“Nosilka za otroka škodi mojemu hrbtu”

“Vaš otrok ne bo nikoli znal spati sam, če vedno spi v nosilki”

“Preveč nošenja je slabo za otroka”.

Morda ste že slišali te izjave ali podobne predsodke o nosilkah za otroke. Želeli bi si vzeti čas, da pojasnimo, zakaj je mogoče uporabljati nosilke, ne da bi dobili bolečine v hrbtu, in zakaj se vam ni treba bati, da bo vaš otrok ostal priklenjen na vas celo življenje.

Realnost najpogostejših mitov:

“Nosilka, ki ne povzroča bolečin v hrbtu ne obstaja”

Če vam nosilka povzroča bolečine v hrbtu, je to najverjetneje zato, ker vam ne ustreza oziroma ni pravilno nameščena.

Ergonomska nosilka, ki se prilega vašemu telesu in starosti vašega otroka, ne bi smela povzročati nobenih bolečin v hrbtu. Nosilke za otroke Ergobaby so prejele pečat odobritve združenja Aktion Gesunder Rücken e.V. kot hrbtu prijazne.

Če imate bolečine v hrbtu, boste morda morali narediti nekaj prilagoditev pri svoji nosilki, da enakomerno porazdelite težo vašega otroka. Če je vaša nosilka nameščena prenizko ali preveč ohlapno, lahko povzroči napetost v hrbtu, ramenih ali vratu. Ustrezna nosilka, ki je pravilno nameščena, lahko izboljša vašo držo in krepi vaše jedro, saj vas spodbuja, da stojite pokončno in aktivirate mišice jedra.

Po drugi strani pa lahko potiskanje otroškega vozička, pogosto obteženega s težkimi nakupovalnimi vrečami, velikokrat povzroči bolečine v hrbtu. Enako velja za prenašanje otroških sedežev v in iz avtomobila ali nerodno prenašanje le-teh na eni roki. Mnogi starši zato menijo, da je nošenje otroka v nosilki precej udobnejša alternativa.

“Nosilke za otroke so nevarne – lahko bi padli s svojim otrokom na prsih”

Nekateri ljudje vidijo nevarnost pri nošenju otroka, še posebej pri izvajanju praktičnih opravil, kot so hoja po stopnicah ali sprehod skozi množico. Večina ljudi, ki nosi otroka, bo naravno hodila počasneje in previdneje, ko nosijo svojega otroka. V primeru, da bi se morda slučajno spotaknili, se nagnite na stran, da zaščitite svojega otroka. Ker je vaš malček tako tesno privezan k vašemu telesu, je veliko bolje zaščiten kot, če bi ga nosili v rokah. V nosilki je vaš otrok varen, vi pa imate proste roke, da se lahko podprete ali pridržite, če je potrebno.

“Če nosite svojega otroka ves čas, bo želel biti stalno v rokah”

Otroci se naravno radi nosijo, ker so tako blizu svojim staršem in skrbnikom. Biološko je smiselno, da vašega malčka nosite čim bližje vam in vašemu telesu v prvih nekaj mesecih življenja. Tesen telesni stik je namreč ključen za njihov nevrološki razvoj. Tudi če dojenčku nošenje na začetku ni posebej všeč, mu bo kasneje pomagalo, da postane bolj samozavesten in se počuti varno. Ne skrbite, da vaš otrok v starejši dobi ne bo želel spati v svoji posteljici. Več bližine kot jim date na začetku, prej bo vaš otrok postal samostojen.

“Poletna vročina in nosilka za otroka nista dobra kombinacija”

Skrb, da bi se vaš otrok avtomatično pregreval v nosilki poleti, je neutemeljena. Da se to namreč zgodi, bi morali narediti veliko stvari narobe. Ljudje po vsem svetu nosijo svoje otroke v vseh vrstah podnebij, tudi v zelo vročih. Tesen stik z vašim telesom dejansko pomaga vašemu otroku, da uravnava svojo lastno temperaturo in jih ščiti pred pregrevanjem.

Pomembno je, da vašega otroka ne oblečete v preveč debela oblačila, kar lahko povzroči pregrevanje. Ne izpostavljajte jih neposredni sončni svetlobi za daljše časovno obdobje in poskrbite da so zadostno hidrirani.

Za oblačila vaših malčkov uporabljajte tanke, naravne in zračne tkanine. Vse izpostavljene dele telesa je treba zaščititi pred soncem. Poleg tega lahko zračne nosilke za otroke, kot so Omni Breeze, Adapt Softflex Mesh, Aerloom ali Embrace Soft Air Mesh, izboljšajo kroženje zraka in zmanjšajo potenje.

“Pozimi je za nošenje otroka absolutno prehladno”

Ko se zunanje temperature začnejo spuščati, se lahko pojavi nekaj negotovosti ob spopadanju s hladnejšim vremenom. Razumljivo je, da veste, da vaš otrok v začetnih fazah svojega razvoja še ne more uravnavati svoje lastne telesne temperature.

Najpomembnejši zimski kos obvezne opreme za vašega otroka ste vi, starši. Narava je precej pametna, naredila vas je hkrati najboljši grelnik in klimatsko napravo za vašega novorojenčka. Da bi izkoristili to čudovito sposobnost, se stisnite koža na kožo z vašim otrokom. Pozimi lahko to storite tako, da oblečete več slojev oblačil ali se stisnete pod odejo.

Vendar bodite pozorni, saj lahko oblačenje otroka v preveč slojev oblačil povzroči, da se pregreje. Začnite z manjšim številom slojev in dodajajte več, če čutite, da je otroku prehladno. Pri oblačenju otroka si zapomnite, da vaša nosilka šteje kot dodatni sloj oblačila, prav tako pa tudi vi, saj jih vaše telo ogreje – še posebej, ker se bo vaša telesna temperatura najverjetneje povečala, saj nosite otroka, skupaj s številnimi dodatnimi pripomočki (plenice, dodatna oblačila, robčki, hrana, itd.).

Ko vstopite v toplo hišo, trgovino ali restavracijo, ne pozabite sleči tudi vašega otroka. V izjemno hladnih temperaturah lahko uporabite posebno jakno prilagojeno za nosilke ali zimsko prevleko za nosilke, da bo vašemu otroku udobno in toplo.

“Nositi otroka pokončno je slabo za otrokov hrbet”

Človeški otroci se rodijo v času, ko še niso popolnoma razviti.

To je kompromis med naravo in evolucijo. Otroci, ki bi se rodili pokonci, s popolnoma razvitimi glavami, ne bi mogli preiti skozi medenico in porodni kanal svoje mame med kasnejšo fazo poroda. To imenujemo fiziološko prezgodnji porod.

Nošenje je namenjeno prav temu, da se lahko otrok polno razvije in dozori zunaj maternice. Pomembno je, da nosite svojega otroka v M-položaju in da je njegov hrbet vedno podprt na razvojno ustrezen način.

“Uporaba nosilke za otroka ali traka za nošenje je zapletena”

Kot večina vidikov starševstva, tudi nošenje otroka zahteva prakso in potrpežljivost, ki se na koncu bogato poplača.

Veliko nosilk in trakov za otroke lahko namestite in odstranite v le nekaj sekundah. Naš trak Ergobaby Aura je otročje enostaven za zavezovanje. Sredinski označevalec in kontrastni barvni šivi vam dajo orientacijo, praksa pa dela mojstra.

Preizkusite različne pripomočke za nošenje in tehnike zavezovanja, da vidite, kateri vam najbolj ustreza. Če želite otroka nositi, pa se ne počutite dovolj vešči za vezanje, boste v naši ponudbi našli veliko nosilk z le nekaj preprostimi zaponkami.

Z ustrezno nosilko lahko olajšate svoje vsakodnevno življenje, naredite nekaj dobrega za svojega otroka, obenem pa imate proste roke. Če boste nosilko uporabljali pravilno boste hkrati zaščitili tudi svoj hrbet.


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki