Si noseča? Čestitke! Verjetno si že slišala nekaj malega o shranjevanju matičnih celic in krvi iz popkovine. Gre za izjemno tehnologijo, vendar se moraš pred odločitvijo o shranitvi pozanimati o vseh dejstvih. Da se boš lažje odločila, si preberi 6 dejstev o tej izjemni tehnologiji:

1. Matične celice se spremenijo v skoraj vse vrste celic
To je glavni razlog, zakaj se toliko mamic odloči za shranitev matičnih celic. Matične celice, ki so pridobljene iz popkovnične krvi, lahko postanejo katerakoli krvna celica ali komponenta v našem telesu – bele krvničke, rdeče krvničnke, trombociti, itd. Upamo seveda, da vaš otrok nikoli ne bo imel zdravstvenega problema, ki bi zahteval tako zdravljenje, ampak v primeru zdravstvenih zapletov pa so matične celice odlična opcija.

2. Popkovnično tkivo se lahko razvije v številne vrste tkiv
Ko govorimo o shranjevanju matičnih celic, ima večina ljudi v mislih le popkovično kri, vendar sta koristna tudi popkovnično tkivo in posteljica. Celice popkovničnega tkiva se lahko spremenijo v različne vrste celic in tkiva, npr. v organe, mišice, koži in kosti. Ko telo ni samo sposobno regeneracije tkiva, pridejo v poštev matične celice.

3. S celicami zdravimo skoraj 100 bolezni
Matične celice iz popkovnične krvi, popkovničega tkiva in posteljice se lahko uporabijo pri zdravljenju skoraj 100 različnih resnih bolezni – npr. levkemija, limfom, osteoporoza. Seznam bolezni, ki jih lahko zdravimo z matičnimi celicami, se veča skupaj s znanstvenimi napredki. Trenutno raziskujejo možnost zdravljenja avtizma, cerebralne paralize, sladkorne bolezni, poškodb hrbtenice in drugih bolezni.

Preberi tudi: Uporaba matičnih celic danes

4. Matične celice lahko pomagajo tudi sorojencem
V nekaterih primerih lahko matične celice iz popkovnične krvi pomagajo tudi sorodnikom. Popkovnična kri predstavlja 50% genetsko ujemanje za sorojence in 25% za starše. Obstajajo tudi primeri, ko se je popkovnično tkivo genetsko ujemalo s starimi starši. Slišali smo za primer dedka, ki je zaradi vnukovega popkovničnega tkiva lahko dobil novo koleno.

Preberi tudi: Izkušnje slovenskih staršev, ki so že shranili matične celice

5. Vi nadzirate celoten proces shranitve
Shranitev matičnih celic je zelo osebna odločitev, ki jo lahko sprejmete samo vi. Svoj set za odvzem popkovnične krvi in/ali popkovničnega tkiva imejte zraven torbe za v porodnišnico in tako imate vse potrebno za shranitev matičnih celic po porodu. Tudi, če si boste premislili, kakšno vrsto želite shranite, to preprosto povejte zdravniku – to je vaša pravica.

6. Shranitev je varna za 20 let in več, celice lahko hranite tudi v Sloveniji
Popkovnična kri, popkovično tkivo in tkivo posteljice se lahko hrani za 20 let ali več. V Sloveniji lahko shranite celice v laboratoriju v Trzinu, Ljubljana.


Shranitev matičnih celic je velika odločitev in naložba za vašo družino. Predstavljate si jo kot neke vrste zavarovanje – morda je ne boste nikoli potrebovali, če pa pride do kakšnih težav, boste zelo veseli, da ste za shranitev odločili.

Za shranitev matičnih celic se verjetno ne boste odločili na podlagi enega članka in prav je tako. Če želite izvedeti več, si prenesite Brošuro za informacijami za starše


Uporabne povezave:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki