Slabokrvnost je v nosečnosti zelo pogost pojav, če ne prej, se bodoče mamice z njo spoprimejo v zadnji tretjini nosečnosti.  Ko na pregledu zdravnik ugotovi, da zaloge železa drsijo proti spodnji meji,  običajno predpiše tablete. Te imajo včasih tudi neželene učinke, kot je zaprtje, ki je v nosečnosti še toliko bolj neprijetno. K sreči tudi med živili in sokovi najdemo številne dobre naravne rešitve, ki so do telesa prijaznejše.

Dobri viri železa

Običajno so prva asociacija jetrca ali rdeče meso. Dobiti kakovostna jetrca (od živali, ki se prosto pase, je  krmljena le z naravno krmo, ne prejema zdravil), je v sodobnem času poseben izziv. Če ne poznate kmeta, ki mu zaupate (ali imate kmetijo sami), jetrca ne bodo dobra rešitev, saj so lahko preobremenjena s toksičnimi snovmi, ki se jim posebej v nosečnosti velja vztrajno izogibati.

Tudi za rdeče meso velja podobno. Ob tem pa velja upoštevati še priporočila Svetovne zdravstvene organizacije in mnogih drugih, ki svarijo pred prepogostim uživanjem le-tega, še zlasti predelanih mesnin.

Tako nam ostanejo rastlinski viri, med katerimi bi posebej izpostavili melaso, temno čokolado (in kakav), pa tudi temnozeleno listnato zelenjavo, stročnice, številne oreščke in semena ter suho sadje.

Kako je z absorbcijo rastlinskih oz. živalskih virov železa?

Običajno slišimo, da se rastlinski viri železa absorbirajo slabše od živalskih, vsekakor pa je absorbcija obeh odvisna od stanja črevesne mikrobiote. Kadar ta ni uravnotežena (npr. zaradi uživanja pretežko visoko predelane hrane, jemanja določenih zdravil …), se bo tudi železo iz živalskih virov v telo absorbiralo v premajhni količini, da bi zadostili potrebam. Te pa so v obdobju nosečnosti še povečane, enako tudi med močnejšimi mesečnimi krvavitvami.

Prvi korak je torej ta, da poskrbite za zdravo črevesno floro. Uživajte vsakodnevno dobre vire mlečno-kislinsko fermentiranih živil, kot so denimo kefir, jogurt, kislo zelje, zeljnica, repnica, sirotka, kruh z drožmi … Če takšnih živil v vsakodnevni prehrani primanjkuje, lahko za dobro počutje koristnih bakterij poskrbite tudi z uživanjem fermentirane, koncetrirane sirotke Molkosan.

Ko uživate hrano, bogato z železom, pazite, da sočasno ne jeste ali pijete naslednjih živil: kava, pravi čaj, vino, žitarice, stročnice …

Ali je priporočljivo uživati dodatke?

Če se prehranjujete zdravo, uživate svežo, polnovredno hrano, imate uravnoteženo črevesno floro, vaše zaloge železa pa so kljub temu nizke, je priporočljivo uživate prehranske dodatke. V nosečnosti jo boste brez dodatnega uživanja železa verjetno zelo težko »zvozili«. Da pa si z njimi ne povzročate prebavnih težav, izbirajte preudarno.

Telesu prijazni so pripravki v obliki železovega (II) glukonata, ki so obenem tudi dvovaletni (to pomeni, da se lažje in hitreje vsrkajo v telo). Primer takšnega pripravka je sok Dr. Steinberger Eisenblut, terapevtski tonik z visoko vrednostjo dvovalentnega železa. Prednost tega soka je tudi dodan vitamin C, kar še dodatno pripore k boljši absorbciji.

Zeliščni tonik Eisenblut – prijazna rešitev za nosečnice

Omenjeni zeliščni tonik z železom  je na voljo brez recepta, poiščete pa ga lahko v lekarni. Posebej v nosečnosti je zelo dobra izbira, saj ne povzroča prebavnih težav in je prijetnega sadnega okusa. Brez zadržkov ga lahko uživate tudi kasneje, med dojenjem, in tako na naraven način poskrbite, da bo železa v telesu vedno dovolj. Vsebuje tudi vitamine B1, B2, B6 in B12, pomembne za dodatno energijo in zeliščne izvlečke.

Saj veste, pomanjkanje železa med ostalim povzroča tudi bledico, utrujenost, krhke lase in nohte, zmanjšano odpornost na okužbe … Morda pa prav zaloga železa ločuje nosečnice, ki kipijo od energije in življenjske radosti od tistih, ki komaj čakajo, da to obdobje mine. Srčno upamo, da sodite med prve. Prav je, da zacvetite kot ta hip cveti tudi narava okoli vas.

Avtor: Sabina Topolovec

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki