Zgodnje nosečniške težave v drugem trimesečju navadno izginejo in za bodočo mamico se prične najlepše obdobje nosečnosti. Slabosti in utrujenosti ne boš več čutila, hrana ti bo zopet dišala, okusi bodo po dolgem času spet pravi. Spet boš imela več energije, dojke bodo sicer še velike, a veliko bolj mehke in manj napete. In še najlepše: Trebušček ne bo več tak, kot da si za kosilo pojedla malo preveč, ampak bo že dobil prelepo nosečniško obliko.

Rast ploda v drugem trimesečju

Drugo trimesečje traja od 14. do konca 27. tedna. V drugem trimesečju je dojenček zelo zelo dejaven. Do 18. tedna je težak okoli 150g, zna zehati in kolcati. Na majhnih prstkih ima že lastne prstne odtise. Okoli 21. tedna boš s prvimi brcami in udarci začutila kako dejavne so njegove rokice in nogice.

Po 23. tednu začne dojenčkova teža hitreje naraščati in se v naslednjih štirih tednih podvoji. Do konca drugega trimesečja boš v svojem trebuhu nosila že kilogram težek plod.

Nekaj pomembnejših mejnikov v drugem trimesečju:

 • Lasje, koža in nohti: Okoli 15. tedna začnejo dojenčku poganjati lasje. Do 22. tedna mu zrastejo obrvi in trepalnice. Dojenčkovo telo je pokrito z lanugom (kot nek puhek, ki plod greje dokler ta ne pridobi dovolj maščobe v tretjem trimesečju) in z vernixom (mastna plast olja in odmrlih kožnih celic iz plodovnice). Obe plasti bosta do poroda odpadli.
 • PrebavilaDojenčkov prebavni sistem se je razvil že v prvem trimesečju. Dojenček se sedaj uči sesati in goltati, da bo pripravljen na življenje zunaj maternice. V drugem trimesečju dojenček prvič zazna različne okuse, ki jih okusi preko plodovnice. Raziskave so pokazale, da to kar okuša v trebuščku vpliva na njegov okus kasneje v življenju. To je še en razlog več, da ješ zdravo in dobro, z veliko sadja in zelenjave. Delovati začnejo dojenčkova izločala. Kljub temu, da vsa hranila pridobiva skozi posteljico, veliko požira. Zaradi tega požiranja urinira vsakih 40 minut.
 • Čutila: dojenčkove oči in ušesa počasi dobivajo pravo obliko. Do 22. tedna že voha, vidi in sliši.
 • Srce:Do 17. tedna možgani prevzamejo nadzor za bitje srca, zato to ne bije več neenakomerno. Bitje dojenčkovega srca lahko slišiš s stetoskopom. V 25. Tednu se začnejo razvijati kapilare, ki nosijo kisik po celem telesu.
 • MožganiMožgani v drugem trimesečju že nadzorujejo bitje srca in sprožajo prve brce. Poleg tega začnejo okoli 24. tedna nadzorovati veke in mežikanje.

Spremembe v nosečkinem telesu

Nekateri nosečniški simptomi (npr. zgaga in zaprtost) se nadaljujejo tudi v drugem trimesečju. Pojavijo se lahko tudi novi simptomi, saj tvoj trebušček (in z njim nosečniški hormoni) zdaj še hitreje rastejo.

 • Izcedek iz nosu: Zaradi povečane količine krvi v sluznici, imate bolj poln nos. Pojavi se izcedek, lahko pa tudi smrčanje.
 • Blažje otekanje gležnjev in stopal: Pojavi se v 22. tednu, pri kar treh od štirih nosečk, in izgine šele po porodu. Za ublažitev ostani čim bolj aktivna, ko ležiš, noge večkrat dvigni, izogibaj se daljšim sedečim ali stoječim položajem in spi na boku
 • Občutljive dlesni: Krvavitev iz dlesni je običajna v času nosečnosti, a bodi pozorna na živo rdeče in hitro krvaveče dlesni, saj so lahko znak vnetja ali gingivitisa (ki sicer ni nevaren, a se lahko ob nepravočasnem zdravljenju razvije v hujše težave).
 • Krči v nogah: Pojavijo se v drugem in trajajo do konca tretjega trimesečja. Ne pojavijo se nujno samo zaradi hormonov in dodatne teže, lahko so tudi posledica pomanjkanja kalcija ali magnezija. Zato pazi, da ješ zdravo in uravnoteženo.
 • Omotica: Se pojavi zaradi nižjega krvnega pritiska, ki je posledica povečane količine krvi v tvojem telesu. Poskrbi, da veliko počivaš, se ne naprezaš, ješ več manjših obrokov in veliko piješ.
 • Bolečine v spodnjem delu trebuha: Poznane so tudi kot bolečine okroglih trebušnih vezi. Ker se vezi, ki podpirajo tvoj rastoči trebušček širijo, to čutiš kot bolečine
 • Krčne žile in hemeroidi. Na srečo po porodu izginejo.

Drugo trimesečje

Drugo trimesečje

Vsi našteti simptomi so popolnoma normalni in samo začasni. Prav tako je normalno, če si malo razdražena, če veliko pozabljaš in če se počutiš bolj debelo kot nosečo.

V drugem trimesečju se lahko pojavijo tudi spremembe v spalnici. Tvoja nosečnost, navajanje na novo telo in odbijajoči simptomi, kot sta zabasan nos in slabost, lahko povzročijo sušo v tvojem spolnem življenju. Zapomni si, da je v teh sušnih obdobjih najbolj pomembna komunikacija. Pogovor vaju bo rešil, da bosta to skupaj čim bolje prestala.

Medtem se nekaj srečnic počuti bolj privlačno kot kdajkoli in jim spolnost prinaša več užitka kot prej. V vsakem primeru imej v mislih, da spolni odnos nikakor ne more poškodovati tvojega ploda. Ne fizično ne psihično. (Pravzaprav ga malo guncanja prav zabava.).

Pridobivanje teže

V drugem trimesečju se nosečkino pridobivanje teže zares začne. Povečan apetit (ali sploh apetit, če ga v prvem trimesečju nisi imela) pripomore k rasti otroka. Če se je tvoja nosečnost začela pri neki povprečni teži, potem pričakuj, da boš vsak teden pridobila pol kilograma. Do konca trimesečja bo to zneslo dodatnih 6,5kg.

Poglej tudi: Pridobivanje teže v nosečnosti je nujno

Kdaj k zdravniku

Ponavadi je drugo trimesečje tisto, ki ga nosečka najlažje preživi in ni preveč problematično. Vseeno moraš v naslednjih primerih takoj poklicati zdravnika: močna krvavitev, močne bolečine v trebuhu in povišana telesna temperatura nad 38,5°C.

Pozorna bodi tudi na znake nosečniškega diabetesa (ki se ponavadi pojavi med 24. in 28. tednom nosečnosti): izjemna žeja, pogosto in močno uriniranje, izjemna utrujenost in smrčanje. S svojim zdravnikom govori tudi, če opaziš: nenadno pridobitev teže, močno zatekanje obraza, močno zatekanje rok in težave z vidom, ki so lahko vzrok PREEKLAMPSIJE.

Kljukice za drugo trimesečje

Tri pravila, ki se jih moraš do sedaj že strogo držati so: dobro jej, redno telovadi in veliko počivaj. Poleg tega moraš v tem trimesečju poskrbeti še za:

 • Zadnja potovanja: Ker v tretjem trimesečju ne boš več smela leteti, je sedaj še zadnji čas za tisto zadnje skupno ”samo vajino” potovanje. Pred odhodom ze pozanimaj pozanimajo, kje v primeru prezgodnjega poroda lahko rodiš in kako je s prevozom nedonošenčka domov.

Poglej tudi: Potovanje v nosečnosti

 • Vnos dodatnih kalorij: V drugem trimesečju se mora vnos kalorij v tvoje telo zvišati za 300 do 350 kalorij na dan. To je manj kot si misliš – le dva kozarca mleka in skodelica ovsenih kosmičev. Redno preverjaj svojo telesno težo.
 • Otrokov spol: Pred morfologijo razmisli, če želiš poznati otrokov spol in pred pregledom ginekologu povej svojo odločitev.
 • Spanje na boku: Kljub temu, da je drugo trimesečje najbolj prijetno kar se spanca tiče, se poskusi navaditi spanja na boku. Spanje na boku je najbolj priporočljivo, saj se tako izogneš pritisku na dovodno žilo.
 • Test za nosečniški diabetes: Nosečniški diabetes je pogost pojav in dobro je preveriti, če ga imaš. Test traja 3 ure. V primeru potrditve, boš dobila navodila kaj jesti in česa ne.
 • Pripravi se na bolj pogoste preglede: Na vsakem pregledu ti bodo izmerili težo, obseg trebuha, velikost maternice, preverili bitje dojenčkovega srca in pregledali, če vse poteka kot je treba.
 • Morfologija: Okoli 22. tedna, te bo tvoj ginekolog naročil na morfologijo. Poseben pregled, ki traja malo dlje, zajema natančnejši pregled ploda. Ginekolog bo preveril velikost otroka, njegove organe, količino plodovnice in otrokov spol (če boš želela).
 • Nakupovanje nosečniških oblek: Zaradi povečanega trebuščka, ne moreš več nositi svojih starih oblek. Čas je za nosečniško nakupovanje. Preveri kaj vse potrebuješ in kje lahko to kupiš.
 • Mišice medeničnega dna: Skrajni čas, da začneš izvajati Keglove vaje.  Izvajaj jih vsak dan in poskrbi za močno medenično dno.
 • Nosečniški pas: Ko trebušček raste pogosto pride do tiščanja v medeničnem obroču in na sramno kost, veliko nosečnic ima tudi močnejše bolečine v hrbtu. V tem primeru super funkcionirajo nosečniški pasovi, ki ti trebušček malce dvignejo in zarbremenijo križ in pritisk na sramno kost.

Poglej tudi: Vodnik vaj medeničnega dna

 • Nosečniška vadba: Svoje telo moraš negovati in poskrbeti, da bo ostalo zdravo in močno. Poišči primerno nosečniško vadbo in se je loti.  Pozanimaj se katera vadba je v nosečnosti varna in katere se moraš izogibati.

Poglej tudi: Vadba v nosečnosti

 • Nosečniško fotografiranje: Čeprav verjetno na uradno fotografiranje še čakaš, ker želiš, da bo trebušček še večji, se je nanj pametno naročiti že sedaj. Pred uradnim fotografiranje pa naredi kakšen selfie.
 • Šola za starše: Šolo za starše začnita obiskovati konec drugega ali v začetku tretjega trimesečja. Bolj kot boš noseča, težje bo sedeti in poslušati. Zdaj je pravi čas tudi za vsa dodatna predavanja in priprave, ki te zanimajo.
 • Ime: Če se ti še niti ne sanja katero ime bosta izbrala, je čas, da začneta raziskovati.
 • Začni razmišljati, kje bi rada rodila: Pozanimaj se o najbližjih porodnišnicah in možnostih poroda, ki jih te nudijo. Lahko se dogovoriš tudi za obisk in si ogledaš prostore. To ti bo pomagalo pri odločitvi in izbiri najprimernejšega kraja za tvoj porod.
 • Veseli se tretjega trimesečja: Ko si enkrat čez drugo trimesečje, te čaka samo še tretje. In potem, še preden se zaveš: dojenček!

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:


Avtor: Polona Podnar, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki