj prosojna, formirati se začnejo genitalije. Dojenček je sedaj velik kot češnja, meri 3,1 cm in tehta okrog 4 grame.

Trenutno si v tretjem mesecu nosečnosti.

Nosečniški simptomi 10. tedna

S tem, ko tvoj dojenček raste, se spreminjajo tudi tvoje mišice in tkiva, zato lahko občutiš več zbadanja v trebuhu. Med glavnimi simptomi tega tedna so:

  • Bolečine v okroglem ligamentu (ostra, boleča bolečina na eni ali obeh straneh trebuha),
  • Večje prsi,
  • Jutranja slabost,
  • Nihanja razpoloženja,
  • Utrujenost,
  • Več vaginalnega izcedka (brez barve ali vonja).

Nosečniški trebušček 10. tedna

Nosečniški trebušček se ti že nekoliko pozna, saj plod v tem obdobju res hitro raste. Naključni mimoidoči tega sicer še ne bi opazili, boš pa verjetno že potrebovala bolj udobne hlače. 

Zdravniki nosečnicam z normalnim BMI (indeksom telesne mase) priporočajo povečanje telesne teže za do 2,2 kg, nič neobičajnega pa ni, če se je tvoja teža nekoliko znižala. Z jutranjo slabostjo in odporom do vonjav verjetno malce težje uživaš v obrokih. Če si noseča z dvojčki, ti bo zdravnik priporočil, da pridobiš okrog pol kilograma na teden v prvem trimesečju. V tem primeru bi imela do 10. tedna okrog 4,5 kg.

Ultrazvok 10. tedna nosečnosti

Te zanima kaj pomembnega se dogaja v 10. tednu? Dojenček se ne imenuje več embrio ampak plod! Gre zgolj za izraza, s katerima zdravniki imenujejo tvojega bodočega dojenčka.  Embrio faza vključuje oblikovanje organov, kot so srce, možgani, pljuča ter tudi roke in noge. Ko preide v fazo ploda, je vse to že ustvarjeno in se bo oblikovalo še naprej. 

Dojenček ima že delujoče sklepe na rokah, razvijajo se še hrustanec in kosti. Nastajati začnejo tudi nohti in lasje, vaditi pa začne kako se pogoltne. 

V temu obdobju se boš tudi odločila katero testiranje želiš opraviti. Testiranje ni obvezno, najbolje pa je, da se z zdravnikom na podlagi zdravstvenega stanja v tvoji družini (in družini partnerja) pogovorita katere teste on priporoča. Merjenje nuhalne svetline se opravi med 10. in 14. tednom, tveganje za downow sindrom pa se bo ocenilo na podlagi ultrazvoka in krvnih testov. 

Odločiš se lahko tudi za Nifty testiranje, ki ga je prav tako možno opraviti od 10. tedna dalje. Najbolj zanesliva metoda ugotavljanja nepravilnosti je amniocenteza, ki ju sicer opravljajo zlasti v primeru genetskih nepravilnosti v družini ali slabih rezultatov drugih testov (nuhalne svetline ali Nifty testa). Ta se izvaja med 15. in 20. tednom. 

Več o pregledih v nosečnosti si preberi tukaj. Testiranja res predstavljajo enega najbolj stresnih obdobij v nosečnosti, a ko bo to za tabo, se boš spet lahko sprostila in začela razmišljati o bolj zabavnih temah. 

Seznam 10. tedna nosečnosti

  • Dogovori se za ultrazvočno merjenje nuhalne svetline, 
  • Dogovori se za amniocentezo, če razmišljaš o tem,
  • Preveri katere vrste telesne aktivnosti so v nosečnosti dovoljene in katere ne.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki