Trenutni časi za nosečnice predstavljajo velik izziv. Naporna je že sama nosečnost, osamitev in strah pred morebitno okužbo pa le še dodatno povečujeta stres. Porod – dogodek, ki ga ne poznamo, vedno znova pričakujemo z mešanico pričakovanja in negotovosti.

Porod lahko normalno poteče, ko se ženska v okolju kjer rojeva počuti varno. Le tako se lahko povsem prepusti porodnemu procesu, se sprosti in rodi svojega otroka. V povsem neznanem okolju je to izjemno težko doseči, še posebej v trenutni situaciji, ko partnerji ob porodu v porodnišnici niso dovoljeni.

Sama sicer upam, da bo ta ukrep čim prej preklican, saj zaradi priporočil svetovne zdravstvene organizacije WHO, povsod v zahodnih državah partnerja ob porodu dovolijo. 

V tem času je zato še posebej priporočljiva dobra priprava na porod, da veš, koliko časa porod traja, kako se začne in kako poteka, da lahko čim dlje ostaneš doma, skupaj s svojim partnerjem. Pomembno je razumeti, kaj se med porodom dogaja, da se lahko brez strahu prepustiš porodnemu procesu. 

Poslanstvo dul je v tem času nekoliko drugačno, saj vas v porodnišnico ne moremo pospremiti. A večino mojega dela je vedno priprava mame in partnerja na porod. In bistvo priprave je opolnomočenje mame. Ko ženska zaupa sebi, in naravni inteligenci svojega in otrokovega telesa, se lahko prepusti porodu. Porod je povsem naraven fiziološki proces ki pri zdravih nosečnicah v več kot 95% primerov poteče povsem brez zapletov. 

Dobro je da mamica ve, kakšen porod si želi in kako si ga predstavlja. Kaj pričakuje da bo ob porodu potrebovala. V Sloveniji je 14 porodnišnic, ki imajo zelo različne rutinske postopke. In za najlepšo porodno izkušnjo je dobro, da si mama izbere porod, kjer bodo njene želje in pričakovanja lahko slišali, podprli in bo najlažje rodila tako, kot si želi. 

Da bi to izvedela se lahko obrne na dule, ki tudi v tem času izvajamo svetovanja in pomagamo pri pripravah na porod. Kot tudi sicer, je v tem času naše poslušanje njenih strahov, odgovarjanje na njena vprašanja, razreševanje vseh dvomov in pomoč, da najde vprašanja na svoje odgovore ter sprejme informirane odločitve, ob katerih se lahko pomiri, neprecenljivo.

Pomembno je tudi vedeti, kaj lahko pričakuje, ko se bo porod začel. Dobro je da ve, kako se bo med porodom počutila. Pomembno je vedeti, da se porod ne začne, če nas je strah. In ker je strah v družbi v zadnjih tednih prevladujoče čustvo, mi babice sporočajo, da se porodi zadnje čase le redko pričnejo pred rokom ali na rok, večinoma gredo zelo preko predvidenega datuma poroda. In potrebno je vedeti, da je tudi to v redu. 

 Pomembno je, da s partnerjem poznata tehnike, ki ji lahko pomagajo prenašati intenzivnost v času, ko lahko čaka doma in da pozna tudi tehnike, s katerimi si med porodom po odhodu v porodnišnico pomaga sama. 

Sama sem  tudi DreamBirth terapevtka in poznam več kot 600 različnih vizualizacij Sanjsko rojstvo, s katerimi si mamicam pomagam ob pripravah na porod. Te ji pomagajo, da se umiri, najde svojo harmonijo in se pripravi na porod, ter se nato z njihovo pomočjo umiri tudi med porodom. 

Tudi sama sem se kot dula, ki ne morem spremljati mamice v porodnišnico znašla v stiski. A nato sem pred dnevi dobila potrditev, da tudi drugačen način podpore lahko pomaga. » Ne znam se ti dovolj zahvaliti za tvojo telefonsko podporo. V nekem hipu med porodom ni mogel do mene več nihče. Slišala sem njihove pomirjujoče glasove, a mene ni pomirilo nič. Ne mož, ne mama, niti ne tvoje vizualizacije. In nato je v nekem hipu priletel SMS. Zjokaj se, pusti da stečejo solze in stekel bo tudi porod, si mi napisala… in to je bilo tisto, kar sem potrebovala, da je nekdo razumel mojo stisko. In ne morem verjeti, ko so stekle solze, je res stekel tudi porod.«


Avtor: Špela Peternel, dr. biomedicine, biologinja

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki