Polona Podnar, dr. med. je priznana slovenska ginekologinja in porodničarka v vodilnih slovenskih porodnišnicah (Ljubljana, Postojna in Jesenice). Trenutno deluje v Jeseniški porodnišnici. Danes odgovarja na vaša vprašanja, na temo poroda (in porodnišnic).

dr_podnar

Kako izbrati najboljšo porodnišnico za tvoj porod? Seveda bližina porodnišnice je pomembna, kaj pa ostalo? Obiskale smo porodnišnice Ljubljana, Kranj, Jesenice in Postojna. Ljubljana je poznana po zdravstvenem osebju z največ izkušnjami in odličnim pediatričnem oddelku, Postojna nudi porod v vodi, Jesenice se nagibajo bolj k naravnemu porodu, … Vsem porodnišnicam je skupno to, da je bilo osebje zelo prijazno, vedno si vzamejo čas zate in ti razložijo kakšen porod nudijo in kako je z nastanitvijo. Vse kar moraš storiti je, da pokličeš v porodnišnico in jih poveš, da bi rada rodila pri njih, če je možen ogled porodnišnice, da imaš nekaj vprašanj glede poroda.

Pogosta vprašanja bodočih mamic:

1. POROD – Kakšen porod želim?
Naravni – brez protibolečniskih sredstev? Kakšne možnosti protibolečinskih sredstev imam na voljo (24 ur na dan, katera so na voljo brezplačno?) in kakšne so možne posledice? Kakšen položaj želim imeti med porodom in med iztisom, se lahko prosto gibam po sobi in kdaj ne? Kako obravnavate presredek – rezanje, naravno trganje. Lahko uporabljam eterična olja, svečke, svojo glasbo?

2. PO PORODU – Nega matere in dojenčka
Kakšen je postopek nege dojenčka takoj po porodu (umivanje, kapljice, k-vitamin)? Kakšna je nega porodnice (šivanje, …)? Bom shranila matične celice – o tem je potrebno obvestiti porodnišnico pred porodom.

3. SPREMSTVO – Spremstvo med porodom
Ali partner lahko prespi pri meni? Lahko izberem babico in kako je s porodnimi spremljevalci (doula)?

4. LOGISTIKA – Dostop in nastanitev
Kakšen je dostop do porodnišnice, kako je s parkirišči? Kakšna je nastanitev mame in dojenčka na oddelku – koliko porodnic je v sobah, ali bo dojenček pri meni cel čas (rooming in), ali ga prvo noč vzamejo (na željo mame).

5. OPERATIVNI POSEGI
Kdaj lahko pride do operativih posegov? Kdaj se odločite za carski rez? Kako je z rojevanjem dvojčkov, medenčne vstave, temenske vstave, porod z nogicam naprej?


Avtor: Polona Podnar, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki