Za novorojenčka sta potrebna dva in čeprav bo ženska nosila in rodila otroka, ima tudi moški ključno vlogo pri nosečnosti. Da lahko pride do oploditve, mora biti njegova sperma zdrava in močna, da doseže in prodre do ženskega jajčeca. Da se oploditev zgodi, mora biti moški sposoben imeti in obdržati erekcijo, imeti dovolj sperme, ki je pravilne oblike in imeti dovolj semen, da spermo prenese v jajčece. 

Si želite zanositi?

V kolikor sta s partnerjem sprejela to pomembno odločitev, je čas, da začnete ustrezno skrbeti zase. S tem mislimo predvsem na življenjski slog, s katerim lahko tako vaš partner kot vi izboljšata svojo plodnost in posledično možnosti za zanositev. Ste vedeli, da lahko moški storijo zares veliko korakov za izboljšanje svojega zdravja, življenjskega sloga in odnosov, da bi povečali možnosti za zanositev? V tokratnem članku se bomo osredotočili predvsem na moškega in dejavnike, ki jih lahko on izboljša, ko načrtujete naraščaj. Različni dejavniki, od genetike in življenjskega sloga do izpostavljenosti okolju in hormonov, lahko vplivajo na plodnost moškega, zato je težko odkriti natančen vzrok za neplodnost.

50% večja neplodnost pri moških 

Najnovejše raziskave kažejo, da se je povprečno število spermijev v zadnjih 50 letih zmanjšalo za kar 50 %. Šokantno, kajne? Najverjetneje tudi še niste vedeli, da moški dnevno proizvedejo na milijone semenčic, vendar na njihovo kakovost vplivajo številni zunanji dejavniki.  Vzroki za moško neplodnost so številni, vendar na srečo poznamo tudi že kar nekaj rešitev. Nekatere izmed njih se konkretno dotikajo samega življenjskega sloga, ki je osnova za zdrav organizem in dober imunski sistem.

Zdravstveno stanje vpliva na plodnost

Učinkovito obvladovanje kroničnih zdravstvenih stanj, kot sta povišan krvni tlak in sladkorna bolezen, lahko izboljša možnosti moškega za zanositev. Poleg tega lahko nekatera zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje visokega krvnega tlaka, depresije in tesnobe, bolečine in povečane prostate, negativno vplivajo na plodnost. Tudi dodatni testosteron lahko zmanjša proizvodnjo sperme. Moški bi moral s svojim zdravnikom spregovoriti o zdravilih, ki jih jemlje, in o tem, ali bi to lahko oviralo njegovo plodnost. 

Redna telesna vadba

Vsi že dobro vemo, da telovadba pomaga zmanjšati stres, izboljša počutje in odlično koristi splošnemu zdravju. Vendar pa nekatere študije kažejo, da lahko pretirana intenzivna vadba in naporen urnik treningov pri moških, kot so triatlonci in maratonci, škoduje njihovi plodnosti. Raziskovalci so prav tako preučevali, ali lahko vožnja s kolesom vpliva na spermo, saj kolesarjenje vključuje dolga obdobja sedenja v položaju, ki zviša temperaturo mednožja, vključuje pa tudi poskakovanje in vibracije, ki negativno vplivajo na spermije. Kar nekaj raziskav tudi kaže, da imajo vozniki tovornjakov na dolge razdalje več težav s plodnostjo iz podobnih razlogov kot navdušeni moški kolesarji. Ena izmed študij je pokazala, da so moški, ki so obiskovali klinike za plodnost in poročali, da kolesarijo vsaj pet ur na teden, imeli nižjo število spermijev in slabšo gibljivost semenčic v primerjavi z moškimi, ki so delali druge oblike vadbe in tistimi, ki so več poležavali kot telovadili. Druge raziskave pa tudi kažejo, da je vožnja s kolesom pri moških povezana z večjim tveganjem za erektilno disfunkcijo. Žal pa je še vedno premalo podatkov in dokazov tem, ali kolesarjenje dejansko vpliva na delovanje sperme ali ne.

Pomembnost ustrezne prehrane

V kolikor načrtujete nosečnost, vam bo to prej uspelo ob ustrezni prehrani. Le-to pomeni, da je dobro, da uživate le nepredelano hrano, kot so denimo polnovredna žita, sadje in zelenjava, meso in mastne ribe, iz svojega jedilnika pa odstranite bela prazna živila, kot so denimo določeni pekovski izdelki. Za zanositev so ‘nevarne’ tudi trans maščobe, ki se nahajajo v skoraj vseh sladkarijah in slanih prigrizkih. Če želite zanositi, je dobro tudi, da se izogibate glutenu,  prav tako pa ne pozabite na ustrezne količine vode, ki tako za hormone kot hranila predstavlja glavni transportni sistem. Nekateri strokovnjaki moškim, ki načrtujejo nosečnost, prav tako odsvetujejo pretirano pitje kave. 

Pazite na težo

Morda niste vedeli, a na zanositev lahko vpliva tudi teža. Z redno rekreacijo in ustrezno prehrano poskrbite za ustrezno telesno težo. To ne pomeni, da morate kar naenkrat izgubiti 10 kilogramov ali več, temveč, da poskrbite za normalni indeks telesne mase. Preveč kilogramov ali premalo kilogramov lahko namreč oteži zanositev. Previsoka telesna teža lahko vodi v povečano nastajanje hormonov, kar lahko rezultira v manj pogostih ovulacijah. Tudi prenizka telesna teža je lahko nevarna, saj telo v tem primeru telo ne proizvede dovolj hormonov za redno ovulacijo. Pri prekomerno težkih moških je obstaja tudi večja verjetnost, da bodo imeli manjšo količino semenčic, prav tako so le-te zaradi prekomerne telesne teže počasnejše. Zanositev lahko otežuje tudi partner, ki ima preveč ali premalo kilogramov. 

Zmanjšajte alkohol in prenehajte kaditi

Dokazano je, da tako alkohol kot cigarete negativno vplivajo na plodnost, zato se kajenju popolnoma odpovejte, če načrtujete nosečnost, uživanje alkohola pa zmanjšajte zgolj na priložnosti kozarec ali dva ob kakšnem slavju. Kajenje vpliva na različne psihološke funkcije, ki so potrebne za normalno zanositev, saj povzroča rast foliklov in zmanjšuje odpornost organizma proti infekcijam. Ženske, ki so začele kaditi pred 16 letom starosti in pokadijo več kot 10 cigaret na dan, imajo prav tako povečano verjetnost za nastanek nepravilnosti na jajcevodih. Kajenje pa prizadene tudi moško plodnost, saj lahko vpliva na število semenčic in njihovo oploditveno sposobnost.

Poskrbite za miren spanec

Nekatere raziskave so pokazale, da lahko možnosti za zanositev zmanjša tudi pomanjkanje spanca, ki na splošno slabi imunski sistem. Prav tako pa lahko vaše možnosti za zanositev zmanjša tudi stres. V kolikor ste v življenju preveč zaposleni in se nikakor ne morete sprostiti, razmislite o spremembi vašega urnika in si izborite vsaj uro na dan samo zase. Le-to porabite bodisi za počitek bodisi za dodatno sproščanje z jogo ali meditacijo. Ko boste zmanjšali stres v svojem življenju, boste prav tako lahko bolj uživali pri spolnih odnosih. Priporočljivo je tudi, da, v kolikor želite zanositi, o tem čim manj razmišljate. Zavedamo se, da to ni preprosto, pa vendar gotovo tudi vi poznate zgodbe o parih, ki so zanosili, ko so mislili, da to ni več mogoče in se tudi nehali truditi. 

Takoj pričnite z uživanjem vitaminov in folne kisline 

Možnosti za zanositev pa boste najhitreje povečali z uživanjem prehranskega dopolnila Fertility+, ki vsebuje vse potrebne sestavine, ki jih je priporočljivo uživati, v kolikor si želite zanositi. Fertility+ je namenjen vsem parom, ki načrtujejo otroka, s svojimi 100 % naravnimi in skrbno preverjenimi sestavinami pa krepi imunski sistem in izboljšuje plodnost. Vsebuje vitamine A, C, D, E, B6, B12, folno kislino, cink in koencim Q10 ter pomaga urediti hormonsko ravnovesje v telesu, izboljšuje zdravje reprodukcijskega sistema, ščiti pred oksidativnim stresom in pomaga povečati možnosti za zanositev. Fertility+ je na voljo v 2 različicah (ZANJO in ZANJ), vsebuje pa številne vitamine (A, C, D,E), korenino Mace in povišane vrednosti cinka, s katerim lahko izboljša vaše možnosti za zanositev.

Najboljša izbira pri načrtovanju družine

Prehransko dopolnilo Fertility+, ki je brez glutena in laktoze, vsebuje tudi posebno patentirano vodotopno obliko antioksidanta koencima Q10 (Q10Vital®), ki ima dokazano izjemno visoko absorpcijo. Številne raziskave so dokazale, da ima antioksidant Q10 tudi pomembno vlogo pri izboljšanju plodnosti. V telesu je izjemno pomembna spojina, saj ima ključno vlogo pri nastanku celične energije. Kot zelo učinkovit naravni antioksidant se uspešno bori s prostimi radikali in tako varuje celice pred poškodbami DNK.

Poslušajte še izjavo strokovnjakinje dr, Susanne Gaschler in mnenje ene izmed zadovoljnih uporabnic:


 15% popust s kodo NOSECKA

Za vse naše članice pa imamo super ugodnost. Ob naročilu prehranskega dopolnila Fertility+ uporabite kodo: NOSECKA in si prislužite 15 % popust pri nakupu. 

Za več informacij obiščite spletno stran vitanoval.com ali pokličite na telefonsko številko 01 777 86 68.

ČLANEK JE OGLASNA VSEBINA

Avtor: Uredništvo Nosečke

Podobni članki

Komentarji in vprašanja (1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja