Med nosečnostjo je izjemnega pomena uživanje omega-3 maščobnih kislin, še posebej dokozaheksaenske maščobne kisline (DHK). DHK je kot gradbeni blok našega telesa nujen za tvorbo vseh novih celic. Najbolj je koncentriran v možganih in očeh, zato ni presenetljivo, da je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) potrdila, da vnos DHK omega-3 maščobnih kislin pri materi prispeva k normalnemu razvoju možganov in oči ploda ter dojenčka. Nosečnice in doječe matere bi morale dnevno vnesti dodatnih 200 mg DHA, poleg že standardno priporočenega dnevnega vnosa omega-3 maščobnih kislin za odrasle, ki znaša 250 mg (DHK + EPK).

Možgani ploda začnejo močno rasti v drugi polovici nosečnosti, ta proces pa se nadaljuje z enako hitrostjo v prvih nekaj letih po rojstvu. Zato je to obdobje ključno za zagotavljanje zadostne količine omega-3 maščobnih kislin. To pa ne pomeni, da DHK ni pomembna, ko otroci zrastejo ali v odrasli dobi. Nasprotno, izredno je pomembna, saj ne prispeva zgolj k razvoju možganov in oči, vendar pomaga tudi pri vzdrževanju normalnega delovanja možganov, vida in srca, ter ima protivnetni učinek.

Randomizirana, dvojno slepa študija, ki je preučevala dopolnjevanje z višjimi odmerki DHK med nosečnostjo in prezgodnjim porodom, objavljena v reviji The Lancet, je pokazala obetavne rezultate. Pri višjih odmerkih DHK (1000 mg) je bila nižja stopnja prezgodnjega poroda, še posebej pri udeleženkah, ki so imele na začetku študije nizek status DHK. Višji odmerek je bil povezan z manjšim številom resnih neželenih učinkov, tako pri materi (korioamnionitis, prezgodnje pretrganje ovojnic, pielonefritis) kot pri novorojenčku (prehranjevanje, genitourinarni in nevrološki problemi). Zato avtorji študije poudarjajo, da bi morale nosečnice, če je mogoče, preveriti status DHK pred ali na začetku nosečnosti ter poskrbeti, da zaužijejo dovolj DHK maščobnih kislin med nosečnostjo in dojenjem.

Najboljši prehranski viri DHK so ribe in morski sadeži, kot so losos, skuša, sardine, školjke, rakci. Vendar se pogosto zgodi, da se nosečnice zaradi strahu pred onesnaženostjo s težkimi kovinami, kar ni neutemeljen strah, izogibajo tem živilom. Če je njihova prehrana osiromašena s temi živili, je lahko rešitev vnos s pomočjo prehranskih dopolnil. Wiley’s Finest Prenatal DHA je formulacija, prilagojena prav nosečnicam in doječim materam. Vrhunsko ribje olje, pridobljeno iz rib iz Aljaske, je očiščeno težkih kovin, PCB-jev in drugih nečistoč, kar ga naredi zanesljivo izbiro za to občutljivo skupino. Za zagotovitev idealnega razmerja omega-3 maščobnih kislin za dober razvoj možganov in oči ploda v priporočenem odmerku dveh kapsul je 600 mg DHK in 300 mg EPK.

Literatura:

https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2009.1007

https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00185-1/fulltext

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki