Daljši in toplejši dnevi pomenijo tudi več zunanjih aktivnosti, zato je pomembno da naši najmlajši ob športnih aktivnostih ostanejo kar se da varni. Otroci so namreč zaradi manjše rasti, manjšega zaznavanja zunanjih vplivov in pomanjkanja izkušenj žal bolj izpostavljeni prometnim nesrečam kot odrasli. Prav zato moramo še dodatno poskrbeti, da so zunaj dobro vidni in se zavedajo potencialnih nevarnih situacij.

Ob porastu uporabe e-skirojev in koles, ki se po cestah vozijo prehitro in mnogokrat neprevidno, je na nas, da poskrbimo za svojo varnost in varnost otrok. Otroci so zunaj brezskrbni, zaradi česar se pogosteje znajdejo v tvegani situaciji – stečejo čez cesto brez da bi prej pogledali, če je varno ali pa se igrajo v bližini ali celo na cesti. Ob tem pa seveda ne smemo pozabiti niti na neprevidne voznike, ki so pogosto zamišljeni in nepozorni na dogajanje na cesti.

Statistika za Slovenijo je sicer spodbudna, saj najnovejše poročilo Evropskega sveta za varnost v prometu Slovenijo uvršča med najvarnejše države Evropske Unije na področju prometne varnosti otrok do 14. leta. A kljub temu ne smemo pozabiti, da so otroci manjši in zaradi tega v prometu tudi manj vidni, vedno bolj problematične pa so tudi slušalke, ki jih – ne le otroci, temveč tudi odrasli – nosijo kljub temu, da so udeleženi v prometu (na skiroju, kolesu, rolki …).

Eden izmed načinov, kako povečati vidljivost na cesti, je tudi uporaba visoko odsevnih nalepk. To pomeni, da se svetloba od nalepk odbije, kar ustvari takšen učinek kot na primer prometni znak – da opozori nase. Takšne nalepke ustvarjajo tudi v majhnem slovenskem podjetju Movolux, kjer so idejo našli prav ob iskanju načinov, kako ponoči ostati varen.

»Spomladi, ko se dan daljša in je vedno bolj toplo, imamo vsi potrebo po tem, da smo več časa zunaj, na zraku. Največkrat tudi avto zamenjamo za kolo ali skiro, ob tem pa ne pomislimo, da bi na sebi morali imeti oblačila svetlih barv. In tu smo našli preprosto rešitev – če se že mi ne svetimo ponoči, naj se vsaj naše kolo ali skiro in čelada,« je povedal eden izmed ustanoviteljev podjetja Movolux, Andraž Sedmak.

Kot še pove, je bila ideja na začetku bolj kot poslovna priložnost, samo to – dobra ideja, s katero so povečali varnost sebe in svojih najbližjih. Neprevidnosti namreč nikoli ne želimo plačati s svojim življenjem, sploh pa ne želimo ogroziti najmlajših.  

Njihova rešitev je dejansko zelo preprosta, ampak izredno učinkovita. Visoko odsevne nalepke Movolux so narejene iz tehnološko dovršenih materialov in najbolj zasijejo takrat, ko v temi vanje posveti luč. Namenjene so dolgotrajni uporabi na prostem v vseh vremenskih pogojih in se odlično oprimejo kovinskih površin, odporne so proti rji, topilom in praskam. Zabavni vzorci, kot so dinozavri, samorogi in sladoled poskrbijo, da lahko vsak otrok najde svoj stil in je hkrati tudi varen, bolj resni, cik-cak vzorci, pa so namenjeni varnosti odraslih. Tudi aplikacija Movoluxovih visoko odsevnih nalepk je zelo preprosta in lahko predstavlja zabavno igro za otroke.

Kar je še toliko bolj posebno je to, da so visoko reflektivne nalepke Movolux narejene ročno in je tudi vsaka ročno zapakirana. Kot pravijo, s tem zagotovijo kar najboljšo kakovost na eni strani in odlično vidnost ponoči na drugi. V Movoluxu pa že gledajo naprej in ustvarjajo nove vzorce, da bo vsakdo lahko našel nekaj primernega zase.

»Razumemo, da nihče noče zares uničiti izgleda svojega novega kolesa ali čelade. Otroci imajo radi barvite nalepke, radi se z njimi igrajo, z njimi ustvarjajo nek stil, ki je samo njihov in ta stil potem tudi ponosno furajo. Odrasli pa smo večinoma glede takšnega izražanja precej bolj zadržani, pomemben nam je dober izgled, tega prepogosto damo na prvo mesto, pred varnostjo. Zato pri Movoluxu resnično želimo ustvariti takšne vzorce, da bo vsakdo našel nekaj zase. Da bodo tudi starejši lahko furali svoj stil in bili varni. Nalepke so narejene iz res dobrih materialov in so zelo reflektivne. Ni potrebno polepiti celega kolesa, skiroja ali čelade – dovolj je že par nalepk in smo v prometu takoj desetkrat bolj vidni,« je še povedal Sedmak.

Visoko reflektivne nalepke so odličen način za boljšo vidnost, a včasih to ni dovolj. Zato je pomembno, da smo v prometu vedno pozorni in dojemljivi do okolice. Za svojo varnost, predvsem pa za varnost naših otrok lahko največ naredimo prav sami. Zato je pomembno, da se s svojimi otroci pogovorite o vseh možnih nevarnostih na cesti in jih poučite osnove varnosti: na kateri strani ceste naj se vozijo, kdaj naj se ustavijo in predvsem naj vedno spremljajo in gledajo tudi ostale udeležence v prometu.

Prav tako pa lahko na več različnih načinov poskrbite tudi za boljšo vidnost – poleg reflektivnih nalepk, naj bodo otroci oblečeni v svetla oblačila, igrajo naj se na za to primerni infrastrukturi in če se bodo vračali domov ponoči, poskrbite, da imajo vedno na kolesu, skiroju ali čeladi lučko, s katero bodo opozarjali nase. 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki