Ovulacija lahko povzroči vrsto različnih simptomov, fizičnih in čustvenih. Jih prepoznaš? Če s partnerjem ne delata ravno aktivno na povečanju družine, je povsem možno, da pri sebi znakov ovulacije niti ne zaznaš. Dosti žensk tudi ne ve, kdaj jo imajo, vse dokler ne začnejo razmišljati o zanositvi.

Do ovulacije pride, ko se jajčece (včasih več) sprosti iz enega izmed jajčnikov, ki potuje v jajcevod, kjer na oploditev počaka nekaj dni. Tam se sreča s semenčicami, oplojeno jajčece pa se po jajcevodu spusti v maternico. Jajčece se nato tam vgnezdi, kjer se razvija in raste dalje. Ovulacija je tisti čas v mesecu, ko si najbolj plodna, do naslednje menstruacije pa te navadno loči 12 do 14 dni. Natančen odgovor glede ovulacije boš sicer dobila s pomočjo ovulacijskih testov, ki jih lahko kupiš v drogerijah, lekarni ali preko spleta. Te ti bodo na podlagi barve do dneva točno napovedale ovulacijo, zato podrobno preberi navodila.

Večina simptomov ovulacije je dobro poznanih. Bodoča mamica ve, da mora biti pozorna predvsem na spremenjen izcedek (prozoren, podoben beljaku), višjo telesno temperaturo in napihnjenost. Obstaja pa tudi nekaj manj znanih znakov, ki spremljajo ovulacijo, na katere si lahko pozorna, ko poskušaš zanositi.

1. Lahko se pojavi bolečina

Večina misli, da se krči pojavijo zgolj pred in med menstruacijo, dosti žensk pa poroča o podobnih bolečinah tudi med ovulacijo. Spust jajčeca iz jajčnika lahko povroči bolečino, podobno menstruaciji. Nekatere ženske poročajo celo o hujši bolečini, kot med samo menstruacijo. Za to obstaja celo strokovno ime, “mittelschmerz” (dobeseden prevod iz nemščine “bolečina na sredini” – na sredini ciklusa). Opaziš lahko, da je več bolečine prisotne na eni strani – odvisno od tega, iz katerega jajčnika se je sprostilo jajčece.

2. Neobičajne ali zelo žive sanje

Stara vraža pravi, da sir pred spanjem povzroča nenavadne sanje, kar sicer ni nujno res, dokazano pa je, da jih dostikrat povzroča ovulacija. Raziskave so namreč pokazale povezavo med spremembami telesne temperature in intenzivnostjo sanj. Temperatura žensk se dvigne v sredini ciklusa, torej v času ovulacije, to pa lahko povzroči negativne, zelo žive ali nenavadne sanje.

3. Večja spolna sla

Povečana stopnja hormona testosterona vpliva na povečanje želje po spolnosti, s tem pa tudi večjo možnost zanositve. Narava je to res dobro premislila, kajne? 🙂

4. Večja želja po nakupovanju

Končno nekaj razloži povečano željo po nakupovanju v določenih delih meseca (ki nimajo nujno zveze s plačo). Bolj, ko se približuje čas ovulacije, več imaš hormona testosterona, ki vpliva na povečanje želja. Kot že omenjeno, ta poveča tudi spolno slo, skupaj z estrogenom pa ustvari dodaten občutek samozavesti in odločnosti. To zna biti super, če se ravno poteguješ za novo službo, malo manj pa, če se zaradi spremenjene hormonske slike ne uspeš upreti impulzivnim nakupom.

5. Lahko si bolj zlobna, kot sicer

Raziskave so pokazale, da so ženske najbolj zlobne, tekmovalne ali sebične ravno med ovulacijo. Zanimivo pa je, da to velja predvsem za odnose z drugimi ženskami. Z moški smo ravno v tem obdobju bolj prijazne, kar je verjetno spet eden izmed načinov kako nam narava pomaga na poti do reprodukcije.

6. Bolj si odločna in samozavestna

Kot že omenjeno, lahko zaradi razmerja med testosteronom in estrogenom v času ovulacije deluješ (in se tudi počutiš) bolj samozavestna in odločna.

 

7. Počutiš se bolj privlačna 

Poleg odločnosti in samozavesti spremenjena razmerja med hormoni povzročijo tudi, da se sama sebi zdiš bolj privlačna, kot ostale dni v mesecu. Raziskave v Minnesoti so pokazale, da ravno v času ovulacije ženske izbirajo privlačnejša oblačila, tudi krajša krila. Znanstveniki pravijo, da je to zato, da podzavestno privlačimo najbolj primernega partnerja zase.

8. Lahko dobiš prehlad

Raziskave kažejo, da imunski sistem ženske med ovulacijo nekoliko oslabi, zaradi česar so bolj podvržene okužbam. Do tega pride, ker povečan estrogen zmanjša aktivnost ključnih molekul imunskega sistema, zaradi česar semenčice preživijo dlje časa v reproduktivnih organih. To omogoča  uspešno nosečnost, slaba stran pa je, da dlje časa preživijo tudi bakterije, kar lahko vodi v prehlad.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki