Dojenje je ena izmed najbolj naravnih dejanj matere in materino mleko je najbolj naravna hrana dojenčka. Prav je, da spodbujamo dojenje in materi ob tej odločitvi nudimo vso podporo. Spočita, zadovoljna mamica, ki biva v prijetnem in umirjenem okolju, bo imela bistveno boljše pogoje za neprekinjen nastanek mleka in nemoteno dojenje. Nastanek in količino mleka, določa zakon povpraševanja in ponudbe; več bo mamica dojila, večje bo tudi nastajanje mleka. Čeprav pa se v teoriji vedno vse lepo izide, v praksi velikokrat ni tako. V ta namen smo pripravili nekaj praktičnih nasvetov, kako spodbujati laktacijo pri doječi materi in katera so tista živila, ki pomagajo pri nastanku materinega mleka.

Vir slike: http://www.sheknows.com

RAZNOVRSTNI OBROKI VEČKRAT DNEVNO

V osnovi je najbolj pomembno, da ima doječa mamica raznovrstno in urejeno prehrano. To v praksi pomeni 5-6 obrokov oz. nekaj ključnih obrokov, smiselno razporejenih čez dan. Poglavitna sta zelenjava in sadje, kakovostni ogljikovi hidrati v obliki polnovrednih žit ter živalske in rastlinske beljakovine, prav tako pa ne sme pozabiti na vlaknine (v pravi količini – ne premalo, pa tudi ne preveč), saj le-te olajšajo prebavo in skrbijo za pravilno absorpcijo ključnih hranil. Pravilen vnos hranil je namreč temeljnega pomena za zdravje matere, saj pri nezadostnem vnosu, telo za svoje potrebe črpa njenih zalog.

VODA JE VIR ŽIVLJENJA

In prav tako velja tudi med dojenjem, saj doječe matere velikokrat pozabijo na pitje tekočine; ob vsakem podoju naj bi spili en kozarec vode (200 ml tekočine). Odličen je tudi čaj za dojenje, ki vsebuje nežna zelišča, ki prijajo mamičinemu želodčku, olajšajo prebavo, umirjajo napetost in živčke ter poskrbijo za prijeten okus mleka, ki dojenčka prav tako pomiri.

DODATNE POTREBE PO HRANILIH MED DOJENJEM

Za sintezo mleka potrebuje doječa mamica v povprečju dodatnih 635kcal dnevno. Kot smo že imenili, naj se te potrebe pokrivajo iz kakovostnih makrohranil, s poudarkom na polnovrednih žitih, živalskih in rastlinskih beljakovinah ter esencialnih maščobnih kislinah.

ŽIVILA, KI SPODBUJAJO LAKTACIJO

Voda: Na prvem mestu je gotovo voda, ki smo jo že omenili. Pitje, pitje in pitje.

Ovseni kosmiči: Lahko jih pripravimo skupaj z jogurtom, banano in cimetom ter tako dobimo izvrsten obrok, po katerem smo siti, prejmemo pa vsa pomembna hranila. Odličen je tudi ovseni puding, ki ga pripravimo iz mletih kosmičev in poljubnega mleka ali rastlinskega napitka. S ščepcem vanilije in hruško dobimo polnovreden, slasten obrok. Če obroku dodamo mleta lanena semena, še dodatno poskrbimo za nastanek mleka.

Česen: Odličen spodbujevalec nastanka mleka, pa tudi živilo, s katerim dojenčku uvedemo nov okus, ki jim preverjeno prija in bolje ter z veseljem sejajo. Lahko si ga privoščite v božanski kremni česnovi juhi.

slika4

Korenček: Zaradi beta karotena je odličen pomagač in lahko si ga privoščimo v vseh oblikah. Odlična je korenčkova juha s pomarančo in bučo ali presni smuti z jabolkom, korenčkom, limoninim sokom in cimetom, lahko ga grizljamo pa tudi kar tako. Psssst – super pomaga tudi pri obvladovanju lakote.

Koromač: Na to dišeče živilo pogosto pozabimo, ampak je zaradi naravnih komponent odličen spodbujevalec laktacije. Zaradi svojega intenzivnega okusa ga za prvič pripravite manj, ampak sčasom se boste nanj navadili in brez njega ne bo šlo. Zelo dobro pomaga tudi pri krčih in napetosti v želodcu. Naš predlog je popečen koromač, narezan na tanke lističe, skupaj z lososom. Zraven prija navadna polenta, široki rezanci ali pire iz sladkega krompirja. V vsakem primeru dobimo polnovreden obrok.


Nosečkin nasvet:
Če ne maraš okusa koromača, poizkusi z dodajanjem prehranskih dopolnil. Nam so zelo všeč kapsule Lactil, rastlinskega izvora in vsebujejo navadni komarček in sladki janež, zato spodbujajo nastajanje mleka pri doječih mamicah.
Lactil kupiš tukaj > 


Oreščki: So že pregovorno zdrava malica in odlični za grickanje med obroki – pozor le pri količini. Priporoča se ena majhna pest dnevno, saj vsebujejo ogromno maščob.

Ingver: Je priljubljena azijska korenina, ki tudi pri nas že vrsto let uživa sloves enega izmed najbolj zdravih in priljubljenih živil, tako pri premagovanju slabosti v nosečnosti kot tudi kot krepilec imunskega sistema v prehladnih obdobjih. Naš predlog je blagodejen ingverjev čaj, ki umiri in pomiri ter nežno poboža želodček; prav tako pa tudi dojenčku uvedemo nov okus.


Avtor: Klavdija Kosič, prehranska svetovalka AFP

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki