Polona Podnar, dr. med. je priznana slovenska ginekologinja in porodničarka v vodilnih slovenskih porodnišnicah (Ljubljana, Postojna in Jesenice). Trenutno deluje v Jeseniški porodnišnici. Danes odgovarja na vaša vprašanja, na temo poroda (in porodnišnic).

dr_podnar

Kako izbrati najboljšo porodnišnico za tvoj porod? Seveda bližina porodnišnice je pomembna, kaj pa ostalo? Obiskale smo porodnišnice Ljubljana, Kranj, Jesenice in Postojna. Ljubljana je poznana po zdravstvenem osebju z največ izkušnjami in odličnim pediatričnem oddelku, Postojna nudi porod v vodi, Jesenice se nagibajo bolj k naravnemu porodu, … Vsem porodnišnicam je skupno to, da je bilo osebje zelo prijazno, vedno si vzamejo čas zate in ti razložijo kakšen porod nudijo in kako je z nastanitvijo. Vse kar moraš storiti je, da pokličeš v porodnišnico in jih poveš, da bi rada rodila pri njih, če je možen ogled porodnišnice, da imaš nekaj vprašanj glede poroda.

Pogosta vprašanja bodočih mamic:

1. POROD – Kakšen porod želim?
Naravni – brez protibolečniskih sredstev? Kakšne možnosti protibolečinskih sredstev imam na voljo (24 ur na dan, katera so na voljo brezplačno?) in kakšne so možne posledice? Kakšen položaj želim imeti med porodom in med iztisom, se lahko prosto gibam po sobi in kdaj ne? Kako obravnavate presredek – rezanje, naravno trganje. Lahko uporabljam eterična olja, svečke, svojo glasbo?

2. PO PORODU – Nega matere in dojenčka
Kakšen je postopek nege dojenčka takoj po porodu (umivanje, kapljice, k-vitamin)? Kakšna je nega porodnice (šivanje, …)? Bom shranila matične celice – o tem je potrebno obvestiti porodnišnico pred porodom.

3. SPREMSTVO – Spremstvo med porodom
Ali partner lahko prespi pri meni? Lahko izberem babico in kako je s porodnimi spremljevalci (doula)?

4. LOGISTIKA – Dostop in nastanitev
Kakšen je dostop do porodnišnice, kako je s parkirišči? Kakšna je nastanitev mame in dojenčka na oddelku – koliko porodnic je v sobah, ali bo dojenček pri meni cel čas (rooming in), ali ga prvo noč vzamejo (na željo mame).

5. OPERATIVNI POSEGI
Kdaj lahko pride do operativih posegov? Kdaj se odločite za carski rez? Kako je z rojevanjem dvojčkov, medenčne vstave, temenske vstave, porod z nogicam naprej?


FORUM: Vprašaj Polono Podnar, dr. med.

V komentar spodaj napišite vprašanje na temo poroda in vam bo odgovorila v roku 2h ur. Ostala vprašanja, tista, ki bodo zastavljena kasneje, pa bodo odgovorjena v roku parih dni.

forum_polona_link_objava-02-02-02


Avtor: Polona Podnar, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Podobni članki

Komentarji in vprašanja (79)

  1. Pozdravljeni; popadke je nekako treba predihati; nekaterim pomaga topel tuš ali topla kopel (če plodovnica še ni odtekla), pa masaža hrbta, nekaterim je zelo v pomoč žoga, da se naslonijo nanjo in predihajo; predvsem pa se popadkov ne bojte, ker potem se zakrčite in je vse skupaj še precej slabše…

 1. Pozdravljeni!
  Sem 8 dni cez rok, na ctgju ni vidnih sprememb, plodovnice naj bi bilo se dovolj, uz pregled je vsake par dni(ne vsak dan). Popadkov se ni bilo zaznati, cutim le bolecine spodaj v noznici / spikanje in premikanje medenicnih kosti. Je to ok? V porodnisnici o sprozitvi poroda niso dejali se nic. Je dovolj le to, da otroka cutim cez dan(vec kot 10!gibov)? Prvi rok ie bil postavljen pred tem 6 dni, vendar se drzijo drugega posavljenega roka. Prosim za mnenje. Hvala

  1. Pozdravljeni; načeloma velja, da plodovi gibi, CTG in določeni znaki na UZ kažejo na trenutno stanje ploda; če se plod ob roku oziroma nekaj dni čez rok premakne vsaj 10 x na dan, ima zadovoljiv CTG in UZ (dovolj plodovnice, dobre pretoke v popkovnici, placenta izgleda v redu), potem bi moral imeti rezerve za vsaj še nekaj dni, zagotovo pa tega nikakor ne moremo vedeti. Zato imamo v Sloveniji nekako dogovor, da se porod sproža 10. dan po terminu poroda, ob natančnem spremljanju pa se lahko porod odloži tudi še za kakšen dan. Dejstvo pa je, da je otrok več kot 10 dni po roku že kar precej ogrožen, pridobi pa ne več prav veliko. Seveda pa mora biti rok pravilno postavljen, to je bistveno. Predvidevam, da je bil rok postavljen po nuhalni? Glede na to, da je rok premaknjen na kasnejši datum, jaz ne bi čakala več kot 10 dni; če bo namreč matrnično ustje še nezrelo, boste rabili tabletke za zorenje ustja, ob tem pa se vse skupaj lahko zavleče še za dodatna dva dni.

 2. Pozdravljeni,
  mene pa zanima glede Jeseniske porodnisnice kako je z nastanitvijo. Ce je mozno placati za sobo, da bi bila sama pac brez drugih mamic.
  Lp

  1. Pozdravljeni, v jeseniški porodnišnici bo od 10.10. na voljo apartma za nosečnico/otročnico in partnerja, kjer pod nobenim pogojem ne bo še kakšne druge nosečnice 🙂 Sicer pa če ni gneče, so mamice lahko same v sobi, kadar pa je oddelek poln, pa to žal ni mogoče.

 3. Glede na to da imam dva naravna normalna poroda za seboj tretji ni bil sojenin je otrok umrl v 6.mesecu nosecnosti..sedaj sem zopet noseca..zanima me ali bi se lahko isto zgodilo ker sem imela prointeorijo v vseh treh nosecnostih?Drugih tezav razen nosecnostnega diabetesa ni bilo..Hvala za odgovor

  1. Pozdravljeni; žal mi je za Vašo izkušnjo… predvidevam, da je bilo z otročkom sicer vse v redu in obdukcija ni pokazala nič posebnega? Včasih se zgodi, da srček ploda enostavno neha biti, vzroka pa ne ugotovimo. Večje tveganje za tak dogodek je sicer tudi nosečnostni diabetes, zato je zelo pomembno, da je ta dobro urejen. Proteinurija pa je tudi svoj problem… kdaj se je pojavila? Gre za preeklampsijo? Je isti partner pri vseh otrocih (to je pomemben podatek)? Kakšna je bila rast ploda? Tukaj je, kot vidite, precej vprašanj, od katerih je odvisen odgovor in sploh vodenje te nosečnosti…

 4. Pozdravljeni
  Katera porodnišnica maribor, celje ali ptuj nudi da si lahko sam v sobi? ce sploh katera.

  1. Ali se lahko porod snema v slovenskih porodnišnicah?
   in ali sta lahko dva zraven pri porodu?

   lp

   1. V Ljubljani je lahko en spremljevalec, na Jesenicah dva, v Postojni mislim, da tudi eden, za ostale bi pa morala preveriti, ampak večinoma bolj eden kot dva, čeprav se marsikje že da dogovoriti, da je tudi dula zraven (čeprav je za moje pojme ob dejstvu, da ima v Sloveniji praktično vsaka porodnica svojo babico, to neumnost…). Glede snemanja pa je bolj odvisno od osebja, ki je trenutno prisotno pri porodu, večina temu ni najbolj naklonjena. Predvsem pa so izjemno redke ženske, ki si tega želijo

  2. Pozdravljeni; prepričana sem, da Vam bodo povsod ugodili, če le ne bo prevelike gneče… Pomembno je, da jim svojo željo poveste in če bo možno, boste seveda sami v sobi. Kadar pa je oddelek poln, pa to ni nikjer izvedljivo, tudi recimo v Postojni,kjer je na voljo doplačilo za nadstandard, ne…

 5. Pozdravljeni,

  Stara Sem 39 let.
  Imam ustavljen umetni kolk vključno s sklečko.
  Zanima Kako je v tem primeru z naravnim porodom ali raje priporoča CR?
  In kakšne so lahko posledice pri naravnem porodu?
  Hvala za odgovor.

  1. Pozdravljeni; priporoča se vsekakor naravni porod, s tem, da se bo upoštevala verjetno manjša (?) gibljivost kolka… Za lep porod ni pogoj, da Vam skoraj izpahnemo kolke :-), tako da brez skrbi. Če je gibljivost vsaj v enem kolku kolikor toliko dobra, ne bi smelo biti težav. Vsekakor pa osebje opozorite na ta kolk, tako da bodo še bolj pazili nanj. Tako da samo umetni kolk ni indikacija za carski rez, za otroka je pa tako ali tako bolje, da se rodi po naravni poti.

 6. Pozdravljeni,
  Marsikatera ženska, ki jo poznam, okleva glede lokacije poroda, sploh ženske v Ljubljani ali okolici, se odločajo med bolnišnico v Postojni in Ljubljani. Kakšne so prednosti in slabosti ene in druge.
  Kaj priporočate glede poroda nosečkam, ki imajo izjemno nizek prag bolečine. Epiduralno? V koliki meri je ta varna in kako je z epiduralno pri ženskah, ki majo težave s skoliozo- je lahko to ovira? Sama si namreč želim poroda z epiduralno, ampak me je izjemno strah, da ne bi prišlo do kakšnih trajnih poškodb. Je strah odveč?
  Imate mogoče kakšen nasvet, kako se pripraviti na porod in se znebiti strahov pred le-tem. Obstajajo kakšne metode, ki bi delovale in olajšale ženskam porod- npr sistem Sita, hipnoza, homeopatija, akupunktura itd.?
  Priporočate, da ima nosečka pri porodu s sabo poleg babice, ki je v porodnišnici še svoje spremstvo, partnerja, dulo?
  Kdaj je dobro začeti z vajami materničnega vratu?

  lp
  K

  1. Kar se tiče stroke, sta si ti dve porodnišnici zelo podobni, tako da bi se težko opredelila za eno ali drugo. Kadar ni posebne gneče, se Vam posvetijo v eni in drugi, kadar pa je mamic veliko, pa seveda osebje nima toliko časa za vsako posamezno, saj je osebja enako ne glede na število zasedenih postelj… Tako da je to malo odvisno od sreče… Epiduralno lahko dobite tako v Lj kot Po; glede lajšanja bolečin sama bolj priporočam, da se o tem pomenite “na licu mesta”, ko boste vedeli, koliko Vas v resnici boli, predvsem pa bo nekdo povedal, koliko je porod že napredoval. Če boste namreč prišli, ko bo odtekla voda in boste imeli že kar močne popadke, ustje pa še ne bo odprto, je za pričakovati malo daljši porod – takrat je epiduralna super. Če pa pridete odpri 8 cm in glava že tišči dol, pa do poroda verjetno ni več prav daleč, zato je bolje kakšno svečko, masko (tam, kjer jo imajo), tudi Dolantin… Vse se lahko pogovorite z zdravnikom in babico in se skupaj zmenite, kaj bi bilo v tistem trenutku najbolje.
   Epiduralna je sicer zelo varna metoda lajšanja bolečine, povsem brez zapletov pa seveda ni. Zato imajo v vseh porodnišnicah neko obliko posveta glede tega že pred porodom – predavanje, pogovor z anesteziologom, da Vam že prej vse razložijo. Tudi glede skolioze ali kakršnihkoli drugih težav Vam priporočam, da stopite do njih in se pogovorite; tako boste Vi bolj mirni, osebje pa tudi, ko boste prišli in bodo že vedeli, v čem je problem.
   Glede strahu pred porodom – ogromno žensk na koncu reče – a to je to?? Verjemite, da ni tako strašno, sicer nobena ne bi rodila več kot 1x! Lahko pa si res pomagate z metodami, kot je recimo hipnoza ali akupunktura, preverjeno pomagata!
   Glede spremstva pri porodu – z možem se dobro pomenita, kaj to pomeni zanj. Če ni najbolj navdušen, ga ne silite! Mogoče boste bolj mirni, če se prej v porodnišnici pozanimate, kako je s tem; če imate babico zase, je to povsem dovolj. Če pa bi raje imeli ob sebi osebo, ki jo poznate od prej, pa je to lahko tudi dula. Ampak pozor – dula nima s stroko nič in nikakor ni v njeni domeni, da se z Vami sploh pogovarja o tem, kdaj in ali sploh bomo predrli mehur, dodali umetne popadke in podobno! Nekatere se namreč zelo rade vmešavajo v ta del zgodbe (uradno seveda ne, bognedaj!), a pogosto s tem naredijo več škode kot koristi!
   Ne vem pa, kaj mislite z vajami materničnega vratu? Mogoče ste mislili medeničnega dna? Če slednje – že med nosečnostjo, potem pa šele kakšen mesec po porodu. Bistveno je, da so vaje izvedene pravilno!
   Pa še najbolj praktičen nasvet od vseh (po mnenju mojih pacientk): ne komplicirajte in se prepustite dogodkom! Uživajte v nosečnosti in pričakovanju poroda, ko pa se ta začne, pa se prepustite izkušenemu osebju, sodelujte z njimi, pa bo vse v redu! Pa srečno!

 7. Pozdravljeni!

  Zanima me, ali morda veste kakšne so možnosti glede protibolečinskih sredstev v porodnišnici Novo mesto? Za epiduralno vem, da je možna, zanima pa me, ali je morda možno dobiti tudi ultivo? Kakšne so vaše izkušnje pri uporabi ene in druge?

  Hvala za odgovor.

  1. Pozdravljeni; glede Ultive v NM nisem povsem prepričana, mislim pa, da je možno; najbolje bo, da pokličete k njim, če nimate tam ginekologa. Moje izkušnje so sicer dobre tako z epiduralno kot Ultivo, ni pa vse za vsako. Oboje se sicer priporoča takrat, ko se pričakuje malo daljši porod, potem pa se za Ultivo odločijo tiste, ki ne želijo zbadanja v hrbet… ampak kot rečeno, z obema imamo dobre izkušnje.

 8. Pozdravljena, zanima me ali je mogoce dobiti epiduralno anestezijo tudi v Ljubljanski porodnišnici, in seveda zanima me koliko je vi priporočate kot zdravnica.

  1. Pozdravljena, epiduralno je mogoče dobiti tudi v Ljubljani kadarkoli. Priporočam jo takrat, ko se pričakuje daljši porod; če razmišljate o njej, se udeležite predavanja (ali karkoli že pač imajo na to temo v porodnišnici, kjer nameravate roditi), potem pa predlagam, da se dokončno odločite, ko bo porod stekel in boste videli, pri čem ste… Če Vas bo med porodom zelo strah in boste kar “trdi” bolj od strahu kot od bolečine, potem je seveda epiduralna odlična izbira. Če pa boste ugotovili, da ni tako hudo in boste popadke lepo prenašali, porod pa bo potekal hitro, pa boste morda raje izbrali kakšno drugo metodo lajšanja bolečine.

 9. Pozdravljeni, kot vem, ljubljanska porodnišnica podpira rooming-in, postojnska pa na željo porodnice dojenčka čez noč odpelje. Zanima me, kako je v primeru, če je porodnica po porodu preveč utrujena, da bi lahko že prvo noč skrbela za novorojenčka? Lahko v tem primeru v Ljubljani na pomoč priskoči osebje? Hvala za odgovor.

  1. Pozdravljeni; v Ljubljani žal ni možnosti, da bi otroka čez noč odpeljali, tudi če je mamica zelo utrujena (v resnici je izjemno redko tako zelo utrujena, da ne bi mogla poskrbeti za otroka). V vsakem primeru pa sestre pomagajo pri pristavljanju oziroma dojenju, tudi previjejo ali pomirijo otroka, če sami ne bi zmogli. Verjemite, da se vse lahko zmenite, je pa res, da je včasih potrebno malo potrpljenja in tudi kakšna prijazna beseda za sestre, ki so včasih res hudo obremenjene. Predstavljajte si, da je ponoči ena sama sestra za cel oddelek…
   Izjema v Ljubljani pa je oddelek intenzivne terapije (mamice po carskem rezu), kjer pa prvo noč mamica nima otročka pri sebi.

   1. Imela sem carski rez v Ljubljani julija letos, otročka nismo imele pri sebi tri noči, šele četrto noč so dojenčki prespali poleg nas…. Tudi čez dan smo jih imele prva dva dni zelo malo pri sebi, so jih pripeljali le za kratek čas, dokler nismo mogle vstati same iz postelje.

    1. Ja, v Ljubljani je intenziva po carskem rezu res intenziva, ampak zakaj ste bili pa tako dolgo tam? Ponavadi so precej hitreje premeščene na oddelek… Meni osebno je sicer najbolj všeč postojnski sistem, kjer otroka ponoči odpeljejo na željo, in kakor sem govorila z mamicami, jim tudi to zelo odgovarja. Ima pa res vsaka porodnišnica svoja pravila.

 10. Pozdravljeni!
  Zanima me, ali je pravilo, da te v porodnisnici obdrzijo ce imas v casu roka 40,41 teden rahel rdec izcedek? Ni kontasten, pojavi se nekajkrat na dan(po uriniranju, zapazen na papirju).
  Hvala!

  1. Pozdravljeni; no, treba je oceniti, kako je z ustjem, popadki, stanje ploda… Krvavkast izcedek ob terminu načeloma ni nič hudega, največkrat pomeni, da se “nekaj pripravlja” in se bo porod kmalu začel. Ampak ta kmalu je lahko tudi čez tri dni, tako da če je sicer vse v redu, greste seveda še lahko domov

 11. Hvala a odgovor!
  Zanima me se, ali je normalno, da cutim premikanje kolkov, ki jo spremlja ostra bolecina v noznici?(ne traja dolgo). Hvala

  1. Možno je; v nosečnosti, ob roku pa še bolj, so vezi zelo razrahljane, kar omogoča širjenje medeničnega obroča med porodom. Sklepi so zato lahko bolj gibljivi, kar pa lahko pripelje tudi do težav z živci, ki se tu nahajajo in so lahko ukleščeni, stisnjeni… Posledica so bolečine v križu, lahko pa se bolečina tudi prenese kam drugam (tudi v nožnico).

 12. Pozdravljeni.
  Danes mi je ginekologinja rekla da je položaj otroka idealen za porod (gleda proti hrbtenici in z glavico navzdol) do termina imam še 19 dni (22.10.) In zdaj me zanima a je možno da to pomeni da bo porod kaj prej? Nekaj dni nazaj s imela tudi veckrat bolečine v križu in spodnjem delu trebuha,prav tako me bolijo sramne kosti. To je moja druga nosečnost in me v prvi nosečnosti to ni nič spremljalo zato ne vem natančno kaj se zdaj dogaja.. pa hvala vam za nasvet in vaš odgovor. Lep pozdrav

  1. Pozdravljeni; kot že rečeno, so vezi v nosečnosti razrahljane, saj se morajo zlasti med porodom precej raztegniti. Neprijetna posledica tega pa so razne bolečine v križu in spodnjem delu trebuha, ki pa so v drugi nosečnosti precej bolj opazne in zoprne kot v prvi nosečnosti. Pri prvorodnici so tkiva (trebušne mišice, medenično dno, simfiza, hrbtenične vezi) še bolj čvrsta in lažje “nosijo” težo noseče maternice; pri naslednji nosečnosti pa so vsa ta tkiva še od prejšnjič bolj raztegljiva, zato so težave večje. Tako da brez skrbi, to vse spada zraven 🙂 Aja, glede poroda prej pa žal ne moremo napovedati… ker je drugič, je pričakovati krajši porod, če se bo začel prej, pa ni možno napovedati.

 13. Pozdravljeni,mene pa zanima,ce pri epiduralni ne cutis nog in spodnjega dela telesa,ker sem mi zdi strasljivo,da sem od pasu navzdol paralizirana 🙁 Hvala za odgovor 🙂

  1. Precej je odvisno od “mešanice”, ki jo anesteziologi uporabijo, ampak povsem paralizirani večinoma niste nikjer več; je pa res, da čutite drugače in vas noge ne držijo, tako da z epiduralno res ne morete hoditi naokoli… Se pa v drugi porodni dobi doziranje zmanjša, zato da lahko pravilno pritiskate oziroma da sploh imate občutek, kam pritisniti, tako da po porodu potem kar kmalu vstanete (torej tudi noge normalno čutite).

 14. 1 otroka sem rodila letos julija porod je bil naraven, brez sivanja po porodu vse ok, kdaj lahko nacrtujem naslednjega glede na to da pravijo nekateri gin. Naj bi se pocakalo vsaj 1 leto? In zakaj je temu tako?

  1. Načeloma svetujemo, da je najboljši razmak med porodi 2-3 leta, predvsem zato, da se v tem času vaše telo spet “sestavi nazaj”, tako kar se tiče hormonov kot telesnih in psihičnih sprememb, ki se zgodijo v vašem življenju po rojstvu otroka. Tako je tudi maternica lahko spet v polni pripravljenosti za novo nosečnost. Sicer pa ni panike, če bo čas med porodi krajši, sploh ker je bilo prvič lepo vse po naravni poti; pri carskem rezu pa res ni priporočljivo manj kot dve leti, saj je tu brazgotina na maternici, ki mora v primeru nove nosečnosti zdržati kar precejšen pritisk, zato ni dobro, da je še “sveža”

 15. Pozdravljeni Mene pa zanima kdaj ti odrežejo cerklažo? In zakaj se v enih porodnišnica še vedno plačuje EP….(npr..PO) Hvala lp

  1. Cerklažo načeloma odvežemo takrat, ko se potem pričakuje porod, ponavadi po 38. tednu, oziroma ob začetku popadkov takoj. EA pa se plačuje načeloma tam, kjer ni anesteziolog dežuren, ampak v pripravljenosti in mora priti posebej za to (Postojna). Zakaj pa računajo v Kranju, pa ne vem… Je pa res, da stvar seveda ni sistemsko urejena, zato pač dela vsak po svoje. Tako kot še marsikaj drugega v tem našem zdravstvu…

 16. Pozdravljeni ker sem prvic noseča v materinski šoli pa zaradi zdravstvenih razlogov še nisem bila rok pa imam ta mesec me zanima kakšni so najbolši polozaji pri rojevanju,kaj se dogaja po porodu kakšni so pač postopki in bistvu kdaj sploh v porodnišnico rodila bom v porodnišnici jesenice.
  Hvala

  1. Pozdravljeni; tole je pa tako obširno vprašanje, da raje ne bi začela pisati, ker bo nastal cel roman… Če boste rodili na Jesenicah, Vam tako ali tako priporočam oziroma je tam zaželjeno, da se prej oglasite pri njih; zato predlagam, da jih pokličete in se dogovorite za en sestanek z babico, ki Vam bo tam vse razložila in pokazala. Če pa Vas porod prehiti, pa tudi brez skrbi, ker Vam bodo vse sproti razložili, tako da so skrbi povsem odveč

 17. Pozdravljena,
  mene pa zanima glede CR pri drugem otoku, namreč pri prvem porodu se je zakompliciralo in glavica ni bila pravilno obrnjena zato se je zataknilo in potreben je bil carski rez. Sedaj me zanima ali se lahko pri drugem otroku odločim za carski rez ali ne (P. Celje)?
  Za odgovor se Vam zahvaljujem

  1. Pri stanju po carskem rezu imate pravico, da se odločite za planiran carski rez v naslednji nosečnosti, vendar po dopolnjenem 39. tednu. Glede na to, kako je bilo prvič, se morda splača poskusiti z vaginalnim porodom. Sama ponavadi svetujem, da se počaka do nekaj dni čez termin; če se porod začne spontano in lepo napreduje, odlično, rodite vaginalno, sicer pa se naredi carski rez na določen dan.

 18. Pozdravljeni!
  Rodila sem lani 19.12.2015 in sem imela urgentni carski rez (padec utripa pri dojenčku med popadki). Kdaj lahko ponovno zanosim in poskusim roditi naravno? Sem pa iz Celja.
  Hvala za vaš odgovor.

 19. Pozdravljena,
  zanima me, ali se lahko v primeru, da se odločiš za porod v vodi v Postojnski bolnišnici med porodom ves čas prosto giblješ in si lahko v kakršnemkoli položaju oz. da na koncu ni nujno, da rodiš v vodi? Ali bo apartma v Jesenicah plačljiv tako kot v Postojni in ali je možna rezervacija? Katere porodnišnice podpirajo povsem naraven porod oz. ali lahko v Postojni porod poteka na enaki ravni naravenga poroda kot v Jesenicah?
  Najlepša hvala in lep pozdrav,

  1. Saj tako ali tako ne rodite v vodi; “plavate” med prvo porodno dobo, da lažje prenašate popadke. Je pa tako, da je to ena banja v precej majhni sobi, tako da prav veliko manevrskega prostora za gibanje ni…
   Apartma na Jesenicah bo plačljiv (110 EUR na dan), rezervacija ne bo možna (oziroma bo, če boste plačali kompletno ceno za vse dni do poroda).
   Glede naravnega poroda – povsod ga podpirajo, če gre vse lepo in verjemite, da imamo vsi najraje take porode. Vendar pa smo z dolgoletnimi izkušnjami prišli do določenih spoznanj, kdaj je treba porod malo pospešiti, predreti mehur ali kaj podobnega, vse z namenom, da na koncu dobimo zdravega otroka in vsaj približno zadovoljno mamo. Moje mnenje je, da je tu še vedno najbolj ranljiva oseba otrok in ne mama (da ne bo pomote, tudi zanjo moramo poskrbeti!). In če to pomeni, da na koncu dodamo malo oksitocina, da skrajšamo drugo porodno dobo na dve uri namesto štiri, za moje pojme to ne pomeni medikalizacije poroda in odvračanje od naravnega poroda, ampak neko pomoč otroku, ki je stlačen v porodni kanal in ga popadki po milimetrih rinejo naprej. Predstavljajte si štiri ure v takšnem položaju, samo zato, da na koncu lahko rečete, da ste rodili naravno… Tako da, kjerkoli boste, ko pridete v porodnišnico, se pogovorite z babico glede vseh teh postopkov in verjamem, da se bo osebje potrudilo, da vam bo v največji meri ustreglo. Tako v Postojni, Ljubljani kot na Jesenicah in povsod drugod.

 20. Pozdravljena,sem v 35 tednu nosečnosti z dvojčkoma,nameravam roditi v Ljubljani s pomočjo epiduralne anestezije,zanima pa me če je anesteziolog vedno v porodnišnici in kakšne imate kaj vi izkušnje s tem.Kaj bi vi priporočali EA ali ultiva?Dvojčka sta obrnjena oba z glavo navzdol.Ali to pomeni da ne bo potreben carski rez ali se to potem odločate sproti glede na potek poroda.Ali v Ljubljani naredijo pred porodom klistir in britje?Vprašala pa bi še kako naj premagam strah,ker to je zame prva nosečnost.

  1. EA je v Ljubljani možna ves čas; glede te vrste analgezije pri dvojčkih načeloma ni zadržkov, a se vseeno posvetujte z anesteziologi ali pa vsaj porodničarji v Ljubljani. Če sta oba z glavo navzdol, je verjetnost normalnega vaginalnega poroda velika, vseeno pa obstaja tudi nekoliko večja verjetnost za dokončanje poroda s carskim rezom kot pri enojčku. Včasih (zelo redko) se tudi zgodi, da se prvi rodi vaginalno, pri drugem pa je potreben carski rez; kako se bo obrnilo, je nemogoče napovedati vnaprej. Je pa zato ob porodu dvojčkov vedno v sobi več ljudi in s tem več rok, ki lahko pomagajo; babica recimo po rojstvu prvega dvojčka prime drugega čez mamin trebuh in ga drži v vzdolžni legi oziroma preprečuje, da bi se postavil prečno. V Ljubljani imajo s porodi dvojčkov veliko izkušenj, tako da kar brez skrbi. Glede klistirja in britja pa tako – če ne želite, vas ne bo nihče prisilil, kar se mene tiče, pa s tem ni nič narobe. Klistir včasih pri porodu kar dobro naredi, sploh, če je ženska prej nekaj dni zaprta oziroma ni šla na blato. Strahu pred porodom pa se lahko znebite na različne načine – zelo pomaga hipnoza, avtogeni trening in podobno

 21. Pozdravljeni,

  V 9. Mesecu nosecnosti sem izgubila otroka. Na izvidih obdukcije pise, da je placenta kazala znake staranja in da je bil najverjetneje vzrok smrti placenta insuficienca (nisem kadilka, ne pijem alkohola, nimam povisanega pritiska, nimam diabetesa). Zaradi cesa to nastane in ali bom zaradi tega lahko imela otroke. Hvala za odgovor.

 22. Pozdravljeni,

  V 9. Mesecu (37 teden) nosecnosti sem izgubila otroka. Na izvidih obdukcije pise, da je placenta kazala znake staranja in da je bil najverjetneje vzrok smrti placenta insuficienca (nisem kadilka, ne pijem alkohola, nimam povisanega pritiska, nimam diabetesa). Zaradi cesa to nastane in ali bom zaradi tega lahko imela otroke. Hvala za odgovor.

  1. Pozdravljeni; placenta dozori pri nekaterih prej, pri drugih kasneje in ko ne dela več dobro, govorimo o placentarni insuficienci. Diabetes, hipertenzija, kajenje, razne kronične bolezni matere proces zorenja posteljice pospešijo (tudi ne vedno). Žal nimamo prav veliko mehanizmov, ki bi nam pomagali oceniti stanje posteljice, vemo le, da po roku poroda tveganje za plod zaradi slabe posteljice z vsakim dnem narašča. To je tudi razlog, da več kot 10 dni po roku načeloma ne čakamo s porodom. Pogosto pa pride do smrti ploda v maternici tudi brez nekega znanega razloga, ko niti ne najdemo znakov placentarne insuficience. V naslednji nosečnosti boste vsekakor še bolj pod kontrolo (morda nekoliko pogostejši pregledi, več UZ, meritve pretokov v materničnih arterijah…), verjetno pa so vam že sedaj opravili določene preiskave (antifosfolipidni sindrom?). Otroke pa boste vsekakor lahko imeli, kar pogumno! Nikakor pa ne čakajte, če potrebujete kakšno psihološko pomoč; sploh nosečnost zna biti problematična. Tukaj pa bi vam spet priporočila kakšno hipnoterapijo, saj boste tako precej lažje pričakali porod. Srečno!

 23. Pozdravljeni.
  Zanima me, kaksen nacin poroda mi priporocate. Prvi je bil CR zaradi medenicne vstave. Sedaj sem ponovno noseca in razlika med porodoma bo 14 mesecev. Ali obstaja moznost naravnega poroda, ce bo otrok obrnjen na glavo? Ne zelim si namrec ponovnega CR, ampak imam PDP za silvestrovo, ko bo na voljo okrnjena ekipa.. sem v dvomih kaj in kako. Se dogovoriti za ponovni CR, poskusiti z naravnim porodom? Kaj ce pride do zapletov? Hvala za vas cas in odgovor!

  1. Pozdravljeni; razlika bo kar majhna, tako da bodo verjetno nekateri priporočali carski rez. Moje mnenje je, da je odvisno od poteka dogodkov – če se porod začne spontano in lepo napreduje, bi lahko poskusili s porodom, a se morate zavedati, da je tveganje rupture maternice nekoliko večje in mora biti celotna ekipa na voljo za carski rez v zelo kratkem času. Predlagam, da se natančno pogovorite s porodničarji, kjer boste rodili in jim poveste svoje želje, potem pa se odločate sproti.

 24. Pozdravljeni,
  20.7.2015 sem rodila lepega in zdravega sineka. Zanosla ze po prvem poskusu. Od rojstva in se zdaj se pridno dojiva. Vsa 4x na dan se.
  Zanima me a je to razlog zakaj zdaj v drugo nikakor ne morem zanosit? Menstruacijo sem dobila ze 2meseca po porodu in so redne med 25 in 27 dni.
  Kaj bi lahko bil secrazlog, da zdaj vsaj 10mesecev ze, ne zanosim? Stara bom 35let in bi s partnerjem rada imela se dva otrocka.
  Hvala.
  Lp Tamara

  1. Pozdravljeni; tole bom pa težko takole na hitro odgovorila. Možno je res marsikaj; lahko da se je prvič pač “posrečilo”, pa je že takrat obstajal kakšen razlog, ki zmanjšuje možnost zanositve (recimo slab spermiogram – navajam samo kot primer!), poleg tega ste starejši kot takrat in je že to dovolj, da malo dlje traja; ne vem, res težko rečem brez pregleda. Predlagam, da se pogovorite s svojim ginekologom, da vas pregleda, naredi UZ, potem pa naprej. Ne obupajte prehitro!

 25. Pozdravljeni..mene pa zanima..zakaj nekatere mamice carski rez minimalno boli..nekatere pa tudi do 2 tedna nemorejo hoditi ne da bi se drzale za rano?..sama sem carski prvic imela zaradi medenicne vstave in me je grozno bolelo se en teden ..za rano sem se pa tudi morala skoz drzat da me manj boli…sedaj imam carski spet napovedan in me kar skrbi kako bo v drugo..po izkusnjah mamic bolj boli kot prvic..sama imam nizek prag bolecine in nevem kako si cimbolj pomagati da me manj boli oz da nisem skoz na tabletah..in kako lahko zdr.in osebje pripomorejo h temu da sem cim vec brez bolecin in hitro na nogah ne da bi bila nagnjena skoz naprej ter se za rano drzala..vse to sprasujem zato, ker sem imela na zacetku obcutek nesposobnosti skrbeti normalno za otroka da negovorim.o nocnem hranjenju in preoblacenju otroka(1 teden doma) ..hvala lp

  1. Pozdravljeni; carski rez ni tako enostavna zadeva, kot zgleda (predvsem za žensko in bistveno manj za porodničarja). Bolečine, ki sledijo po operaciji, so deloma odvisne tudi od tehnike operiranja, predvsem pa od tega, kako vi dojemate bolečino. Tako da če ni nekih hematomov ali vnetja v rani, kjer bi sicer lahko mi kaj ukrepali, lahko naredimo bolj malo, razen analgetikov… Pomaga tudi mirovanje (a ne preveč, zaradi tveganja tromboze!). Prvih nekaj dni si le privoščite počitek, otroka bodo že drugi “porihtali”, predvsem pa se s tem ne obremenjujte. Verjemite, da je temu otroku prav malo mar, kdo mu zamenja plenico in kako pride do svoje hrane! Glavno, da ima nekoga, ki ga stisne k sebi in ga pocrklja (to boste lahko tudi, če ste v postelji), ostalo pa naj naredijo drugi. Za to boste imeli še dovolj priložnosti…

 26. Pozdravljeni.
  Noseca sem 29 tednov. Zadnje 3 dni sem bila na opazovanju bolnisnici zaradi previsokega pritiska in sladkorja. Na hitro pa so omenili da je tudi mv dolg le 2 cm. Kaj to pomeni zame? Mi grozi prezgodnji porod?? Hvala in lp

  1. Pozdravljeni; maternični vrat, ki je dolg 15 mm ali manj, je povezan z večjim tveganjem za prezgodnji porod. Tako da zaenkrat še ni panike; tudi enkratna meritev morda ni povsem dovolj za oceno ogroženosti. Predlagam zmeren počitek, magnezij, ob krčih spazmolitik (Spasmex, Buscopan) in v tem primeru nič sp. odnosov. Ampak morda bo večji problem pritisk in sladkor, tako da pazite tudi na to…

 27. Pozdravljeni, kako poteka nosecnost pri zenski, ki ima astmo? Na kaj je potrebno biti pozoren? Hvala, lp

  1. Pozdravljeni, nosečnost večinoma poteka brez večjih zapletov, sploh če ne gre za res hudo obliko astme. Če potrebujete zdravila, jih uporabljajte oziroma pazite, da zaradi neuporabe zdravil (v dobri veri, da je za plod bolje, da malo potrpite…) ne pride do poslabšanja stanja. Sicer pa bosta nosečnost vodila ginekolog in pulmolog skupaj, tako da brez skrbi.

 28. Pozdravljeni,zanima me namreč;stara sem 39 let in in imam 4 prečudovite otroke,sedaj pa si želim še enega.Jemljem zdravilo Prenevel že kar nekaj let.Menite ,da to ni v redu?Ali kaj mi svetujete?
  Hvala za vaš odgovor
  Lep pozdrav
  Karmen

 29. Pozdravljeni!

  Zanima me v katerih porosnisnicah ob medenicni vstavi delajo carski rez (tudi drugorodkam). In ali imam pravico zavrniti zunanji obrat in naravni porod in vztrajati pri carskem rezu. Nisem navdusenka nad carskim, prvega sinka sem rodila normalno, vendar je zame porod ob medenicni vstavi prevelik stres in tveganje, tudi zaradi izkusnje, ki jo imamo v druzini.
  Za odgovor se Vam najlepse zahvaljujem.

 30. Peoaim ce mi lahko malo bolj podrobno razlozite kaksna nevarnost je za plod da so mi zdaj v 12 tednu ba nuhalni svetlini odkrili amnijski trakec na jajcniku. Zelo me skrbi, ker ga na forumih opisujejo kot zelo nevarnega za amputacijo udov

 31. Prosim ce mi lahko malo bolj podrobno razlozite kaksna nevarnost je za plod da so mi zdaj v 12 tednu ba nuhalni svetlini odkrili amnijski trakec na jajcniku. Zelo me skrbi, ker ga na forumih opisujejo kot zelo nevarnega za amputacijo udov

 32. Pozdravljeni! Pred 6 leti sem imela carski rez zaradi medenicne vstave. Januarja 2016 pa sem dala odstraniti pregrado. Sedaj imam 31.marca 2017 datum poroda pa me zanima ali se naj odlocim za carski rez ali naravni porod sa me kriz in trebuh v spodnjem delu zelo bolita da komaj vstanem iz postelje. Saj so se mi od cr naredile neke zarastline in te me sedaj zelo bolijo. Ginekologinja mi priporoca carski rez. Jaz pa ne vem kaj bi strah me je da bi mi pocila maternica in da nisem dovolj mocna da bi zdrzala porod

 33. Pozdravljeni!

  Sem v 36. tednu nosečnosti. To bo moj drugi otrok in celotna nosečnost do sedaj poteka brez problemov. Imam zelo visoko kratkovidnost (dioptrija -8 in -8.5). Prvi porod je potekal brez večjih posebnosti, zgodil pa se mi je delen odstop steklovine na levem očesu. Za sedanji drugi porod okulistka meni, da je možno normalno dokončanje poroda – torej zaradi oči carski rez naj ne bi bil potreben. Zanima me, če so kakšni načini poroda, ki bi bolj pripomogli k varovanju oči? Kaj se mi priporoča, kako naj se med porodom ravnam, da bi bila čim manjša verjetnost nadaljnjih poškodb oči? Mi katero izmed porodnišnic glede tega lahko priporočate? Doma sem iz Kranja in prvič sem rodila v Kranju.
  Hvala za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam,
  Marijana

 34. Pozdravljeni, danes sem imela ginekoloski pregled kjer so mi potrdili nosecnost v 5.tednu,gre za prvo nosecnost…ginekologinja je potrdila,da je plod lepo v maternici ampak,da je izven maternice opazen mehurcek v katerem je kot nekaksna tekocina za katerega ni znala nic povedati in ni mi znala odgovoriti na nobeno zastavljeno uprasanje…malo sem v skrbeh,pravi,da bomo opazovali ampak meni to ne da miru…prosim za pomoc,hvala…:)

 35. Pozdravljeni!
  Sem drugič noseča. Prvič sem imela carski rez in ker imam možnost tudi drugič izbrati carski rez sem se zanj tudi že odločila.
  Zanima pa me ali lahko na mojo željo rodim z carskim rezom teden pred rokom?
  Gre namreč za to, da imam rok 26.12, če bi bil carski rez narejen teden prej, bi imela doma dalj časa nekoga ki bi mi pomagal (glede na to da so prazniki).
  Hvala za vaš odgovor.

 36. Spoštovani, zanima me, ali je v kateri od slovenskih porodnišnic po carskem rezu možno, da imaš otroka po prihodu iz operacijske že od začetka stalno ob sebi? Prvič sem imela namreč urgentni carski rez (v LJ) in mi je bilo od vsega najtežje ravno to, da nisem imela otroka ob sebi, da so mi ga vozili čez dan, ponoči pa ne in nisem vedela, kaj se z njim dogaja. 🙁 Moje počutje po CR je bilo namreč zelo dobro, brez bolečin. Sedaj v drugo mi ginekologinja zaradi velikosti otroka priporoča carski rez in mi je misel na to, da bi šele zadnjo noč imela otroka pri sebi zelo mučna. 🙁 Doplačam kolikor bi bilo treba, samo da bi ga imela ob sebi. Je to v kateri od slovenskih porodnišnic mogoče? V naprej najlepša hvala za odgovor, Tanja

 37. Pozdravljeni,
  Sem noseca prvic in to z dvojckoma.pred enim tednom sem bila na pregledu,kjer sem bila noseca 29 tednov.ginekolog mi je pregledu matericni vrat in povedal da se mi krajsa.skrajsal se mi je na 2.5cm.zanima me kaksna je verjetnost da rodim prej?pocitek pripomore k temu da jih bom imela cim dalj?res si zelim da jih cim dalj donosim.pa se glede poroda bi vprasala,nikol do zdaj na pregledu nista bila pravilno obrnjena.nazadnje sta bila eden na drugim,mislete da se se lahko pravilno obrneta?vem da je najboljse da naravno rodim.ampak midva s partnerjem sva mnemja da je pri dvojckih carski rez.
  Hvala za odgovor

 38. Pozdravljeni,
  Zanima me kje v Ljubljani pridobim potrdilo da je partner lahko z menoj med porodom?
  V solo za starse sva se sicer vpisala,ampak sva bila vse skupaj 3krat..ker je mene zastekalo v hrbtu,partner je pa na bolniski zaradi angine.
  Pa zanima me se ce je to placljivo?
  Hvala za odgovor

 39. Sem v 34. Tednu nosečnosti p se mi je pojavil rdec izcedek ali gre že za porod.
  Ali moram obiskati ginekologa.
  Hvala za odgovor

 40. Pozdravljeni, stara sem 36.let in sem noseca 7.tednov. Imam 2 hcerkici, stari 2.leti in pol in 5.mesecev. Zaradi rupture maternice nebi smela zanositi, sploh tako kmalu in sedaj je pred mano tezka odlocitev. Riziko je velik da bi pocila maternicna stena. Se je ze kdaj to zgodilo? Naj raskiram? Zelo sem zaskrbljena vendar vseeno ne zelim naredit splava.

 41. Pozdravljeni.
  Sem v 29t nosečnosti in gre za mojo prvo nosečnost.
  Pri 25t je ginekolog izmeril dolžino materničnega vratu, ki je meril 30mm. Čez 2tedna je zopet meril in dolžina je bila 22mm. Bris na streptokok: negativen. Terapija: počitek, Buscopan in Estima. Danes sem zopet imela pregled, dolžina m.v. je 20mm.
  Ginekolog pravi, da kontrola čez en teden, v primeru poslabšanja stanja, grem na opazovanje in po injekcijo za razvoj plodovih pljučk.
  Glede na to, da se počutim odlično, brez kakršnegakoli izcedka, krčev, sem čisto zmedena in prestrašena.
  Hvala za vaše mnenje.

 42. Pozdravljeni,
  Imam eno vprasanje, sem v zadnjem trimesecju in imam srbec iscedek. Ali lahko iscedek vpliva na otroka ce redno ne vstavljam svecke boraks glicerol?
  Hvala
  L. P. Petra

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja