Najprej iskrene čestitke ob vaši nosečnosti! Nosečnost je za vsako žensko čisto posebno in vznemirljivo obdobje. Z vašim otrokom ste neposredno povezani s popkovino, preko katere otrok prejema potrebne snovi za rast in razvoj. Da bo malo bitje v maternici deležno vseh potrebnih hranil za svoj razvoj, morate biti v tem obdobju še posebej pozorni, da bo vaša prehrana pestra in uravnotežena, hkrati pa poskrbeti za zdrav življenjski slog. Prehranske potrebe žensk, ki si želijo zanositi, ki so noseče ali dojijo, se v tem času razlikujejo od običajnih potreb po hranilih, spreminjajo pa se tudi med posameznimi obdobji.

Uravnotežena in zdrava prehrana je pomembna tako za žensko kot za njenega otroka, zato si moramo prizadevati, da bi tem, začasno povečanim potrebam, tudi ugodili. Zlasti so povečane potrebe po folni kislini in železu – prva je pomembna pri razvoju nevralne cevi pri plodu, železo pa preprečuje slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa, saj se v obdobju nosečnosti volumen krvi poveča, sam porod pa lahko dodatno izčrpa zaloge železa, ki so v telesu. Prehranske potrebe žensk so odvisne tudi od morebitnega predhodnega primanjkljaja posameznih mikrohranil.

Stanja, ki lahko zahtevajo dodaten vnos hranil

 • Nenačrtovana nosečnost
 • Nosečniška slabost in bruhanje
 • Večplodna nosečnost, npr. dvojčki
 • Predhodna slabokrvnost
 • Slabokrvnost med nosečnostjo
 • Osiromašena prehrana, npr. v sezoni, ko primanjkuje sadja in zelenjave
 • Omejen dostop do uravnotežene prehrane, npr. potovanja

Kako poskrbeti za varnost živil v času nosečnosti

 • Umijte si roke pred, med in po pripravi hrane.
 • Po stiku s surovo zelenjavo in sadjem temeljito očistite ostanke s kože.
 • Meso, perutnino, morske sadeže, ribe in jajca dobro skuhajte.
 • Kuhano hrano ponovno segrejte, dokler ni vroča.
 • Na embalaži hrane preverite datume »Uporabno/Porabiti do«. Po tem datumu hrane ne jejte.
 • Ostanke hrane, shranjene v hladilniku, porabite v treh do štirih dneh.

Hrana, ki je v času nosečnosti ne bi smela jesti

 • Toplotno neobdelane hrenovke in mesne delikatese;
 • Paštete, mesni namazi, prekajeni morski sadeži in ribji izdelki, ki niso v pločevinki;
 • Živila, ki vsebujejo surova jajca, ali jajca, ki niso popolnoma skuhana;
 • Nepasterizirano mleko in živila iz nepasteriziranega mleka;
 • Mehki siri iz nepasteriziranega in pasteriziranega mleka, kot so camembert, feta, kozji, beli in modri sir;
 • Nepasterizirani sokovi, kot je nepasteriziran jabolčnik;
 • Surovi kalčki, zlasti kalčki lucerne in sojini kalčki;
 • Več kot 75 g jeter na dva tedna;
 • Nezadostno toplotno obdelano meso, perutnina in morski sadeži;
 • Surove ribe in hrana, narejena iz surovih rib (npr. suši);
 • Olje iz ribjih jeter;
 • Surovi morski sadeži, kot so ostrige in školjke.

Prvi trije meseci nosečnosti

Prvih nekaj tednov nosečnosti je ključnih za otrokov razvoj. Takrat se razvija nevralna cev, ki tvori otrokove možgane in hrbtenjačo. Pogosto se zgodi, da se do takrat, ko ugotovite, da ste noseči, osebica že razvija. Ginekolog lahko svetuje dodatno uživanje folne kisline, saj lahko mine nekaj časa, preden telo nakopiči bistvena hranila, ki jih potrebuje za povečane potrebe v nosečnosti, vključno s folno kislino in železom. Idealno je, da se folna kislina uživa že v obdobju načrtovanja nosečnosti.


Preberi še: Izkušnja mamice s Premama Duo prenatalnimi vitamini (test izdelka)


Pred zanositvijo in do 12. tedna nosečnosti je zato priporočljivo jemati prenatalne vitamine, ki vsebujejo zadostno količino nujno potrebnih vitaminov in mineralov. Poleg folne kisline, ki ima pomembno vlogo pri delitvi celic in prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo, vsebuje tudi železo, vitamina B6 in B12, ki zmanjšujeta utrujenost in izčrpanost, vitamin C in baker, ki krepita odpornost, cink, ki ima pomembno vlogo pri plodnosti, ter jod, ki sodeluje pri nastajanju hormonov ščitnice.


Poslušaj si naš video o ustreznem dodajanju folne kisline z ginekologinjo Polono Podnar:


Drugo in tretje tromesečje

Otroček v maternici se hitro razvija in vsak dan raste. Takrat se nekoliko spremenijo potrebe po hranilih. Pri dojenčku se začno razvijati možgani in oči, zato bi morale nosečnice dodatno uživati omega-3 maščobne kisline ter železo, vitamine B6, B12, A, C, D in druga mikrohranila, ki bodo pripomogla k razvoju ploda, rasti tkiv, celični diferenciaciji, krepitvi imunskega sistema in zdravju kosti.

Posebej za potrebe nosečnic v drugem in tretjem trimesečju je bilo razvito prehransko dopolnilo Elebaby s posebno formulo, ki vsebuje 18 vitaminov in mineralov ter 200 mg omega-3 maščobne kisline DHK (dokozaheksaenojska kislina). Poleg tega ELEBABY vsebuje tudi posebno obliko folne kisline (Metafolin®)*, za katero je značilna izboljšana biološka uporabnost / biorazpoložljivost in posledično optimalen vpliv na razvoj materinega tkiva med nosečnostjo.

Kako koristi maščobna kislina DHK?

DHK je dolgoverižna polinenasičena maščobna kislina, ki sodi med t.i. maščobne kisline omega-3. Njen vnos prek matere prispeva k normalnemu razvoju možganov in oči vašega še nerojenega otroka. Koristni učinek dosežete, če poleg običajno priporočenega dnevnega vnosa 250 mg DHK in EPK (eikozapentaenojska kislina), dodatno zaužijete še 200 mg DHK dnevno.

Poporodno obdobje in dojenje

Tudi po porodu je nujno uživati zdravo in uravnoteženo prehrano, s katero si boste povrnili moči in se lažje soočali z izzivi materinstva. Med dojenjem so dnevne potrebe po energiji in nekaterih hranilih večje, zato potrebujete ustrezno prehrano. Z dojenjem se med vami in vašim otrokom ustvarja globoka povezanost, hkrati pa materino mleko za otroka predstavlja optimalno hrano. Takrat je priporočljivo uživati Femibion 3, ki je namenjen za čas po porodu in čas dojenja, ker vsebuje aktivno obliko folata Metafolin*, ki je po porodu še tako zelo pomemben za mamice, ker grejo vse zaloge v produkcijo mleka in regeneracijo telesa.


Poslušaj si naš intervju s pediatrinjo Heleno Mole, v katerem govoriva o pomembnosti dodajanja folne kisline tudi v poporodnem obdobju.


* Metafolin® je registrirana blagovna znamka družbe Merck KgaA, Darmstadt, Nemčija. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočamo uživanje prehranskega dopolnila v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

ČLANEK VSEBUJE OGLASNE VSEBINE / L.SI.MKT.03.2020.3474

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki