Nosečnost je obdobje, ki za vsako žensko predstavlja nekaj povsem novega. In to vsak teden! Preveri kaj natančneje se s tvojim telesom in razvijajočim se plodom dogaja vsako trimesečje. 

Prvo trimesečje

Prvo trimesečje traja od 1. tedna do konca 13. tedna. V prvem trimesečju se plod iz ene same oplojene celice (zigote), skozi zarodek, ki se ugnezdi v steno maternice, razvije v kepico velikosti breskve. Udi začnejo rasti, razvijati se začnejo telesni sistemi, organi dobijo obliko in dojenček se začne premikati.

Drugo trimesečje

Drugo trimesečje traja od 14. do konca 27. tedna. V drugem trimesečju je dojenček zelo zelo dejaven. Do 18. tedna je težak okoli 150g, zna zehati in kolcati. Na majhnih prstkih ima že lastne prstne odtise. Okoli 21. tedna boš s prvimi brcami in udarci začutila kako dejavne so njegove rokice in nogice. Po 23. tednu začne dojenčkova teža hitreje naraščati in se v naslednjih štirih tednih podvoji. Do konca drugega trimesečja boš v svojem trebuhu nosila že kilogram težek plod.

Tretje trimesečje

Tretje trimesečje se začne v 28. tednu nosečnosti in konča, ko rodiš, okoli 40. tedna nosečnosti. Datum poroda je težko natančno določen in kar 50% otrok se rodi kasneje kot je bilo predvideno. Če si že blizu ali čez svoj predviden datum poroda, lahko poskusiš z naravnimi metodami za spodbujanje poroda. V 42. tednu bodo v porodnišnici porod v vsakem primeru umetno sprožili, če ne bo šlo drugače. 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Podobni članki

Komentarji in vprašanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja