Si mogoče že malo pod stresom? Si že našla popolno otroško ime? Zdi se, da se bodoči starši bodisi hitro in enostavno domislijo otrokovega imena, bodisi se mučijo vse do otrokovega rojstva. Če še nisi izbrala popolnega imena, si lahko sezname otroških imen vseh vrst ogledaš na internetu. Ne glede na ime, ki ga boš izbrala, se ti bo zazdelo še posebno dobro izbrano, ko boš spoznala (in se zaljubila) svojo malo štručko.

To je dober čas ne samo za izbiro imena, ampak tudi za pripravo doma. Seveda je stvari, kot so gugalniki in previjalne blazine težko izbrati, vendar se poskusi ne preveč vznemirjati. Otroku bo čisto vseeno, če se njegova posteljica ne bo barvno ujemala s preprogo!

Velikost ploda v 21. tednu

V 21. tednu nosečnosti je otrok velik toliko kot korenje. Dojenček je pri dobrih 25 centimetrih in približno 360 gramih dovolj velik, da vedno bolj čutiš njegovo premikanje.

Trenutno si v zadnjem tednu petega meseca nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih. 

Nosečniški simptomi 21. tedna

Pogosti simptomi 21. tedna služijo kakor uvid v tretje trimesečje. Med glavnimi simptomi bodo:

 • Zgaga in/ali prebavne motnje. Izogibaj se začinjeni in mastni hrani. Če vir nelagodja ostaja skrivnost, bo vodenje dnevnika o tem, kaj si čez dan pojedla, pomagalo priti zadevi do dna.
 • Popadki Braxton-Hicks. Občasno lahko čutiš, kako se tvoja maternica krči, kot, da se pripravlja na porod. To je povsem normalno, če kontrakcije minejo, ko zamenjaš položaj. Če imaš bolečine ali krče, ki ne minejo sami od sebe, o tem obvesti svojega zdravnika.
 • Izcedek iz dojk. Tvoji mlečni vodi se bodo do konca tega trimesečja v celoti razvili – za primer dojenčkovega predčasnega prihoda.
 • Suha, srbeča koža. Koža se razteza nad vse večjim trebuščkom, zaradi česar je vedno bolj razdražena. Zanjo poskrbi z oljem ali losjonom za telo, ki je primeren za nosečnice, da bo koža ostala navlažena in manj srbeča. Če se pojavi izpuščaj, takoj obvesti zdravnika, saj je to lahko znak, da gre za polimorfni izpuščaj PUPP.
 • Strije. Ker dojenček raste, koža na trebuhu postaja tanjša, kar povzroči drobne razpoke pod površino kože. Strije so pri nekaterih ženskah pogostejše zaradi genetike ali zaradi nenadnega povečanja telesne teže. Pogosteje nastanejo tudi pri ženskah v 21. tednu nosečnosti, ki nosijo dvojčke. Strij se je nemogoče popolnoma znebiti, vendar bi morale po rojstvu občutno zbledeti.

Nosečniški trebušček 21. tedna

To je teden, ko se boš pogledala v ogledalo in se začudeno vprašala: »Kdo zaboga je ta oseba?!« Do 21. tedna si pridobila približno 6 kilogramov ali dobrih 9 kilogramov, če nosiš dvojčke.

Zaradi novoodkritih oblin se lahko počutiš super seksi in samozavestno – nenazadnje si v središču pozornosti, kamor koli greš! Toda zaradi dodatne teže se lahko počutiš tudi kot da si se zgolj zredila. (Nisi se – noseča si!) Zapomni si, da je pridobivanje teže sedaj pomembno! To je dobro tako zate kot za otroka.

Pravzaprav vsa teža, ki jo pridobiš v nosečnosti, ne služi samo kot fizična zaščita za dojenčka – služi namreč resnično pomembnemu namenu. Tukaj je logičen izračun: od približno 13 kilogramov, ki jih boš pridobila tekom nosečnosti, je v njih veliko več kot samo maščoba. Težo namreč pri povprečno donošenemu dojenčku (3,4 kg) sestavljajo:

 • Placenta = 0,7 kilograma
 • Maternica = 0,9 kilograma
 • Plodovnica = 0,7 kilograma
 • Zaloge maščob, beljakovin in drugih hranil (potrebnih za dojenje!) = 3 kilograme
 • Tkivo dojk (tudi za dojenje, seveda) = 0,7 kilograma
 • Povečan volumen tekočine = 1,8 kilograma
 • Povečan volumen krvi = 1,8 kilograma

Vidiš? Vsi ti kilogrami so nadvse dobrodošli, saj ohranjajo otroka zdravega in shranjujejo dobrote, s katerimi dojenčka negujejo po rojstvu. Kadar se začneš počutiti slabo zaradi izgleda svojega telesa, pomisli na vse neverjetne stvari, ki jih počne!

Pri 21 tednih je gibanje ploda že moč opaziti – in dojenček ima že tudi reflekse! Če z dlanjo nežno pritisneš na trebuh, boš morda čutila, da otrok rahlo potisne nazaj. Noro, kajne?

Ultrazvok 21. tedna nosečnosti

Se sprašuješ, kaj se v tem času dogaja s tvojim otročkom? Ker se njegov prebavni sistem pripravlja za življenje v zunanjem svetu, izdeluje mekonij, črno snov, ki jo boš našla v prvi umazani plenici.

Stavim, da o vnukih še nisi razmišljala, vendar se pri otroku že zdaj razvija tudi reproduktivni sistem. Če gre za deklico, ima v maternici že vsa jajčeca, ki jih bo imela v življenju – in to približno šest milijonov! Pričakuješ fantka? Njegovi testisi se še vedno nahajajo v njegovem trebuhu, vendar se bodo v prihodnjih tednih spustili, ko se bo razvoj modnika končal.

To.to Mama naravna krema proti strijam izdatno vlaži kožo, jo naredi bolj prožno in elastično, zato je bolj raztegljiva, to pa lahko prepreči nastanek strij v času nosečnosti, po porodu pa koži pomaga, da se povrne v prvotno stanje. 

Če se boš odločila za ultrazvok v tem tednu, bo nadvse zanimiv! Ne le, da boš videla otročka na zaslonu, videla boš lahko tudi nekaj čudovitih podrobnosti, kot so možganske poloble in srčni prekati. Če želiš izvedeti otrokov spol, je sedaj čas, da to poveš svojemu zdravniku.

Trenutek, ko ugotoviš ali gre za fantka ali deklico, je res vznemirljiv. Lahko pa ta podatek ostane tudi presenečenje, če se tako odločiš. Nekateri starši raje počakajo do rojstva. Morda lahko prosiš zdravnika, da informacijo zapiše in jo shrani v kuverto, ki jo nato odneseš domov. Nato lahko pripraviš zabavo, na kateri boš z družino in prijatelji razkrila presenečenje. Naj se zabava prične!

Če nosečnost poteka brez zapletov, je to morda tvoj zadnji ultrazvok, zato je pametno, da sedaj zaprosiš za ultrazvočne posnetke. Potem lahko fotografije svojega otročka začneš razkazovati in nadaljuješ z izbiranjem popolnega imena.

Seznam 21. tedna nosečnosti

 • Načrtuj obremenilni test za glukozo
 • Naredi ožji seznam imen za otročka
 • Preživljaj čas s partnerjem

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki