Z izrazom rozacea opisujemo stanje kože, za katero so značilni občasni izbruhi rdečice na licih ali okrog nosu. Pojavijo se izboklinice, podobne aknam ali mozoljem z rdečico, koža se lahko lušči in je mestoma mastna. Drobne žilice lahko postajajo vse bolj opazne, dodatne težave, ki rozaceo spremljajo, pa so najpogosteje suha koža, gubice, koža, poškodovana od sonca in neenakomeren ten kože.

Rozacea se lahko pojavi pri komurkoli, pogosteje pa pri osebah svetlejšega tena, ljudem, k so k rozacei dedno nagnjeni, osebah, ki pogosteje zardevajo, med 30. in 60. letom starosti ter pri ženskah v nosečnosti ali menopavzi.

Vzrokov za njen nastanek je več, zlasti v nosečnosti pa se pripisuje spremenjenim razmerjem hormonov. Nekaterim nosečnicam se rdečica po porodu še poslabša, dobra novica pa je, da ne glede na vzrok njenega nastanka lahko s primernimi izdelki za nego kože stanje bistveno izboljšamo.

Kaj moraš pri koži z rozaceo nujno upoštevati

Prvi korak je, da odstraniš vse izdelke za nego kože, ki vsebujejo sestavine, za katere je značilno, da lahko dražijo kožo. Zamenjaj jih z z izdelki, ki kožo pomirjajo ter pomagajo odstranjevati odmrle celice na površini kože in s tem tvoriti nove, zdrave celice. Načela čim bolj naravnih sestavin se drži tudi pri nakupu sončne kreme, če uporabljaš kreme proti gubicam pa izberi tiste z antioksidanti. V primeru, da je tvoja koža mastna, poišči izdelke za vpijanje maščobe, da se le-ta ne kopiči.


Preberi še: Pravilna nega razdražene kože


Določenim izdelkom in sestavinam se raje izogibaj

Dodatna vnetja in rdečico povzročajo predvsem agresivna čistila, kot so mila in mehanski pilingi, čistila, ki kožo izsušijo, toniki z alkoholom in dišavami, doma izdelani pilingi, predvsem pa se izogibaj uporabi prevelikega števila različnih izdelkov v kratkem časovnem obdobju.

Zanimivo je, da obstajajo tudi sestavine, ki se pojavljajo tudi v izdelkih, ki naj bi bili namenjeni prav koži z rozaceo, a stanje le poslabšujejo. Med njih spadajo:

 • Rastlinski ekstrakti kot so cimet, rožmarin, sivka in vrtnica,
 • Sintetične dišave,
 • Vsa eterična olja (ki so pravzaprav le dodatna dišava),
 • Limona, limeta, mentol, poprova meta, bor, cedra,
 • Alkohol (deklariran kot SD alcohol ali “alcohol denatured”)
 • Hamamelis (imenovan tudi virginijski nepozabnik).

Nega kože z rozaceo

Za izboljšanje stanja upoštevaj naslednje korake:

 • Za čiščenje ne uporabljaj mil, temveč nežna čistila, ki ne izsušijo kože in so topna v vodi,
 • Če je tvoja koža normalna do suha, zvečer uporabi bogatejši, hranljiv losjon ali bogato kremo z antioksidanti in sestavinami, ki obnavljajo kožo (lahko vsebujejo retinol),
 • Če je tvoja koža mastna ali mešana, uporabljaj izdelke z antioksidanti in sestavinami za obnavljanje kože (lahko vsebujejo retinol), predvsem pa naj bodo to lahki losjoni, geli ali serumi, ki kože ne obremenijo,
 • Priporoča se vsakodnevna uporaba kreme z zaščitnim faktorjem 30 in sestavinami, ki kožo pomirjajo in obnavljajo ter antioksidanti. Kot aktivno sestavino naj izdelki vsebujejo le titanijev dioksid in/ali cinkov oksid, ki sta posebej primerna za občutljivo kožo in kožo, nagnjeno k rozaceji. Tega se drži tudi pri izbiri tekočega pudra ali pudra v kamnu z zaščitnim faktorjem.
 • Enkrat ali dvakrat dnevno uporabi salicilno kislino (BHA), ki je že dolgo znana kot odlična sestavina proti vnetjem in bakterijam in s površine odstranjuje odmrle celice ter zmanjšuje rdečico in suho kožo.

Kaj lahko še storiš

Glede na to, da je med glavnimi vzroki za pojav rozacee tudi vnetje črevesja, poskrbi, da bo tvoja prehrana uravnotežena, saj z rednimi obroki zelenjave ter optimalno količino mesa lahko bistveno pripomoreš k izboljšanju stanja. Namesto manj velikih obrokov si raje pripravi več manjših za uravnotežen nivo sladkorja tekom dneva.

Verjetno se zaradi nosečnosti spodnjim dejavnikom tveganja že tako ali tako izogibaš, a ni odveč, da povzamemo, kar je dobro tudi zaradi same rozacee črtati s prehrane in življenja na sploh:

 • vročo hrano in pijačo,
 • začinjeno hrano,
 • alkohol,
 • veliko količino kofeina,
 • stres,
 • vroče kopeli, savne in večje temperaturne razlike,
 • naporno vadbo,
 • kortikosteroide (zdravila za širjenje žil).

V primeru hujšega stanja se s svojim osebnim zdravnikom posvetuj katera zdravila priporoča za zdravljenje kože z rozaceo. Najpogosteje predpisujejo MetroGel, MetroLotion, Tazorac, Renova ali azelaična kislina (Azelex ali Finacea).


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki