Za novorojenčka sta potrebna dva in čeprav bo ženska nosila in rodila otroka, ima tudi moški ključno vlogo pri nosečnosti. Da lahko pride do oploditve, mora biti njegova sperma zdrava in močna, da doseže in prodre do ženskega jajčeca. Da se oploditev zgodi, mora biti moški sposoben imeti in obdržati erekcijo, imeti dovolj sperme, ki je pravilne oblike in imeti dovolj semen, da spermo prenese v jajčece. 

Si želiš zanositi?

V kolikor sta s partnerjem sprejela to pomembno odločitev, je čas, da začnete ustrezno skrbeti zase. S tem mislimo predvsem na življenjski slog, s katerim lahko tako vaš partner kot vi izboljšata svojo plodnost in posledično možnosti za zanositev. Ste vedeli, da lahko moški storijo zares veliko korakov za izboljšanje svojega zdravja, življenjskega sloga in odnosov, da bi povečali možnosti za zanositev? V tokratnem članku se bomo osredotočili predvsem na moškega in dejavnike, ki jih lahko on izboljša, ko načrtujete naraščaj. Različni dejavniki, od genetike in življenjskega sloga do izpostavljenosti okolju in hormonov, lahko vplivajo na plodnost moškega, zato je težko odkriti natančen vzrok za neplodnost.

50% večja neplodnost pri moških 

Najnovejše raziskave kažejo, da se je povprečno število spermijev v zadnjih 50 letih zmanjšalo za kar 50 %. Šokantno, kajne? Najverjetneje tudi še niste vedeli, da moški dnevno proizvedejo na milijone semenčic, vendar na njihovo kakovost vplivajo številni zunanji dejavniki.  Vzroki za moško neplodnost so številni, vendar na srečo poznamo tudi že kar nekaj rešitev. Nekatere izmed njih se konkretno dotikajo samega življenjskega sloga, ki je osnova za zdrav organizem in dober imunski sistem.

Zdravstveno stanje vpliva na plodnost

Učinkovito obvladovanje kroničnih zdravstvenih stanj, kot sta povišan krvni tlak in sladkorna bolezen, lahko izboljša možnosti moškega za zanositev. Poleg tega lahko nekatera zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje visokega krvnega tlaka, depresije in tesnobe, bolečine in povečane prostate, negativno vplivajo na plodnost. Tudi dodatni testosteron lahko zmanjša proizvodnjo sperme. Moški bi moral s svojim zdravnikom spregovoriti o zdravilih, ki jih jemlje, in o tem, ali bi to lahko oviralo njegovo plodnost. 

Redna telesna vadba

Vsi že dobro vemo, da telovadba pomaga zmanjšati stres, izboljša počutje in odlično koristi splošnemu zdravju. Vendar pa nekatere študije kažejo, da lahko pretirana intenzivna vadba in naporen urnik treningov pri moških, kot so triatlonci in maratonci, škoduje njihovi plodnosti. Raziskovalci so prav tako preučevali, ali lahko vožnja s kolesom vpliva na spermo, saj kolesarjenje vključuje dolga obdobja sedenja v položaju, ki zviša temperaturo mednožja, vključuje pa tudi poskakovanje in vibracije, ki negativno vplivajo na spermije. Kar nekaj raziskav tudi kaže, da imajo vozniki tovornjakov na dolge razdalje več težav s plodnostjo iz podobnih razlogov kot navdušeni moški kolesarji. Ena izmed študij je pokazala, da so moški, ki so obiskovali klinike za plodnost in poročali, da kolesarijo vsaj pet ur na teden, imeli nižjo število spermijev in slabšo gibljivost semenčic v primerjavi z moškimi, ki so delali druge oblike vadbe in tistimi, ki so več poležavali kot telovadili. Druge raziskave pa tudi kažejo, da je vožnja s kolesom pri moških povezana z večjim tveganjem za erektilno disfunkcijo. Žal pa je še vedno premalo podatkov in dokazov tem, ali kolesarjenje dejansko vpliva na delovanje sperme ali ne.

Pomembnost ustrezne prehrane

V kolikor načrtujete nosečnost, vam bo to prej uspelo ob ustrezni prehrani. Le-to pomeni, da je dobro, da uživate le nepredelano hrano, kot so denimo polnovredna žita, sadje in zelenjava, meso in mastne ribe, iz svojega jedilnika pa odstranite bela prazna živila, kot so denimo določeni pekovski izdelki. Za zanositev so ‘nevarne’ tudi trans maščobe, ki se nahajajo v skoraj vseh sladkarijah in slanih prigrizkih. Če želite zanositi, je dobro tudi, da se izogibate glutenu,  prav tako pa ne pozabite na ustrezne količine vode, ki tako za hormone kot hranila predstavlja glavni transportni sistem. Nekateri strokovnjaki moškim, ki načrtujejo nosečnost, prav tako odsvetujejo pretirano pitje kave. 

Pazi na težo

Morda niste vedeli, a na zanositev lahko vpliva tudi teža. Z redno rekreacijo in ustrezno prehrano poskrbite za ustrezno telesno težo. To ne pomeni, da morate kar naenkrat izgubiti 10 kilogramov ali več, temveč, da poskrbite za normalni indeks telesne mase. Preveč kilogramov ali premalo kilogramov lahko namreč oteži zanositev. Previsoka telesna teža lahko vodi v povečano nastajanje hormonov, kar lahko rezultira v manj pogostih ovulacijah. Tudi prenizka telesna teža je lahko nevarna, saj telo v tem primeru telo ne proizvede dovolj hormonov za redno ovulacijo. Pri prekomerno težkih moških je obstaja tudi večja verjetnost, da bodo imeli manjšo količino semenčic, prav tako so le-te zaradi prekomerne telesne teže počasnejše. Zanositev lahko otežuje tudi partner, ki ima preveč ali premalo kilogramov. 

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino. Ob koncu pa obema podelimo tudi potrdilo o opravljenem tečaju.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki