Cepljenje in odvzem krvi lahko predstavljata stresno izkušnjo za marsikaterega otroka, kljub temu, da dejanska bolečina ni tako izrazita. Večji del težav predstavlja strah pred iglami, ne toliko bolečina sama.

Raziskave kažejo, da približno 40% otrok po vsem svetu, mlajših od 12 let, in 20% mladostnikov, doživi strahom pogojen telesni ali čustveni odziv na igle — kar nekatere vodi do izogibanja nujnim cepljenjem ali medicinskemu zdravljenju.

Pediatrinja Eva Miler Mojškerc želi pomagati staršem razumeti te strahove in uporabiti razvojno primerne strategije za pomoč otrokom pri soočanju s strahom in dajati prednost njihovemu zdravju.

Kako lahko starši pomagajo omiliti strah?

Otroci, ki doživljajo strah pred iglami, ki sproži vazovagalni odziv – povečanje srčnega utripa ali začasen padec krvnega tlaka , lahko imajo koristi od strategij obvladovanja tesnobe. Pediatrinja Eva Miler Mojškerc predlaga staršem naslednja praktična orodja, da pomagajo otrokom in najstnikom spoprijeti se s strahom pred iglami:

1. Vključite otroka

Starši svoje otroke najbolje poznajo in verjetno že uporabljajo nekatere učinkovite strategije za zmanjšanje strahu pred iglami, pravi pediatrinja. Ena izmed strategij je, da starši vključijo otroka v cepljenje ali odvzem krvi. Na primer, starši lahko spodbucijo otroka, da šteje do 3, preden zdravstveni delavec opravi cepljenje ali odvzem. To pomaga povečati otrokov občutek nadzora in posledično zmanjša tesnobo. Starši lahko otroka tudi vprašajo, ali bi rad gledal iglo ali pogledal stran.

2. Preusmerite pozornost

Ko otroci preusmerijo pozornost, so ponavadi bolj mirni. Staršem svetujemo, da preusmerijo otrokovo pozornost stran od igle na določeno aktivnost, kot je video, zgodba ali pesem. Igranje igre “Kaj v prostoru je modre barve” je lahko tudi koristen način, da otroci ostanejo miselno vključeni v aktivnost, medtem ko mirno sedijo.

3. Udobje in bližina starša

Med cepljenjem ali odvzemom krvi pediatrinja Eva priporoča, da se starši pogovorijo z medicinsko sestro ali zdravstvenim delavcem o možnosti postavitve otroka v udoben položaj. Pojasnjuje, da se otroci počutijo najbolj ranljive, ko ležijo na hrbtu. Ko otroku omogočimo, da sedi pokonci, morda v naročju starša, ponavadi pomaga zmanjšati simptome tesnobe med cepljenjem.

4. Tehnike sproščanja

Pred ali med izkušnjo z iglo lahko starši pomagajo ublažiti otrokovo tesnobo in simptome s poučevanjem, kako se sprostiti z naslednjimi strategijami:

  • Prakticirajte skupaj počasno in globoko dihanje. Starši lahko štejejo do tri, ko otrok vdihne, nato pa tri ali štiri, ko izdihne.
  • Starši lahko na dlani otrokove roke narišejo krila metulja s prstom. Otrok naj vdihne, ko je narisano eno krilo, in izdihne za drugo krilo.
  • Stiskanje roke ali plišaste igrače v roki, nasprotni od mesta cepljenja, med globokim dihanjem.

5. Pozitivne afirmacije

S to tehniko lahko starši pomagajo svojim otrokom pri prepoznavanju skrbi ali negativnih misli. To lahko storijo tako, da skupaj s svojimi otroki izzivajo njihove negativne in strahove misli o iglah z naslednjimi afirmacijami:

“Zmorem to.”

“Zmorem težke stvari.”

“Varen sem.”

“Pogumen sem.”

“Ta injekcija mi bo koristila.”

“Bolečina ne bo trajala večno.”

Starši otrok, ki prejemajo oskrbo v otroški bolnišnici ali zdravstveni kliniki, lahko poiščejo podporo strokovnjaka za otroško življenje (Child Life Specialist), ki bo pomagal otroku soočiti se s strahom pred iglami.

6. Ponudite mu liziko

Raziskava, izvedena leta 2010, je preučevala vpliv glukoze in saharoze na otroke, stare od enega do 12 mesecev, če jih zaužijejo pred cepljenjem. V večini primerov so otroci, ki so pred in po cepljenju zaužili nekaj sladkega, jokali manj v primerjavi s tistimi, ki niso dobili sladkega. Tako lahko otroku pred cepljenjem ponudite liziko, čokoladico ali bonbonček.

Predhodna priprava doma je ključna za lajšanje strahu pred iglami pri otrocih. Starši lahko otroku pomagajo z razumevanjem postopka cepljenja ali odvzema krvi, tako da mu na primeren način razložijo, kaj se bo zgodilo in zakaj je to pomembno. Otrokom lahko pokažete tudi slike ali knjige, ki obravnavajo zdravniške obiske, da bi jih bolje seznanili s tem, kaj lahko pričakujejo.

Prav tako je pomembna priprava tik pred posegom. Starši lahko otroka spodbudijo in mu zagotovijo, da so z njim. Nekatere metode, kot je dihalne vaje ali vizualizacije, lahko pomagajo umiriti otroka neposredno pred cepljenjem ali odvzemom krvi.

Včasih se zdravniki odločimo, da v primeru velikega strahu in tesnobe otroka, odvzem krvi ali cepljenje prestavimo za nekaj tednov. To nam daje priložnost, da otroka pozitivno spodbudimo in mu pomagamo, da premaga svoj strah. V teh primerih lahko s starši in otrokom delamo na razvijanju strategij za obvladovanje strahu, ki bodo otroku pomagale, ko bo prišel čas za poseg.

Pri spopadanju s strahovi je lahko zelo učinkovita tudi medicinska hipnoza. Ta pristop lahko otroku pomaga, da se sprosti in zmanjša občutek tesnobe. S pomočjo hipnoze lahko otroci preusmerijo svojo pozornost in zmanjšajo percepcijo bolečine med medicinskimi postopki. To je še ena od tehnik, ki jih lahko uporabljamo v kombinaciji z drugimi metodami, da otrokom olajšamo izkušnjo z iglami in drugimi medicinskimi posegi.

Kaj povzroča strah pred iglami?

Strah pred iglami je posledica izkušnje. Otrok lahko prejme cepivo, ko je dojenček, in začne povezovati bolečino, ki jo je povzročila, z iglami na splošno. Razumljivo je, da razvijejo strah in bodo storili vse, da se izognejo temu strašnemu predmetu.

V skrajnih primerih lahko strah pred iglami ostane pri otrocih in najstnikih skozi celo življenje, zaradi česar se izogibajo zdravstvenemu zdravljenju, ki vključuje igle. Pomembno je, da starši pomagajo svojim otrokom in najstnikom razviti strategije obvladovanja tesnobe, tako da lahko prejmejo potrebno zdravljenje za zaščito njihovega zdravja.

Kakšni so simptomi tripanofobije?

Obstajata dve glavni vrsti odzivov, ki jih imajo ljudje, ki se bojijo igel.

Prvič, otroci in najstniki, ki se bojijo igel, se lahko potijo in postanejo živčni pred vbodom igle, vendar so sposobni dovolj zatreti svoj odziv, da preživijo izkušnjo.

Drugi odziv je bolj resen. Nekateri otroci in najstniki imajo močan vazovagalni odziv s fiziološkimi simptomi, ki so povezani z bolečino igle, kot so omotičnost in potenje, lahko pa imajo tudi povečan srčni utrip ali srčne palpitacije.

Poleg fizičnih simptomov vazovagalnega odziva obstajajo tudi nekateri kognitivni simptomi. Nekateri otroci in najstniki se morda bojijo, da bolečina nikoli ne bo minila, in razvijejo neracionalne strahove. Pri mlajših otrocih z domišljijskim razmišljanjem se lahko zelo zmedejo in prestrašijo, sprašujejo se, ali bo igla večno v njihovi roki.

Je mogoče, da otroci popolnoma prebolijo strah?

Za večino, praksa tehnik, omenjenih zgoraj, lahko omili sam strah pred iglami, pravi pediatrinja. Morda bodo tudi sami kasneje lahko uporabili strategije obvladovanja tesnobe za zmanjšanje intenzivnosti in pogostosti svojega strahu.

Kdaj naj starši poiščejo pomoč strokovnjaka?

Pediatrinja Eva svetuje, če starši občutijo, da strah njihovega otroka pred iglo vpliva na njihovo vsakdanje življenje, na primer s stalnim razmišljanjem o prihajajočem cepljenju; s sanjami o iglah; ali z nezmožnostjo uživanja v dejavnostih, ki so jih prej radi počeli; je čas, da poiščejo strokovno podporo.

Otroci, ki doživljajo pomembno ali dolgotrajno stisko, povezano z iglami, lahko imajo koristi od terapije, ki jim pomaga razviti strategije spopadanja za obvladovanje simptomov tesnobe. Najboljši način za pomiritev otrokovih strahov pred iglami je uporaba dokazano učinkovite metode kognitivno-vedenjske terapije (KVT). Kognitivno-vedenjska terapija otrokom pomaga prepoznati povezavo med njihovimi mislimi, čustvi in vedenjem. S KVT se otroci naučijo strategij spopadanja za obvladovanje simptomov tesnobe in nato uporabljajo te strategije, medtem ko se ukvarjajo z dejavnostjo, ki jo temijo.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki