Ovulacija

Menstrualni cikli, ovulacija in ”plodni dnevi” se razlikujejo od ženske do ženske. V resnici, se plodni dnevi, ki naj bi bili med 10. in 17. dnevom po menstruaciji, v točno tem času pojavijo samo pri 30% žensk. Ženske z rednim, 28 dnevnim ciklom, ne morejo ugotoviti točnega dneva ovulacije, saj je ta povsem nepredvidljiva. Nekatere ženske so bile celo najbolj plodne na dan, ko so pričakovale perilo.

Do ovulacije v enem ciklu lahko pride kar 2x! To pomeni, da v teoriji lahko v enem mesecu kar dvakrat zanosiš.

Znaki ovulacije:

 • povečan libido
 • občutljive prsi
 • povišani čuti za vid, voh in okus
 • napihnejnost v trebuhu

Plodni dnevi

Pretekle študije so dokazovale, da ima vsaka ženska v ciklu le 6 plodnih dni, ko lahko zanosi. Plodni dnevi se začnejo 5 dni pred ovulacijo, ko se jajčece spusti v maternico. Končajo se na dan ovulacije, saj jajčece živi le 24 ur.

Spermiji lahko živijo do 5 dni (morda še več). Zato je najbolje, da so ti že v reproduktivnem traktu, ko se jajčece spusti.

Čeprav ima ženska v povprečju 6 plodni dni, se številka od ženske do ženske razlikuje. Nekatere imajo le 1 ploden dan, nekatere pa več kot 6 dni.

Okvir plodnih dni se spreminja tudi glede na ženskino starost, zdravje in zdravstveno stanje. Robert Martin, strokovnjak za evolucijsko biologijo, namiguje, da bi lahko ljudje, tako kot nekateri primati, lahko zanosili celo izven okvira plodnih dni. To bi pomenilo, da tudi žensko telo lahko shranjuje spermije in jih sprosti, ko jih potrebuje.

Kako vem, kdaj ovuliram?

Če bi rada vedela kdaj si najbolj plodna, z razlogom, da postaneš noseča ali preprečiš zanositev, upoštevaj:

1. Izračunaj svoje plodne dni

Da boš lahko razumela svojo plodnost, moraš najprej izračunati svoje plodne dni. Ti se razlikujejo glede na žensko. Večina je najbolj plodna 2 dni pred ovulacijo.

2. Opazuj nožnično sluz in meri si temperaturo

Ko se telo pripravlja na ovulacijo, se spremeni tudi nožnična sluz. Postane gostejša in bolj bela. Telesna temperatura se med ovulacijo rahlo poviša. Zapisuj si temperature in določi svoje plodne dni.

3. Upoštevaj še druge faktorje:

 • starost
 • dojenje
 • bolezen
 • povišana telesna temperatura (vročina)
 • stres
 • dieta
 • zdravstvene težave

Za morebitna vprašanja in skrbi, se obrni na svojega ginekologa.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki