Presredek se pri ženskah nanaša na mišico in tkivo med anusom in vulvo. Med porodom se presredek raztegne in včasih raztrga, pri čemer govorimo o stopnja poškodbe (od 1 do 4), ki pogosto zahtevajo šivanje. Posledic raztrganin 1. in 2. stopnje praktično ni, so pa lahko hude posledice raztrganin presredka 3. in 4. stopnje, ki vključujeta raztrganje sfinktra (zapiralke) anusa in črevesa. 

Včasih do tega ne pride samo od sebe, porod pa zaradi tega ne napreduje in je potrebno presredek tudi prerezati, kar imenujemo epiziotomija. Namen epiziotomije ni preprečevanje vsake raztrganine, zlasti ne 1. in 2. stopnje, čeprav se rez v glavnem lepše celi kot raztrganina, temveč je glavni namen olajšati porod ogroženega ploda in/ali preprečiti raztrganino 3. ali 4. stopnje. 

Epiziotomija je sicer narejena le nujnih primerih, da olajšamo hitrejše rojstvo ogroženega ploda, ali da se zaradi nenadzorovanega pritiskanja ne raztrga presredek bolj, kot bi se sicer.

Na srečo lahko v izogib temu precej narediš tudi sama.

Priprave za lažji porod

Priprave na porod na navadno vključujejo mentalno pripravo na porod, ki nosečnico pomiri in opolnomoči, mnoge pa tedne pred porodom pijejo tudi čaj malinovih listov, ki pripomore k krčenju maternice in s tem skrajšajo in olajšajo porod.

Zelo priporočljiva pa je tudi masaža presredka. Številne raziskave potrjujejo, da imajo mamice, ki so pred porodom izvajale redno masažo presredka, manj bolečin v tem predelu, prav tako je opaziti nižjo stopnjo izvedenih epiziotomij. Masaža presredka vsekakor velja za učinkovito metodo, ki jo je smiselno vključiti v pripravo na porod.

Kako izvajati masažo presredka?

Z masažo je priporočljivo pričeti v 34. tednu nosečnosti, trikrat tedensko, traja pa naj približno 5 minut. Cilj je, da mišico in tkivo navadimo na raztezanje. Na začetku zna biti nekoliko neprijetno, občutiš lahko neprijeten in pekoč občutek, a to se z rednim izvajanjem izboljša.

1. Usedi se tako, da daš noge lahko narazen, hrbet pa imaš podprt. Za prvih nekaj masaž je najbolje, da imaš v eni roki ogledalo, da boš presredek lahko dobro videla. Masažo lahko namesto tebe izvaja tudi partner, bistveno pa je, da na prste pred samim začetkom naneseš olje, ki je bilo ustvarjeno prav v ta namen.

2. Palec ali prst namesti 5 cm v vagino in z njim nežno razteguj stene vagine proti zunanjosti.

3. Začni raztegovati tkivo s pritiskanjem navzven – najprej navzdol (kot pri uri ob 18h) in potem na stran (kot pri uri ob 21h). Enak postopek ponavljaj 4 do 5 minut.Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki